Rania Shemoun Olsson drabbad av tuff sjukdom – föll ihop på golvet inför sändning: ”Blev nästan arg”

För fyra år sedan fick ”Nyhetsmorgon”-programledaren Rania Shemoun Olsson, 49, en yrselattack inför en sändning.

Hon föll ihop på golvet och hyperventilerade.

– När läkaren sa att jag antagligen drabbats av Ménières sjukdom visste jag inte vad han pratade om, säger hon till Hemmets journal.

Hon har kommit att bli en av de populäraste programledarna på TV4. Tidigare jobbade Rania Shemoun Olsson med ”Nyhetsmorgon” i många år, men när kanalen behövde omorganisera och effektivisera hamnade hon på TV4 Nyheterna, där hon tidigare jobbat.

Däremot hoppar hon ibland in som vikarie i ”Nyhetsmorgon” när det behövs – särskilt nu på sommaren när de andra programledarna har semester.

I en ny intervju med Hemmets journal berättar Rania om en läskig händelse som ägde rum i studion på TV4-huset på Gärdet, Stockholm, för fyra år sedan.

Med bara några minuter kvar till sändning började allting snurra. Hon mådde illa, kände yrsel och öronen tjöt.

Trodde hon fått en stroke

Till slut föll hon ihop på golvet och började gråta och hyperventilera. Hon var säker på att hon där och då hade fått en stroke eller en hjärntumör.

Givetvis fick hon avbryta sändningen och bege sig till ett sjukhus på studs.

– Jag åkte direkt till en jouröppen vårdcentral men de kunde inte ge mig några svar. Jag blev nästan arg, tyckte att de borde känna till vad jag drabbats av. Jag vet ju dessutom nu att yrselsjukdomar är vanliga, säger hon.

Ja, det visade sig att det handlade om en yrselsjukdom. Det fick hon reda på senare, när hon fått en remiss till en öron-näsa-hals-specialist.

– Ménières, vadå? När läkaren sa att jag antagligen drabbats av Ménières sjukdom visste jag inte vad han pratade om. Vad var det? Han förklarade att det är en yrselsjukdom, vanlig hos kvinnor över 40 och som kan vara stressrelaterad och ibland ärftlig. Men så vitt jag vet har ingen i släkten det, säger hon.

Hon fick medicin utskrivet och det hjälpte ganska omgående. Men hon var fortfarande ledsen att sjukdomen skulle förstöra hennes framtida liv.

Så mår Rania i dag

Eftersom sjukdomen är stressrelaterad så började Rania ta det lugnare. Hon var först sjukskriven i två månader – sedan valde hon att jobba halvtid, byta arbetsuppgifter och tider.

I dag mår hon mycket bättre och äter inga mediciner regelbundet. Hon har, vilket är tur i oturen, fått en ganska mild variant av Ménières sjukdom.

– Jag kan i princip leva som vanligt. Jag tränar, reser och till och med och dricker lite vin då och då. Många som har sjukdomen slutar helt med alkohol.

Hon uppmanar alla att lyssna på sina kroppar, ta symptom på allvar och inte vara rädda för att söka vård om det behövs. Det kan underlätta livet så mycket.

Vad läskigt det här låter, Rania. Men sån tur att läkarna förstod vad det var till slut och att du fick hjälp.

Det är alltid underbart att se dig i rutan. Hoppas vi får fortsätta göra det länge.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev