Foto: Jack Mikrut/TT & Jonas Ekströmer/TT & Fredrik Sandberg/TT

Robert Wells om sina möten med kronprinsessan Victoria

En kronprinsessa och en pianokung.
Nu avslöjar Robert Wells allt om sina personliga möten med Sveriges blivande drottning.
– Victoria är ju fantastisk, säger han till Nöjeslivet.

Han har prisats av kungen, spelat in tv-melodin till OS och samarbetat med ikoner som Charlie NormanBarbro ”Lill-Babs” Svensson och Jerry Williams.

Robert Wells, 62, har gjort det mesta. I somras firade han 35-årsjubileet av succéshowen ”Rhapsody in Rock” på Dalhalla i dagarna tre. Då gästades föreställningen bland annat av Glenn Hughes (känd från band som Deep Purple och Black Sabbath) samt dubbla Eurovision-vinnaren Johnny Logan från Irland.

– Hela grejen med ”Rhapsody” byggdes på att jag var på konserthuset, Operan när jag var 12-13. Jag var extremt nördig och hade abonnemang. Kortklippt, fluga, blazer och var väldigt lillgammal. Professor look-alike. Jag älskade musiken, men inte förpackningen. Jag tyckte det var så onödigt allvarligt och nästan över folks huvuden, säger Robert Wells till Nöjeslivet och fortsätter:

– Jag ville skapa den musiken och formatet, men också att våga ge olika stilar. Jag är själv så. Hör jag samma grej i två timmar, då börjar jag titta på klockan. Jag vill ha en konsert där det händer saker. Där det ändras. Att det finns någonting mer än ”bara” en stil. Det är därför jag gör ”Rhapsody”.

Robert Wells om sina möten med kungafamiljen

I höst kan publiken uppleva pianokungen då han själv ger flera konserter på flera orter runtom i landet (se turnéplan i faktaruta längst ned i artikeln).

Vintern 2012 fick Robert Wells ta emot kungamedaljen Litteris et Artibus i 8:e storleken i högblått band. Han välkomnades då av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia för ceremonin på slottet. Kungafamiljen har han träffat vid flera tillfällen genom åren.

Hur var det att träffa kungen? 

– Nu är det några år sen. Det var ett av mina riktigt, riktigt stora ögonblick då för tolv år sen när jag fick kungamedalj. Den är jag väldigt, väldigt stolt över, säger Robert Wells och fortsätter:

– Jag har fått några såna utmärkelser, Stockholm Culture Award och lite annat för mitt arbete. Jag har ju fått jobba mycket för kungen tidigare, vi gjorde Victoriadagar och för 20 år sen på 250-årsjubileet gjorde vi två stora ”Rhapsody in rock” som tv-sändes. Då hade vi hela kungafamiljen längst fram. Det var på inre borggården. Jag tror det var nästan 5 000 personer därinne varje kväll. Det finns på Youtube. TV4 var med och producerade. Det var fler artister med, Charlotte Perrelli, Jill Johnson, Martin Stenmarck

Hur är kungaparet?

– De är så naturliga! Min favorit är ju kronprinsessan. Jag har ju fått jobba med henne bland annat på statsbesök i Australien. Då spelade vi. Sen har jag fått åka med kungaparet till Chile, så jag har fått göra några såna statsbesöksspelningar. Enormt häftigt, säger Robert Wells.

Victoria träffade Wells familj:
”Gullig med ungarna”

Pianokungen avslöjar också hur kronprinsessan är privat.

– Victoria är ju fantastisk. Streetsmart, ödmjuk och trevlig. Vi gillar henne väldigt mycket. Jag kommer ihåg när ungarna var små, så träffade vi henne på någon sån flyguppvisning där vi spelade. Då var hon gullig med ungarna, och det är ett gott tecken, säger Wells – som har sönerna Oscar och Theodor med hustrun Maria – till Nöjeslivet.

När han gjorde entré på slottet 2012 för att ta emot sin kungamedalj var det dock nära att Wells gjorde en pinsam miss. Mitt framför kungen drog en hovlakej honom åt sidan – ett drag som först gjorde pianokungen förbannad. Men som han sedan kom att tacka kungens medarbetare för.

– Det var pirrigt att stå på slottet och gå fram och få kungamedalj. Det som höll på att bli ganska pinsam i den utdelningen var att precis när jag skulle gå fram, så är det en gubbe som rycker i min kavaj. Alltså hårt. Jag blir ju lite sådär: ”vad fan är det frågan om?” ”Nej, nej, förlåt. Du måste titta här, du har hela prislappen hänger på kavajen”. Haha. Då hade jag precis köpt en kavaj och då hängde det en stor, vit grej där bak. Den hade man inte velat haft på bild med kungen kan jag säga, säger Robert Wells.

Fakta: Här kan du se Robert Wells hösten 2024

Robert Wells ger flera konserter (ej ”Rhapsody in Rock”) under hösten och vintern – här är hans turnéplan: 25 oktober Göteborg, 2 november Örebro, 30 november Simrishamn, 6-7 december Kosta Boda, 8 december Glimåkra kyrka, 12 december Stockholm (Engelen), 13 december Simrishamn.

LÄS MER: