Pugh Rogefeldt tvingas avsluta karriären – drabbats av obotlig sjukdom

Pugh Rogefeldt tvingas avsluta sin musikkarriär.

Detta berättar han för Dagens Nyheter, via sambon Borit Hallin.

Han fick sitt stora genombrott 1969 med albumet ”Ja, dä ä dä”.En platta som inte bara belönades med en Grammis – utan också var banbrytande som ett av de allra första rockalbumen på svenska.

Sedan dess har Torbjörn ”Pugh” Rogefeldt haft en lång och framgångsrik karriär, både som soloartist och med rockgruppen Grymlings.

Han har sjungit i Melodifestivalen och Så mycket bättre, tagit emot Cornelis Vreeswijk-stipendiet och fått en plats i Swedish Music Hall of Fame. 2019 firade han också femtio år som artist, med en stor och hyllad jubileumskonsert på Cirkus i Stockholm.

Men nu tvingas Pugh Rogefeldt, 74, avsluta sin musikkarriär.

pugh rogefeldt
Stockholm 1973-07-15 Artisten Pugh Rogefeldt Foto Svenskt Pressfoto / TT

Pugh Rogefeldt drabbad av obotlig sjukdom

Anledningen är att den legendariske musikern har drabbats av den obotliga nervsjukdomen kortikobasal degeneration, CBD. En sjukdom som bland annat kan påverka tal, rörelseförmåga, minne, balans och förmågan att svälja.

– Livet är helt förändrat för oss nu. Vi tänker inte framåt utan lever för dagen, säger Pugh Rogefeldts sambo Borit Hallin till tidningen Dagens Nyheter.

Borit Hallin berättar vidare att den folkkäre sångaren i dag är sängliggande större delen av dygnet, i hemmet utanför Visby på Gotland.

torbjörn "pugh" rogefeldt
STOCKHOLM 20121025 Pugh Rogefeldt medverkar i höstens omgång av TV4:s ”Så mycket bättre” Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Tvingas avsluta karriären

De första symtomen ska Pugh ha fått en tid före jubileumskonserten 2019. Detta då han drabbades av känningar i ena handen och inte kunde spela gitarr. Sedan dess har sjukdomsförloppet gått fort.

– Han har accepterat sin sjukdom trots allt. Han säger att han är väldigt nöjd med sitt liv, men drömmer nu ofta på nätterna att han står på scen och spelar igen, säger Borit Hallin.

Tanken var att 74-åringen framöver skulle ge sig ut på en Sverigeturné, som en fortsättning på den hyllade jubileumskonserten.

Men den ställs nu in – då Pugh Rogefeldt meddelar till DN, via sambon Borit Hallin, att musikkarriären är avslutad.

Tack för all fantastisk musik, Pugh. Våra styrkekramar går till dig och din familj.