Foto: TT

John Harryson somnade in omgiven av sin familj – sonen Peters ord om sista mötet

John Harryson blev rikskänd via oförglömliga roller i ”Sommaren med Monika”, ”Raskens” och ”Doktor Snuggles”.
På tisdagen är det exakt 15 år sedan han gick ur tiden.
Nöjeslivet minns tillbaka på skådespelarens lysande karriär.

”Hedebyborna”, ”Raskens” och ”Sommaren med Monika”.

Samtliga produktioner är hörnstenar i en lysande skådespelarkarriär som också kom att krönas med ett 20-tal roller på Dramaten.

John Harryson visste tidigt att det var skådespeleriet han skulle satsa på. Han lär ha scendebuterat redan vid 14 års ålder på klassiska Arbisteatern i uppväxtorten Norrköping. På 1940-talet flyttade han till Stockholm för teaterstudier, innan flyttlasset gick till Finland och Helsingfors där han testade sina vingar på Lilla Teatern.

I slutet av 40-talet kom han dock att återvända till Sverige och fick arbete på Riksteatern i ett par år.

John Harrysons genombrott i Bergmans ikoniska film

Det stora genombrottet kom några år senare. År 1953 hade filmen ”Sommaren med Monika” premiär på biosalongerna runtom i landet. Ingmar Bergmans klassiska drama med Harriet Andersson och Leif Ekborg i huvudrollerna blev en succé, och Harryson spelade rollen som Lelle, rival till Ekborgs karaktär Harry.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 1972-07-13 John Harryson programledare för TV2:s "Gröna Nöjet" Foto: Olle Lindeborg / TT
STOCKHOLM 1972-07-13 John Harryson programledare för TV2:s ”Gröna Nöjet” Foto: Olle Lindeborg / TT

Harryson hamnade därefter på flera av de stora scenerna runtom i landet. Han blev en del av ensemblen på stadsteatrarna i såväl Göteborg som Helsingborg, och gjorde totalt ett 20-tal roller på Dramaten i Stockholm mellan 1968-1984.

Under den här perioden hann han även bli en firad stjärna i flera av landets mest älskade tv-serier.

År 1976 kunde tv-tittarna se honom i ”Raskens”. Tv-filmatiseringen av Vilhelm Mobergs klassiker som samlade miljontals tittare i TV2.

Under åtta onsdagar fick tittarna följa Sven Wollter i rollen som Gustav Karlsson, sedermera soldat Rasken och hans Ida (spelad av Gurie Nordwall). Wollter blev indelte soldat 132 Rask med hela svenska folket.

– Rasken är en särpräglad människa som jag upplever som en verklig utmaning att försöka sig på att gestalta. Och det känns ju alltid väldigt väsentligt att på det här sättet få vara med om att skildra det svenska folkets öden, sade Sven Wollter i en intervju med Göteborgs-Posten i samband med premiärutsändningen från TV2 i början av 1976.

Harryson gestaltade rollen som kapten Jägerschiöld – en karaktär som kom att värva in Wollters rollfigur till soldat.

”Raskens” blev en stor tittarsuccé – och har blivit evigt ihågkommen sen dess.

Harryson kom sedan belönas med en roll i en annan svensk tv-klassiker: nämligen ”Hedebyborna”. Här kom John Harryson att förkroppsliga handelsmannen i serien, och vid sin sida hade han sonen Peter Harryson som också spelade hans son i serien. Peter som senare kom att få en stor karriär inom tv-branschen med bland annat ”Så ska det låta”.

John Harryson i Disneys klassiker – och Doktor Snuggles

John Harryson kom senare också att dubba tecknad film. För den kanske lite yngre generationen tittare är han förmodligen mer känd för att ha röstskådespelat som Joakim von Anka, ”Doktor Snuggles” och åsnan I-or i Nalle Puh. Han hörs också i andra ikoniska roller som Kloker i ”Snövit och de sju dvärgarna”.

När Harryson somnade in den 28 november 2008 hade han vistats en tid på sjukhus.

– Han fick lunginflammation och det brukar vara samma sak som att nu går det inte längre. Och det var nog det bästa för hans del. Nu lider han inte mer, sade sonen Peter Harryson då, till Expressen.

Somnade in omgiven av familjen: ”Han visste vad som väntade”

Enligt honom somnade pappan in omgiven av barn och barnbarn.

– Han blev plötsligt lite piggare och sa ”adjö”. Han visste vad som väntade. Vi pratade om hur han vill ha sin begravning, borgerligt, och vilken musik som ska spelas. Han vill ha en Schubert-kvintett, som han tyckte mycket om.

Peter Harryson berättade då också om sin tacksamhet över att ha fått arbeta med pappan, bland annat i ”Hedebyborna”.

– Han var inte alls ledsen eller skräckslagen, utan färdig på något sätt. Jag tror att han mår bra nu, sade Peter Harryson.

Kollegorna hade också goda ord att säga om Harryson senior.

– Han var en oerhört positiv person mycket bra att jobba med, sade Nina Guncke som jobbade med honom i ”Hedebyborna”, till TT.

Skådespelaren Ulf Brunnberg hade många minnen av John efter att de båda arbetat ihop vid flera tillfällen.

– Han var en mycket professionell, gladlynt och positiv människa. Han behärskade både det musikaliska och det teatrala, sade Brunnberg då, till TT.

John Harryson somnade in den 28 november 2008. Han blev 82 år.

Stockholm, Sverige, 1999-01-08. Skådespelaren John Harryson. Foto: TT
Stockholm, Sverige, 1999-01-08. Skådespelaren John Harryson. Foto: TT

Tack för allt, John Harryson, 1926-2008!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev