Så gick det sen för ”Doktorn kan komma”-gänget – tragiska ödena 39 år efter seriens slut

Nu för tiden kommer det nya serier på rullande band, men så hard et inte alltid varit.

Förr var man tvungen att slå på tv:n och hoppas att ett av de bra programmen skulle visas just då.

Och om man hade tur under 80- och 90-talet kunde man fånga en del klassiska program. Ett av dem var utan tveka ”Flying doctors” eller ”Doktorn kan komma”, som det hette på svenska.

I hela sju år fick tittare följa gänget i det lilla samhället Coopers Crossing, i Australien, innan det lades ner 1992.

Och man kan verkligen säga att en hel del har hänt sedan dess!

Det finns en del serier vars repriser som man inte låta bli att sätta sig framför – ”Doktorn kan komma” ingår garanterat i den kategorin. Oavsett hur många gånger man har sett avsnittet dras man in som om det vore första gången.

Det var en actionfylld serie där läkarna i Australien ständigt var på språng, kors och tvärs över landet, för att rädda liv.

Teamet i Coopers Crossing var otroligt sammansvetsat och tillsammans åstadkom de verkliga mirakel.

Serien hade sin debut 1986 och blev snabbt en favorit bland tittarna, men efter nio framgångsrika säsonger avslutades den populära serien 1993.

Så vad hände egentligen med alla skådespelare efter serien?

Kärleksfulla paret Buckley

Val Jellay spelade rollen som Nancy Buckley, som drev hotellet ”The Cooper’s Crossing Watering Hole” tillsammans med sin make Vic, som spelades av Maurie Fields.

Kärleken de visade i tv-rutan var äkta, då skådespelarna även var gifta i verkligheten. Det älskvärda paret vann snabbt tittarnas hjärtan, men två år efter seriens avslut drabbades Val av en stor förlust. Hennes älskade Maurie gick bort 1995 efter en hjärtattack.

Två år efter programmet lades ner drabbades nämligen Vals älskade Maurie av en hjärtattack och somnade in, 1995.

Många år senare, 2017, avled även Val i lunginflammation. Hon lämnade ett stort tomrum efter sig, och hennes son Marty delade sin sorg på Twitter:

”Min mamma Val gick bort idag i lunginflammation. Hon levde ett otroligt liv. Nu är hon återförenad med sin älskade Maurie. Jag kommer sakna henne väldigt mycket.”

Val Jellay blev 89 år gammal.

Rebecca Gibney spelade Emma Plimpton

Rebecca Gibney spelade den charmiga och omtyckta mekanikern Emma Plimpton i succéserien ”Doktorn kan komma”. Men när serien avslutades var hennes karriär långt ifrån över.

Efter seriens slut fortsatte Rebecca att lysa som skådespelare och medverkade i flera populära program i Australien, bland annat i den hyllade serien ”Packed to the Rafters”, för vilken hon även prisades. För tre år sedan gjorde hon även en uppföljare till serien med namnet ”Back to the Rafters”

På det privata planet har Rebecca varit gift med produktionsdesignern Richard Bell och de har sonen Zachary Edison Bell, 20.

Idag bor Rebecca i Nya Zeeland och är 59 år gammal.

Andrew McFarlane spelade Dr Tom Callaghan

Varje dramaserie behöver även en hunk. I ”Doktorn kan komma” var det utan tvekan Andrew McFarlane, som spelade rollen som Doktor Tom Callaghan.

Tyvärr blev inte hans medverkan länge i serien, i alla fall inte till en början. Bara efter en säsong ersattes han av Robert Grubb. Sen återvände Andrew igen till femte säsongen.

Men även han har fortsatt sin karriär inom skådespeleriet.

Han har medverkat i produktioner som ”Play School”, ”Underbelly” och ”Love child”. Nyligen medverkade Andrew i serien ”The lost flowers of Alice Hart”.

Peter O’Brien spelade Sam Patterson

Den charmige och stilige piloten Sam blev snabbt en favorit hos tittarna. I ”Doktorn kan komma” var det dock mekanikern Emma Plimpton som vann hans hjärta, och de gifte sig till slut i serien.

Skådespelaren bakom Sam, Peter O’Brien, har fortsatt sin framgångsrika karriär och var så sent som 2017 aktuell i serien ”Riptide”.

Även privat har det gått bra för Peter. Sedan 2003 är han gift med ”Sagan om ringen”-stjärnan Miranda Otto, och tillsammans fick de dottern Darcey, 2005.

Robert Grubb spelade Doktor Geoff Standish

Robert gjorde en storartad entré i serien och blev snabbt en favorit bland tittarna när han dök upp i Cooper’s Crossing. Han var med genom hela serien och lyckades till slut vinna hjärtat på sin kärlek, Kate Wellings, till stor glädje för fansen.

Innan ”Doktorn kan komma” hade Robert redan etablerat sig som skådespelare, bland annat med en roll i ”Mad Max”.

Efter seriens slut fortsatte han sin karriär med framträdanden i flera framstående australiska filmer och tv-serier, såsom ”Blue Heelers,” ”All Saints,” ”Neighbours” och ”McLeod’s Daughters”. Hans senaste framträdande på tv var i miniserien ”Savage River” från 2022.

Utöver sina insatser på tv och film är han även känd för sitt arbete inom teatern, där han har medverkat i musikaler som ”We Will Rock You,” ”Kalle och chokladfabriken” och ”Into the Woods.” Nyligen spelade han en roll i QPACuppsättning av ”Mary Poppins.”

David Reyne spelade Doktor Guy Reid

David Reyne, och hans karaktär Guy Reid, gjorde stort intryck under sin tid i serien och vann snabbt många kvinnors hjärtan. Som den klassiska tjejtjusaren tog David serien med storm under de sista två säsongerna.

Men David har inte bara varit aktiv inom skådespeleriet. Han har också gjort karriär som programledare för både tv- och radioprogram. Utöver detta har han även släppt musik, och musikintresset verkar ha gått i arv, då hans dotter Sunny också är en framgångsrik artist, enligt Herald Sun.

David provade även på en karriär som mäklare, men det blev en kortvarig satsning som han snabbt lämnade bakom sig, rapporterar Daily Mail.

Nedan är en video som David har delat på familjen, där hans fru Karina Loscher och deras två barn syns samlade.

Liz Burche spelade Doktor Chris Randall

Det blev en rörig tid för karaktären Chris Randall i ”Doktorn kan komma”. Efter att ha kommit till det lilla samhället Coopers Crossing lämnade hon kollegorna och flyttade till Melbourne.

Men hennes tid i programmet var inte över där. Några säsonger senare återvände hon till platsen och blev förälskad i Doktor Tom Callaghan.

Sedan var det återigen dags för Chris Randall att flytta då hon tillsammans med nya kärleken Tom lämnade Australien för arbete i Afrika.

Även skådespelaren bakom karaktären, Liz Burche, fattade stora beslut gällande sin karriär. Liz lämnade filmvärlden och valde istället en karriär på teaterscenen i Australien.

2021 berättade Liz för tidningen New Idea om sin tid i serien.

– Vi hade det fantastiskt roligt. Vi blev alla väldigt goda vänner. Jag tänker ofta på alla underbara människor som var med i serien, teamet och några riktigt roliga…ögonblick som var fantastiska, sa hon och fortsatte:

– Men jag minns inte så mycket, för det känns som om det var för hundra år sedan, sa hon till tidningen.

Idag är Liz 69 år gammal.

Leonore Smith spelade Kate Wellings

Sjuksköterskan Kate Wellings, som var tillsammans med Geoff Standish i serien, fick sitt lyckliga slut när paret gifte sig i seriens final.

Skådespelaren bakom karaktären är Leonore Smith som var skådespelare i London när producenterna för ”Doktorn kan komma” ringde och erbjöd henne en roll.

Efter sin tid i den populära serien bestämde sig Lenore för att lämna skådespelarkarriären bakom sig. Hon började studera som äldre student och tog en kandidatexamen i fotvård med högsta betyg från Central Queensland University.

Hennes senaste framträdande som skådespelare var i gästrollen i science fiction-serien ”Farscape” år 2022.

I en intervju med 9NOW år 2022 talade Lenore varmt om sin tid som Kate Wellings:

– The Flying Doctors pågick i sex år, och jag medverkade i alla utom ett av dess 221 avsnitt, men utan tvekan var det avsnitten med Geoff och Kate som gav mig störst personlig och professionell tillfredsställelse och glädje, sa hon då.

Jag kan inte vara den enda som har njutit av den här underbara serien!

Dela gärna vidare om du också älskade serien och vill ge dina vänner en riktig nostalgitripp.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev