Hunken ”Tony” klev av Freja och försvann – så gick det sen för Kenneth Söderman

Tony Sjögren var en av de karaktärer som hängde med från starten till slutet av tv-serien Rederiet.

Men Kenneth Söderman, skådespelaren bakom karaktären, försvann från rampljudet efter att det sista avsnittet sänts.

Rederiet var en riktig långkörare som snabbt fick fäste bland den svenska tv-publiken.

Från det första avsnittet som hade premiär 20 augusti 1992 fram till det sista avsnittet som sändes 18 april 2002, trollband Rederiet hela landet under 20 säsonger.

Hela 318 avsnitt blev det sammanlagt och under varje vecka hade dramaserien miljonpublik som tittade.

Under åren fick vi följa ägarna, besättningen och passagerarna på kryssningsfartyget Freja. Intriger, maktspel och till och med mord ägde rum på den händelserika båten.

Det är nog få, åtminstone av oss som var med på 90-talet, som inte vet vad serien handlar om.

LÄS MER: ”Uno” flydde rampljuset efter Rederiet och försvann – stjärnans tragiska öde skakade familjen

När hajpen var som störst från Rederiet i mitten på 1990-talet tog SVT till och med in skådespelarna upp på scen för att sjunga. I Claes Åkesons och Kattis Ahlströms program ”7 till 9” framförde de en Eric Clapton-låt:

Peter Emanuel Falck och Louise Boije af Gennäs låg bakom serien och den förstnämnde har även legat bakom flera såpasuccér. Däribland ”Tre kronor” samt föregångaren till Rederiet, vilket var ”Varuhuset”. Det var efter Varuhuset som Peter knäckte idén om att göra en dramaserie som utspelade sig till sjöss. Därefter var bollen i rullning.

– Sen var det bara att försöka hitta på det värsta vi kunde. Det finns en tydlig arbetsplats där du kan intrigera, du kan slänga in strejk, brand, yttre faktorer som konkurrens och allt sånt, sa Peter i en intervju med Aftonbladet 2017.

Och inte sparades det på krutet när det kom till intriger på M/S Freja. Flera personer miste livet under seriens gång, på låtas förstås. Men det var inte alltid som karaktärerna försvann på det sättet som manusarbetarna ville.

– Vi programmakare vill ju bestämma när folk ska sluta. Tyvärr får vi inte alltid det. Ibland är det någon som vi absolut inte vill ska sluta. Då försöker vi hitta på ett så hemskt slut vi kan, som hämnd. Det har hänt några gånger, berättade han då.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Kenneth Söderman
Kenneth Söderman tillsammans med sina barn inför premiären av Pippi Långstrump på Oscarsteatern 1998. Foto: Pressens Bild/Olle Sporrong

Kenneth Söderman spelade Tony i Rederiet

En av de relativt få karaktärer som hängde med från början till slut var Tony Sjögren, som under seriens gång hade olika arbetspositioner på båten. Mest var han känd som intendent på Freja.

Det var Kenneth Söderman som gjorde rollen som Tony. I 20 säsonger gjorde han outtröttligt karaktären som både älskades och avskyddes – och som inte minst attraherade.

Det är omöjligt att säga hur många kvinnor som Tony Sjögren tjusar genom säsongernas gång, men många är dem.

– Rederiet har blivit väl förankrat hos folk. Än i dag blir jag påmind från folk på gatorna som känner igen mig från serien. Det är lite förvånande faktiskt att den sitter i så länge. Men samtidigt väldigt kul att den har etsat sig fast hos många, sade Kenneth till Allas i en intervju 2019.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Kenneth Söderman
Foto: Youtube

Tiden efter Rederiet

När Rederiet hade sin avslutning 2002 så tycktes det som att Kenneth Söderman försvann helt från rampljuset, efter att under lång tid ha synts till mer eller mindre varje vecka.

Men helt och hållet försvann han aldrig. Bland annat var Kenneth med i tv-serien ”De halvt dolda” från 2009 efter manus av Jonas Gardell. En serie som vann tv-priset Kristallen för bästa dramaprogram det året.

Stockholmaren Söderman, som fyllde 66 i augusti 2023, var även med i filmen ”Kådisbellan” från 1993 där han bland annat spelade mot Stellan Skarsgård, Frida Hallgren, Rolf Lassgård och Ernst-Hugo Järegård.

2013 fick vi ett kärt återseende då karaktärerna Joker (förstås spelad av Johannes Brost) och Tony möttes igen. Det var i en sketch för Humorgalan som stjärnorna återigen gick in i sina gamla karaktärer:

Det är lite oklart exakt vad Kenneth Söderman sysslar med idag, men han finns på hemsidan ”Memmo”, där man kan beställa videohälsningar från kändisar.

Stora intresset

Kenneth Söderman har även ett travintresse och har även ägt en travhäst.

– Jag har ett stort intresse för travet och spelar varje vecka. Ofta blir det i bolag ihop med kompisar. Sedan Rederiet lades ner är V75 på lördagarna veckans höjdpunkt. Jag har även varit hästägare under några år, har Kenneth tidigare sagt i en intervju med Trav365.

Ångrar inte sin medverkan i Rederiet

Kenneth ser tillbaka på sin tid som ”Tony” med värme.

– Det var en väldigt rolig period i mitt liv. Extra kul att ha fått vara med och skrivit tv-historia. Serien pågick ju ändå i tio år, har han sagt till Trav365.

Hoppas du har det bra Kenneth! Vi saknar dig i tv-rutan!

Dela gärna den här artikeln med dina vänner på Facebook!