Foto: TT

Fredrik Berling lämnade rampljuset och försvann efter åren på SVT – det här gör tv-profilen i dag

Han blev en av SVT:s mest profilerade programledare inom barn- och ungdoms-tv runt millennieskiftet.
Men år 2005 valde Fredrik Berling att lämna tv:s rampljus.
Det här gör den omtyckte programledarprofilen i dag.

Fredrik Berling blev en av SVT:s stora programledarstjärnor på 1990-talet. Det var då som han ledde några av kanalens riktiga långkörare.

1995 blev han den förste programledaren någonsin för det folkbildande programmet ”Hjärnkontoret”, och som fortfarande än i dag sänds i public service-kanalen med inriktning på barn och unga.

Ett annat program som också riktade sig till den yngre skaran tv-tittare var ”Lilla sportspegeln”. Fredrik hade hand om programmet i flera år runt millennieskiftet.

Berling ledde även satsningar som ”Hallå”, sommarlovsprogrammet ”Kloak”, ”Kannan” och ”Bolibompa”.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 1 SEPTEMBER 98 SVT presenterade på tisdagen programledarna för sina barn- och ungdomsprogram. Bilden: Fredrik Berling blir programledare för nya "Hallå". Foto: Hans T Dahlskog/TT
STOCKHOLM 1 SEPTEMBER 98 SVT presenterade på tisdagen programledarna för sina barn- och ungdomsprogram. Bilden: Fredrik Berling blir programledare för nya ”Hallå”. Foto: Hans T Dahlskog/TT

Men i mitten på 2000-talet gjorde Fredrik någonting drastiskt. Han slutade helt enkelt göra tv – och valde i och med det att ta ett kliv tillbaka från rampljuset.

Anledningen har han själv berättat om i intervjuer.

– Jag var rätt trött på att vara så publik och tyckte att det var roligare att träffa människor på riktigt, har Fredrik sagt till Expressen.

Han sade sig vara nöjd med vad han åstadkom under åren framför kamerorna i Sveriges största tv-kanal.

– Har man gjort Hjärnkontoret och Lilla sportspegeln, som är så bra och viktiga program, kan man inte göra något annat sedan.

Fredrik Berling som röstskådespelare

Berling kommer från en riktig skådespelarsläkt. Han är son till Dramatenskådisen Christian Berling och barnbarn till en annan Dramatenprofil, nämligen Tore Lindwall (”Raskens” med mera).

Själv har Fredrik Berling bland annat gästat som röstskådespelare i två animerade långfilmer: ”Dinosaurier” och ”Den lilla sjöjungfrun II – Havets hemlighet”.

Artikeln fortsätter under bilden.

Bolibompa hösten 2001. Nyheter och återkomster i barn och ungdomsprogramen vid Sveries Television. Bilden: Fredrik Berling, Lilla Sportspegeln och Kannan. Foto: Leif R Jansson/TT
Bolibompa hösten 2001. Nyheter och återkomster i barn och ungdomsprogramen vid Sveriges Television. Bilden: Fredrik Berling, Lilla Sportspegeln och Kannan. Foto: Leif R Jansson/TT

År 2017 knöt Fredrik hymens band med kärleken Lisa, och i samband med den stora dagen hade brudparet ett särskilt önskemål till sina gäster. Eller snarare ett krav:

– Vi bad alla gäster att lägga undan sina mobiltelefoner. Så när vi kom in i kyrkan så möttes vi av en total närvaro. Inga iphones som lyste utan gäster som verkligen var med i stunden. Det var en stark upplevelse, sade Berling då till Aftonbladet.

Det här gör Fredrik Berling i dag

Artikeln fortsätter under bilden.

I dag arbetar Fredrik bland annat som moderator på olika evenemang och konferenser.

Enligt sin egen hemsida programleder han också i form av podcasts, i radio och tv.

– Han coachar även andra som ska framträda, arbetar som producent och läser in ljudböcker, står att läsa på Fredriks hemsida.

Fredrik Bergling 2020. Foto: Peter Johansson / Subito / TT
Fredrik Bergling 2020. Foto: Peter Johansson / Subito / TT

Vi önskar dig all lycka, Fredrik!