Bibi Johns mötte kärleken i 40 år yngre ex-pojkvännen – ärliga orden om åldersskillnaden

Bibi Johns mötte kärleken i 40 år yngre ex-pojkvännen – ärliga orden om åldersskillnaden

Bibi Johns har haft en sagolik karriär i både Sverige och Tyskland.
Svensktoppsstjärnan har blivit minst lika omskriven för sitt spännande privatliv.
Runt millennieskiftet träffade hon kärleken i en 40 år yngre pianist.
Och på den tiden blev det stort rabalder när relationen avslöjades.
– Själv tänker jag över huvud taget inte på ålder. Men jag har förstått att det är lite skandalöst att jag som kvinna har en fyrtio år yngre livkamrat, har Bibi berättat för Aftonbladet.

Bibi Johns, eller Johnsson som hon hette ursprungligen då hon föddes i Arboga i januari 1929, skulle komma att bli en av våra stora schlagersångerskor.

Men också omfamnad som en av Tysklands stora stjärnor.

Dessutom blev hon också vida omskriven i veckopressen då hon inledde en relation med sin 40 år yngre numera ex-pojkvän.

Men vi tar det från början.

Redan i sina tidiga år gillade Bibi att stå på scenen, då hon bland annat sjöng på skolavslutningar hemma i Arboga.

Bibi Johns samarbete med ikonerna

När hon avslutat skolåren gick flytten till Stockholm där hon blev en del av den prisade showgruppen ”Vårat gäng”. För den som inte minns kan nämnas att underhållarna i gruppen nådde stora framgångar från 1930-talet till 1948. De fick sitt genombrott via radio och därefter följde revyer och folkparksturnéer.

I show- och sånggruppen ingick flera unga stjärnskott som senare skulle komma att bli firade artister såsom Brita Borg och Lisbeth Bodin.

För Bibi Johns del blev karriären i ”Vårat gäng” intensiv med turnerande, men relativt kortvarig. Efter ett och ett halvt år gick hon vidare för att samarbeta med musiker som Carl-Henrik Norin, Thore Swanerud och Povel Ramel.

Utöver folkparksturnéer slog Bibi igenom även i etern då hon hade låtar på Svensktoppen och framträdde i tv:s Hylands hörna.

Den blonda stjärnan har genom åren omgetts av flera kända namn – däribland brittiske ikonen Tom Jones som hon här syns med på Arlanda 1971. De båda var på turné tillsammans det året.

Artikeln fortsätter under bilden.

Stockholm 1971-03-12 Sångaren Tom Jones anländer tillsammans med sin svenska kollega Bibi Johns till Arlanda Foto: Jan Björsell / SvD / TT
Stockholm 1971-03-12 Sångaren Tom Jones anländer tillsammans med sin svenska kollega Bibi Johns till Arlanda Foto: Jan Björsell / SvD / TT

Och det där med internationell stjärnglans löper som en röd tråd genom Bibis liv. Sångerskan skulle kunna beskrivas som något av en pionjär inom sitt gebit.

Visade vägen för svenska stjärnor i Tyskland

Hon var nämligen den första svenska schlagersångerskan som kom att nå stora framgångar i Tyskland, vilket i sin tur banade väg för andra stjärnor. Exempelvis Siw Malmkvist lanserades i Tyskland några år efter Johns – och även för ”Siwan” blev det stor succé.

Men medan Malmkvist blev Sverige trogen, bosatte sig Bibi Johns i Tyskland redan i mitten på 1950-talet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Siw Malmkvist i ”Bättre sömn åt alla” IKEA sängkampanj. Foto: Wikimedia commons

Även om hon också försökte sig på en karriär i USA – där hon bland annat spelade in flera låtar och sjöng på nattklubbar – i början på 1950-talet förblev Tyskland hennes största marknad när det kom till skivförsäljning.

Ikoniska bilderna på Bibi Johns och Carola i Melodifestivalen

Hon har under årens lopp också spelat in flera tv-program i såväl Tyskland som Storbritannien. När SVT 1983 sände Melodifestivalens stora final från Malmö föll valet på Bibi Johns att programleda schlagern.

Senare samma år skulle Eurovision Song Contest komma att avgöras i just Västtyskland.

Bibi var då med och skrev svensk tv-historia, när hon på scenen intervjuade en då 16-årig Carola Häggkvist som precis fått sitt stora genombrott i och med segern i Mellon.

Vi alla minns väl hur det såg ut då:

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Carola hamnade sedan på bronsplats i den stora Europafinalen i München med ”Främling”.

För Bibi Johns fortsatte sedan den lysande internationella karriären.

Och det var också i utlandet som hon mötte kärleken. År 1997 uppträdde den svenska schlagerdrottningen på ett kryssningsfartyg i Medelhavet. Där fanns även pianisten Alex Racic med, för att underhålla gästerna.

40 år äldre än ex-pojkvännen

Snart kom de även att underhålla varandra, i och med att de blev ett par och gifte sig.

Paret blev vida omskrivet i veckopressen på den här tiden framför allt för deras märkbara åldersskillnad. Bibi var 40 år äldre än Alex då de träffades. Hon var 68 och han 28.

– Tillsammans utvecklade vi en större närhet än jag någonsin haft till någon, har Bibi berättat för Ica-kuriren.

De fick många fina år ihop.

– Både Alex och jag accepterar mig som jag är. Vi förstår varandra så bra och har samma humor. Det finns mer saker än ålder som kan skilja människor åt, religion, moraluppfattningar och olika mentalitet, sade hon i en intervju med Aftonbladet år 2006.

Det där med åldersskillnaden har aldrig bekymrat henne.

– Själv tänker jag över huvud taget inte på ålder. Men jag har förstått att det är lite skandalöst att jag som kvinna har en fyrtio år yngre livkamrat. Jag blev väldigt ledsen när en del tidningar här i Tyskland skrev att jag ”skaffat mig en ung älskare”, sade Bibi då till Aftonbladet.

Levde ihop i tolv år

De levde tillsammans i tolv års tid innan kärleken tog slut år 2011. Enligt Bibi Johns var det livet som kom i kapp dem båda. Alex nattarbete tog ut sin rätt, och de valde att gå skilda vägar.

– Beslutet mognade fram hos oss båda. För mig var det avgörande att han inte skulle behöva ta hand om mig, om jag en dag inte klarar mig själv, sade Bibi till Ica-kuriren 2019.

Karriären har Bibi, i dag 94, ofta reflekterat kring. Hon skulle gärna vilja att fler av hennes verk kommer upp i ljuset.

– Det har legat mig i fatet att bli kall­ad schlagersångerska. Jag har sjungit allt från folkvisor till jazz, jag har skrivit många egna sångtexter men den stämpeln sitter så fast! När jag började måla kunde jag bli avfärdad av konstrecensenterna just som “schlagersångerska”. Som om man inte är riktigt seriös då, sade hon till Ica-kuriren 2019.

Tack för alla sånger, Bibi! Vilken stjärna du är!

Vad har du för minnen av Bibi Johns? Skriv gärna en kommentar!