När det kommer till historiska julkalendrar finns det en som ofta benämns som den allra bästa genom tiderna. 1967 steg inte bara Birgitta Andersson in i rollen som Teskedsgumman – hon tog sig också hela vägen in i svenska folkets hjärtan med sin gestaltning.
Sedan dess har generationer vuxit upp med den magiska berättelsen om ”Teskedsgumman” som blivit en älskad och ikonisk.
Men under inspelningarna fanns också ett mörker för huvudpersonen själv, Birgitta Andersson. För när populariteten växte sig allt större, blev det också en tuff tid för hennes familj.
För även om det fanns mycket kring magi kring inspelningarna, fanns det också mycket som svenska folket aldrig fick se i och kring arbetet med landets mest älskade julkalender.
Varje jul bänkar vi oss framför samma traditioner i Sverige. Det ska vara ”Kalle Anka och hans vänner firar jul” vid 15-tiden på julafton, tätt följt av ”Kan du vissla Johanna”.
Det finns ingenting i hela världen som får stå i vägen för dessa traditioner, och de ska ses till varje pris. Detsamma gäller också våra älskade julkalendrar. Sedan 1960 har nämligen svenska folket bänkat sig framför den ena magiska berättelsen efter den andra.
Genom åren har vi fått se Pelle Svanslös, Sunes Jul, Trolltider, Mysteriet på Greveholm ta plats i tv-tablån och blivit sanna klassiker. Faktum är att vi är många som fortfarande ser dem varje jul, trots att många år har gått sedan de först sändes.
Men kanske den mest älskade av dem alla tog plats redan som julkalender 1967. Vi talar förstås om ”Teskedsgumman”. Julkalendern som hade namnet ”Gumman som blev liten som en tesked” sändes både i tv och radio samma år och blev ögonblickligen en stor succé.
Vad säger Teskedsgumman när hon blir liten?
Berättelsen om denna lilla gumma tog sin fart redan 1956 när boken med samma namn kom ut, skriven av norska författaren Alf Proysen. ”Teskedsgumman” handlar om en liten dam som har förmågan att kunna göra sig riktigt liten. I samma ögonblick hon blir liten utbrister hon alltid uppgivet ”Göta Petter”.
Och just den repliken var faktiskt aldrig med i boken om denna lilla gumma. Birgitta Andersson hittade på den själv, och tog inspiration från någon som stod henne mycket nära.
– Jag hade en moster, Regina, och mycket kom från henne, har Birgitta Andersson sagt till Expressen.
Så skapade julkalendern ”Teskedsgumman” historia
När lilla gumman dessutom är liten som en tesked har hon också speciella förmågor. Hon kan då prata med djuren i närheten som ger henne en inblick i deras små bekymmer, skriver Sveriges radio.
Men det fanns också förstås någon speciell vid Teskedsgummans sida. I rollen som hennes gubbe såg vi skådespelaren Carl-Gustaf Lindstedt. I tidigare intervjuer har Birgitta berättat varmt om inspelningarna med kollegan, och hur de förändrade hennes och familjens liv.
– Det var fantastiskt. Jag var hemma i Västergötland på julafton och då kom det en stor bukett rosor från tv. Västgötar blir ju inte imponerade av så mycket men då tyckte min familj att det var jätteroligt, har hon sagt i en intervju med Expressen.
Men Carl-Gustaf var inte den enda stjärnan som medverkade. I julkalendern syntes också Lars Amble, Meta Velander, Bert-Åke Varg, Margaretha Krook och i ett avsnitt: en nioårig Niklas Strömstedt.
Och att beskriva ”Teskedsgumman” som en succé känns nästan som en underdrift. 1973 fick kalendern en slags uppföljare när tv-serien ”Teskedsgumman och gubben” sändes i SVT. Och tio år efter att kalendern först sändes, fick tittarna återigen se julkalendern 1976 i tv-rutan igen. 1997 sändes den igen i radio när den blev det årets kalender i Sveriges Radio. Och bara tio år senare var det dags igen när svenska folket röstade fram vilken kalender som skulle sändas 2007.
Men inte nog med det. I samband med att julkalendern sändes för allra första gången 1967 gjordes också en historisk ändring. Samma år inföll nämligen den första advent den 3:e december, vilket gjorde att ”Teskedsgumman” sände första avsnittet först då. Detta gjorde att kalendern bara bestod av 22 avsnitt, skriver Hemmets journal.
När ”Teskedsgumman” skulle visas i repris 1976 fick SVT komma på en nödlösning. De två första avsnitten fick vara vanliga sagor innan resten av kalendern tog vid.
Birgitta Anderssons mörker bakom ”Teskedsgumman”
Men även om svenska folket minns julkalendern med enorm värme och glädje, finns det också mörkare minnen kring ”Teskedsgumman”. Birgitta Andersson har varit öppen i intervjuer om att det var särskilt tufft under inspelningarna för hennes familj.
När Birgitta Andersson landade i drömrollen och fick sitt stora genombrott var hon 34 år gammal. Hon hade vid det laget nyligen gift sig med den norske dramatikern Anders Bye som hon hade fått sonen Matti med.
Och när allt fler började känna igen Birgitta ute på gatan, även utan hennes ikoniska lösnäsa – blev det jobbigt för sonen. Alla ville stanna skådespelaren och till slut bad sonen Matti sin mamma att ibland gå andra vägar för att undvika fansen. Som vilket barn som helst ville han så klart ha sin förälder för sig själv.
– De kände igen mig ändå, jag var ju lik mig, vi gjorde bara en liten nästipp. Det var jobbigt när min son växte upp, för den gick ju flera gånger. Mötte vi några barn sa han ”mamma, vi måste gå över till andra sidan” för att det var så jobbigt, har Birgitta berättat för Expressen.
Men det slutade inte där. När inspelningarna av julkalendern pågick kunde barn rusa fram till Birgitta och be om hennes uppmärksamhet.
– En gång spelade vi in ”Teskedsgumman” på Eriksdalsbadet i Stockholm och det var nästan lite otäckt när jag sprang omkring där. Eftersom det var inspelning hade jag ju hela kostymen på mig och det var så många barn som stod omkring mig och sa ”bli liten!”. Det hade spritt sig att vi spelade in där och det var väl därför jag blev omringad av barn som ville att jag skulle bli liten, har hon berättat för Aftonbladet.
Birgitta Andersson blir fortfarande igenkänd som ”Teskedsgumman”
Men i dag är det främst med varma känslor som Birgitta Andersson minns tiden som ”Teskedsgumman”. När skådespelaren medverkade i en intervju med Expressen 2022, berättade stjärnan att hon fortfarande blir igenkänd på stan för just rollkaraktären.
– Ibland är det någon som vinkar och då är det den som de associerar till och så Doris. Bland de unga vet ju inte så många om ”Teskedsgumman”, där är jag Doris i ”Jönssonligan”, sa hon då.
Jag kan omöjligen vara den enda som fortfarande älskar denna julkalender. Tack för all magi med ”Teskedsgumman”, Birgitta Andersson!
LÄS MER:
- Carl-Gustav Lindstedt lämnade aldrig sin fru – deras kontroversiella uppgörelse fick äktenskapet att hålla
- ”Titteliture” blev Sveriges första julkalender-stjärna – håll i julmössan när du får se henne över 60 år senare