Lotta lämnade Bråkmakargatan och växte upp – så här ser barnstjärnan ut idag

Lotta på Bråkmakargatan är precis som många av Astrid Lindgrens filmer en riktig klassiker. Så här lever barnstjärnan Grete Havnesköld, som spelade Lotta, idag.

”Det är konstigt med mig, jag kan så mycket!,” är ord som de flesta känner igen.

Det är självklart från Astrid Lindgrens fantastiska berättelser om Lotta på Bråkmakargatan.

Filmerna kom på 90-talet och har utan tvekan letat sig in i svenska folkets hjärtan, precis som så många andra av barnförfattarens böcker och filmer.

”Hon kan det mesta här i världen”

På Astrid Lindgrens officiella hemsida står det så här:

”Lotta växer upp i en borgerligt idyllisk småstadsmiljö på 50-talet. De tre syskonen har roligt nästan hela tiden, även om lillasystern Lotta är envis som en gammal get enligt deras pappa. Lotta har så många idéer och är ganska säker på att hon kan det mesta här i världen.

Som de flesta 4-5-åringar är hon egensinnig, ofta arg, orädd, självsäker och stursk. Men mest är hon en glad unge. Snäll, generös och påhittig – ofta löser hon familjens problem på alldeles egen hand.”

Genom sin stora envishet och alla spännande upptåg har Lotta blivit en karaktär som underhållit flera generationer av barn.

Lotta
Foto: TV4/Cmore

Läs mer: ”Prussiluskans” okända mörker bakom Pippi Långstrump – stjärnans kamp var början på slutet

Grete Havnesköld spelade Lotta

Och flickan som gav liv åt den fantastiska karaktären är Grete Havnesköld. Något hon idag ser tillbaka på med stor glädje.

 Det är någonting som jag är jättestolt över att ha fått vara med om. Jag har fått mest positiva och roliga upplevelser från det, har hon tidigare berättat för Nöjeslivet.

Grete var endast 5 år gammal när hon axlade rollen som barnskådespelare, så av naturliga skäl har hon inte speciellt mycket minnen från inspelningarna.

 Det är svårt att komma ihåg personer eller situationer, om det är mina minnen eller sånt som jag har fått berättat för mig, har hon sagt.

Men hon minns trots allt hur hon upplevde första inspelningsdagen.

– Jag kommer ihåg när jag fick rollen så var det ”vill du leka Lotta och jag sa ”ja självklart vill jag leka Lotta”, men första dagen så förstod jag att det här är ju inte att leka. Så det var roligt men jag vet att jag kände redan då, när jag var så liten, att det här var ett jobb, berättar hon i ”Mauri- vad hände sen?”.

”Kände mig retad”

Även om Grete Havnesköld tyckte att det var väldigt roligt och ser tillbaka på tiden i ”Lotta på Bråkmakargatan” med stolthet så blev det så småningom väldigt tufft.

Speciellt under tonåren.

 Vi hade precis flyttat till en liten ort i samband med detta och jag minns att det var väldigt mycket att ta in. Folk på skolan började ropa Lotta efter mig och jag kände mig retad, har hon sagt till Nöjeslivet och fortsätter:

 Men senare har det visat sig när jag har träffat på personer därifrån, att de var stolta över mig. De menade inte att retas. Men för mig blev det bara ett jobbigt sätt att sticka ut i en ort där man inte bör göra det.

Lotta på bråkmakargatan
Foto: Youtube

Det gör Grete idag efter Lotta på Bråkmakargatan

Idag har Grete Havnesköld hunnit fylla 38 år och har tre barn. Hon bor på en stor gård med hästar och kärleken till skådespeleriet levet kvar.

År 2014 tog hon masterexamen i statsvetenskap med inriktning politik och kön och därefter har hon arbetat med ett projekt som heter ”Livet bitch”.

Lotta på Bråkmakargatan,  Grete Havnesköld
Foto: TV4

Hon har jobbat med att lyfta fram kvinnor mer inom kulturkonsten, skrivit pjäser, och även synts till i en del filmer.

Bland annat ”Frostbiten”, ”Prinsessa” och ”Wallander-Dödsängeln.”

 Jag skulle gärna vilja spela in film igen. Jag skulle nog inte tacka nej om någon skulle höra av sig. Men jag har inte orkat att göra det som krävs för att man ska hålla sig kvar i filmbranschen. Det hände andra saker i livet och nu väntar man hellre på en intressant roll, har hon sagt till Nöjeslivet.

Efter Lotta på Bråkmakargatan har Grete hållit en del kontakt med Martin Andersson och Linn Gloppestad som spelade hennes storasyskon.

Läs mer: ”Madicken” lämnade Junibacken och försvann från rampljuset – så lever barnstjärnan idag

Härliga återföreningen i Vimmerby

Claes Malmberg och Beatrice Järås som spelade hennes föräldrar har hon dock pratat desto mindre med. Men när Mauri besökte henne i TV4:s ”Mauri- vad hände sen?” överraskade han henne med en härlig återförening.

Han tog nämligen med Grete till Vimmerby där inspelningarna ägde rum, och huset som Lotta bodde i.

Väl framme bad han Grete att återskapa den scen från filmerna när hon ligger och sover på sin födelsedag och väntar på att föräldrarna ska komma och väcka henne.

Lotta på Bråkmakargatan
Foto: TV4

Och innan hon visste ordet av det klev Claes Malmberg och Beatrice Järås in i rummet och sjöng ”Idag är ingen vanlig dag, för det är Lottas födelsedag,” precis som i filmen.

– Du har vuxit sedan sist, skojade då Claes samtidigt som Grete blev uppenbart glad över att få se sina filmföräldrar igen.

Claes Malmberg, Beatrice Järås
Foto: TV4

Läs mer: Claes Malmbergs livsvändning efter cancern – beskedet förändrade allt: ”Ynnest att få bli äldre”

”Väldigt glad att jag fick vara med”

Claes berättar i programmet vilken stor inverkan filmerna haft på hans liv.

– Min karriär hade inte sett likadan ut om jag inte hade gjort de här filmerna. Man kan säga att av allt jag har gjort genom hela min karriär så är detta det mest centrala av det skälet att nya generationer fortfarande tittar på det.

Claes och Beatrice är båda överens om att det är något av det största de gjort under sina långa karriärer inom branschen.

– Publikt är det ju det, och går det inte att jämföra med något annat eftersom att det är så många generationer som har sett. Jag är väldigt glad att jag fick vara med och göra dem kan jag säga, säger Claes.

Lotta på Bråkmakargatan, Grete Havnesköld
Foto: TV4

Tack för att ni gav liv åt dessa fantastiska filmer!