Arne Källerud gjorde stor succé i ”Söderkåkar” – folklige stjärnans revansch efter tunga tiden

Arne Källerud spelade rollen som murarbasen Johnsson i ”Söderkåkar”.
Den folklige skådespelaren hyllades stort för sin insats i SVT:s folklustspel.

SVT valde att filmatisera folklustspelet ”Söderkåkar” år 1970.

Och det visade sig att buskisteater på bästa sändningstid var varmt efterlängtat, för tv-serien gjorde stor succé och blev en tittarfavorit.

I huvudrollerna såg vi skådespelare som Gunn Wållgren, Tor Isedal, Marianne Stjernqvist och Sune Mangs. Dessutom skänkte Monica Zetterlund serien stjärnglans i sin roll som den hårt jobbande pigan Malin.

Artikeln fortsätter under bilden.

Arne Källerud och Monica Zetterlund i ”Söderkåkar”. Foto: SVT

Arne Källerud spelade den bullrige murarbasen Johan Johnsson i serien – en ledande roll där han alldeles uppenbart trivdes som fisken i vattnet.

Men det var redan i mitten på 1950-talet som han fick sitt stora genombrott – då i radio tillsammans med Carl-Gustaf Lindstedt i serien ”Räkna med bråk” och hela landet lyssnade. På 60-talet gick det tyngre då han drev stället ”Nöjeskatten” ensam, efter att till en början ha haft den tillsammans med Lindstedt.

Satsningen visade sig vara svår ekonomiskt, men så småningom skulle Källerud komma att få sin stora revansch.

Källeruds revansch i Söderkåkar

I tv gav han sedan pensionärer praktiska tips för pensionsutbetalning – men det var i ”Söderkåkar” som han gjorde sin stora comeback.

Tv-serien utspelas i början av 1930-talet i kåkstaden på Söders höjder i Stockholm och har vistas i repris vid fem tillfällen i tv, senast 2008. Det blev totalt sex avsnitt om en halvtimme per tillfälle, och serien har sedan dess blivit kultförklarad.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

Samtidigt var den genuint folklige Källerud också kritisk mot utvecklingen inom kultursektorn senare under 1970-talet.

– Att svensk film och teater förlorat en hel publik beror säkerligen på att de spelar pjäser som varken de själva eller publiken begriper. Folk vill koppla av från vardagen och ha roligt, sade Arne Källerud då, enligt GT.

”Därför låg rollerna som riktiga jobbare honom nära”

Källerud gifte sig med sin älskade hustru Siv när han fyllt 50.

– Jag minns hur han presenterade den nyblivna hustrun med orden: ”Ja, man klarade sig länge men när jag träffade Sivan var det klippt”. Så som bara han kunde säga det, ömsint med sin härliga söderton, skrev vännen Gaby Wigardt i Svensk dagbladet i samband med Källeruds bortgång.

Måndagen den 21 september 1981 somnade Källerud in, 67 år gammal. Totalt blev det mellan 85-90 filmer sedan debuten i ”Kungsgatan”.

– Vad han än gjorde så satt hjärtat mitt i centrum, mitt i prick. Han tyckte om det raka och naturliga, sådan var han själv, och därför låg rollerna som riktiga jobbare honom nära. Det var ju så han kom till teatern på riktigt en gång, genom att måla och snickra på Casino några månader innan han tog klivet upp på scenen för att stanna där för gott, skrev Wigardt.

Fotnot: Söderkåkar finns att se här på SVT Play.

Vad minns du från ”Söderkåkar”? Skriv gärna en kommentar!