Robert Gustafsson och hustrun Lotta.

Robert Gustafssons uppgörelse med frun – efter otroheten: ”Vi är överens om…”

Svenskarnas favoritkomiker Robert Gustafsson har synts i roller som som “Skandiamannen” i Netflix-serien om Palmemordet. Samt med “Kulfadern” som sammanfattar hans mest älskade sketcher.

Robert Gustafsson har fått svenska folket att skratta i årtionden, men privat har det inte alltid varit en dans på rosor. I sin självbiografi berättar han om vad som ledde till uppgörelsen han och hustrun Lotta har idag. 

Hur gammal är Robert Gustafsson?

Robert Gustafsson, född 20 december 1964 i Katrineholm, är en svensk komiker och skådespelare. Han är även känd för sina slående imitationer av andra kända personer. 

Robert Gustafsson började sin humoristiska karriär i slutet av 1970-talet då han spelade revy med komikern Runo Sundberg i Skövde. Detta ledde till att flera dörrar öppnades för en karriär som komiker. 

Ett av Robert Gustafssons första uppdrag för TV var som röst till Skrotnisses son Kalle i barnserien Skrotnisse och hans vänner. Efter det fick Gustafsson spela Björnes kompis i Björnes magasin i slutet av 1980-talet. 

Snart hade fler uppmärksammat Gustafssons talang, och det ledde till flera succéer inom svensk tv

Sveriges roligaste man

Många känner igen Robert Gustafsson som en del av Killinggänget, som ligger bakom bland annat NileCity 105,6, Percys Tårar och Torsk på Tallin. 

Robert Gustafsson har även medverkat i Gäster med gester, Rena rama Rolf med Lasse Brandeby, Parlamentet och Time Out. 

Robert Gustafsson uppträder som sin karaktär Roland Jäverup tillsammans med dansbandet Rolandz uppträder under Allsång på Skansen. Foto: Robin Haldert

När det kommer till svenska komiker har Robert Gustafsson hyllats som en klass för sig sedan många år tillbaka. 

2006 utsågs Robert Gustafsson till landets roligaste man av svenska folket i SVT:s program Folktoppen. Och 2017 utsågs han av svenska folket till Sveriges bästa komiker, detta i TV-programmet Sveriges bästa som sändes på TV4. 

Utöver tv-succéerna har den hårt arbetande Gustafsson medverkat i en lång lista av teateruppsättningar, samt gjort egna stand up-framträdanden och shower i olika delar av landet. 

Men Robert Gustafsson har även visat att han kan spela allvarliga roller.

2021, alltså när Robert Gustafsson var 57 år, fick han spela rollen som “Skandiamannen”, i Netflix serie “Den osannolika mördaren”. 

Serien handlar om mordet på dåvarande statsminister Olof Palme. Tittarna får följa polisens arbete med att hitta mördaren, samtidigt som Skandiamannen spelad av Robert Gustafsson gör allt för att mörka vad han gjorde den kvällen Palme sköts. 

Hustrun träffade en annan

Men även om Robert Gustafsson är Sveriges mest hyllade komiker, med en lysande karriär, så har privatlivet varit jobbigt emellanåt. 

När hustrun Lotta träffade en annan man 1988 blev slaget hårt för Gustafsson, vilket han berättar om i sin självbiografi “Från vaggan till deadline”. 

Robert Gustafsson och hustrun Lotta.
Foto: TT

När hustrun föll för en annan var paret fortfarande gifta, och Robert Gustafsson bedövade sorgen genom att träffa flera andra. 

”Återigen bollade jag med tre eller fyra kvinnor samtidigt. Spelade sexuellt teater. Frossade i kvinnligt plockgodis och mådde bättre, men trösten räckte bara korta perioder”, skriver Gustafsson i boken.

När han insåg hur mycket han saknade Lotta frågade han om de inte skulle försöka igen, vilket de gjorde. 

I mitten av 90-talet stötte dock paret på en ny kris. Robert Gustafsson hade träffat en yngre kvinna som han blev förälskad i. En 21-åring han i boken beskriver som en ung men erfaren Christina Applegate

Komikerns uppgörelse med hustrun

När allt kom till ett ultimatum om att välja mellan 21-åringen eller hustrun Lotta så var valet i slutändan enkelt, berättar Gustafsson i boken. Det var Lotta som var hans stora kärlek i livet, och uppgörelsen blev att sluta träffa den yngre kvinnan om han skulle behålla Lotta. 

Idag har paret varit gifta i 34 år, och Gustafsson fick Lottas tillåtelse att skriva om otroheten och deras uppgörelse. 

Robert Gustafsson, 2018.
Foto: Pontus Lundahl/TT

I samband med boksläppet 2010 intervjuades han av Aftonbladet, som frågade om inte Gustafsson var rädd att bli illa omtyckt efter avslöjandet

Så här svarade komikern då: 

– Många kommer kanske att tycka att jag har gjort sviniga saker. Men jag har ingen anledning att försvara mina misstag. 

Han fortsatte: 

– Vi är överens om det som berättas. Det går ju inte att skriva lite grann. Man måste vara ärlig och öppen. Jag har läst andra biografier och tycker ofta att man hade velat veta mer om personen bakom.

Robert Gustafsson är aktuell med Kulfadern, som sänds på TV4, lördag 20.00.