Foto: Shutterstock/AP/TT

Roger Moores tragiska öde med svenska hustrun – parets förlust krossade Bond-stjärnans hjärta

Roger Moore blev James Bond med en hel värld.

På tisdagen är det exakt sex år sedan den ikoniske skådespelaren gick ur tiden.

Nöjeslivet minns tillbaka på en alldeles lysande karriär.

Samtidigt kantades stjärnans privatliv av ett mycket hårt slag bara året innan han själv gick ur tiden.

Säg ”James Bond” eller ”Agent 007” och de allra flesta kommer att tänka på antingen Sean Connery eller Roger Moore.

De båda brittiska stjärnskådespelarna, som blivit adlade av drottningen, gjorde några av de mest klassiska rollgestaltningarna av den fiktive spionen som en gång i tiden skapades av Ian Fleming på vita duken.

Roger Moore – rekord-Bond!

Roger Moore gjorde rollen som Bond till sin egen i filmerna som om 007-agenten mellan åren 1973-1985. Han gjorde totalt sju filmer under 12 års tid – längst av alla hittills i filmseriens historia: ”Leva och låta dö”, ”Mannen med den gyllene pistolen”, ”Älskade spion”, ”Moonraker”, ”Ur dödlig synvinkel”, ”Octopussy” och ”Levande måltavla”.

Han har även gjort betydande roller i tv-serier som ”Snobbar som jobbar” och ”Helgonet”, men efter att han lade av som Bond höll han sig borta från filmvärlden i några år. Och det är förstås som Bond han är mest ihågkommen.

Här i Sverige hade vi dessutom äran att få besök av den vältalige gentlemannen vid ett flertal tillfällen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Roger Moore, hans tredje hustru Luisa Mattioli Moore (till vänster) och skådespelarkollegan Susannah York på ett arkivfoto från 1975. Foto: AP/TT
Roger Moore, hans tredje hustru Luisa Mattioli Moore (till vänster) och skådespelarkollegan Susannah York på ett arkivfoto från 1975. Foto: AP/TT

Roger Moore i Sverige – Lasse Kronér om mötet med stjärnan

I januari 2001 gjorde Moore ett unikt framträdande i ett av Sveriges största underhållningsprogram. Direkt från Göteborg sändes då Bingolotto med Lasse Kronér som programledare – och Moore anslöt till programmet för att lotta ut en Volvo P1800.

Bond-stjärnan var där i egenskap av representant för FN:s barnfond Unicef, ett uppdrag som han verkligen brann för i många år.

– Eftersom Bingolotto var direktsänt hade jag en timmes förberedande intervju med honom. Han var en extremt trevlig person som dessutom hade den där härliga brittiska humorn, sade Kronér om mötet med världsstjärnan, till Göteborgs-Posten.

Kronér fortsatte:

– Timmarna innan hans medverkan i programmet var han dessutom inblandad i en bilkrasch. Han återberättade historien för mig. Någon frågade om han var oskadd och Moore svarade ”Of course I’m alright. My name is Bond, James Bond.”

LÄS MER: Svenska Bond-bruden Maud Adams charmade en hel värld – så ser skönheten ut i dag, 40 år senare

Artikeln fortsätter under bilden.

Lasse Kronér och Roger Moore i Bingolotto 2001. Foto: Anders Wejrot/TT
Lasse Kronér och Roger Moore i Bingolotto 2001. Foto: Anders Wejrot/TT

Moore hittade kärleken – från Värmland

Roger Moore var under sitt liv gift fyra gånger. År 2002 knöt han hymens band med sin älskade svensk-danska hustru Kristina Tholstrup. Moore ska ha beskrivit henne som sin ”själsfrände”, skriver Express.

Tholstrup växte upp i Hammarö utanför Karlstad, och paret besökte många gånger hennes hemtrakter. Metin Basberber blev Roger Moores personlige leverantör av Volvo-bilar under åren han besökte Sverige. Han minns filmstjärnan som en stor gentleman.

– Roger var inte bara gentleman på film utan också i verkligheten. Han gick alltid runt och öppnade bildörren åt Kristina. Han var gentleman rakt igenom, sade han till Expressen.

Roger och Kristina fick många fina år tillsammans, men i slutet av Bond-stjärnans liv skakades han och den övriga familjen av en tung tragedi.

Artikeln fortsätter under bilden.

Roger Moore och hustrun Kiki Tholstrup vid Hollywood Walk of fame där Moore fick en stjärna i gatan år 2007. Foto: Shutterstock
Roger Moore och hustrun Kiki Tholstrup vid Hollywood Walk of fame där Moore fick en stjärna i gatan år 2007. Foto: Shutterstock

Roger Moores tunga tragedi med hustrun

Året var 2016 som Kristinas dotter Christina ”Flossie Knudsen somnade in, bara 47 år gammal.

– Vi var alla med henne och omringade henne med kärlek, till slutet, skrev Roger Moore då i ett uttalande enligt The Sun.

Det var uppenbart att Moore betydde mycket för bonusdottern, som tidigare i sitt liv förlorat såväl sin far i ung ålder som ytterligare en styvpappa.

– Jag var väldigt påverkad av händelserna i mitt liv. Jag hade förmodligen inte den bästa synen på det motsatta könet, har Moores bonusdotter Knudsen tidigare sagt till The Sun.

– Men det förändrades när min mamma träffade Roger, sade hon också då hon talade sig varm om sin bonusfar.

Bara ett knappt år efter det att bonusdottern somnat in, nåddes världen av beskedet att Roger Moore avlidit, 89 år gammal.

I ett offentligt uttalande på Roger Moores Twitter-konto uttalade sig familjen:

”Det är med tungt hjärta vi måste tillkännage att vår älskade far, Sir Roger Moore, har gått bort i dag i Schweiz efter en kort men modig kamp mot cancer. Kärleken som omgav honom under hans sista dagar var så stor att den inte kan beskrivas i ord”, skrev barnen Deborah, Geoffrey och Christian bland annat i uttalandet.

På tisdagen den 23 maj 2023 är det sex år sedan Sir Roger Moore gick ur tiden. Han förblir evigt saknad, men aldrig glömd. Kulturskatten lever för alltid vidare.

Tack för allt, Roger!