”Ronja” flydde rampljuset efter tiden i Mattisskogen – så lever barnstjärnan 39 år efter försvinnandet

Även om det var länge sedan jag var barn, minns jag än idag de allra flesta karaktärer i Astrid Lindgrens magiska värld.

En av hennes många succéer är historien om Ronja Rövardotter.

11-åriga Hanna Zetterberg gjorde succé som den klipska rövardottern. Nu har det gått 39 år sedan succén – så ser hon ut i dag.

”Den natten då Ronja föddes gick åskan över bergen, ja, det var en åsknatt så att allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen. Bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla andra väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget”, så öppnar Astrid Lindgren den bok som kom att bli en av hennes mest populära.

I boken kämpar Ronja för fred och rättvisa, något hon gör tillsammans med Birk – ärkefienden Borkas son.

Astrid Lindgrens bok om Ronja Rövardotter utgavs 1981, och redan året därpå påbörjades arbetet med en film om flickan och hennes upptåg.

Från början var tanken att filmen skulle regisseras av Olle Hellbom, men när han plötsligt gick bort valdes istället Tage Danielsson att regissera filmen.

Intresset för filmen var enormt redan när den hade premiär i december 1984.

ronja rövardotter
Dan Håfström och Hanna Zetterberg i Ronja Rövardotter. Foto: Stefan Lindblom/SCANPIX/TT

Hanna Zetterberg fick rollen som Ronja

Karaktärerna blev till och med klippdockor i Hemmets veckotidning – och i rollistan fanns tunga namn som Börje Ahlstedt, Lena Nyman, Allan Edwall och Per Oscarsson.

Rollen som Ronja skulle däremot spelas av någon yngre. 600 tjejer dök upp till audition för att konkurrera om rollen men till slut föll lotten på 11-åriga Hanna Zetterberg som genast gjorde starkt intryck på castarna.

”Hanna Zetterberg sökte rollen som Ronja och hennes integritet och ögon gjorde genast stort intryck”, berättar man på Astrid Lindgrens officiella hemsida.

Hanna tokhyllades av svenska folket för rollen som Ronja, men trots publikens jubel valde hon att, precis som Dan Håfström som spelade Birk, ta ett steg tillbaka från rampljuset.

Artikeln fortsätter under videon:

LÄS MER: ”Birk” lämnade Borkarrövarna och försvann – detta hände sedan med barnstjärnan

Ronja flydde rampljuset och försvann

I stället för filmduken tog Hanna ett kliv in i politiken. Hanna var aktiv som ungdomspolitiker i Vänsterpartiet under flera år och blev 1994 invald i riksdagen, då var Hanna 21 år gammal.

Som riksdagsledamot för Vänsterpartiet arbetade hon främst med miljö- och jordbruksfrågor, och satt kvar i riksdagen fram till 1998.

Men till slut lämnade hon även politiken och började jobba som kommunikationsstrateg.

På sin egen sajt skriver Hanna att hon ”kan hjälpa dig att hitta strategier för att dina budskap ska nå fram till media, politiker, partier och allmänheten”.

Men även om Hanna lämnade livet som barnstjärna har hon trots allt gått i Astrid Lindgrens fotspår och skrivit två barnböcker om karaktären ”Nejlika”.

Hanna Zetterberg familj

Mellan 2001 och 2011 var Hanna Zetterberg gift med journalisten Filip Struwe, och hon bytte då namn till Hanna Zetterberg Struwe. Tillsammans har de två barn ihop.

Hanna har, precis som många andra Astrid Lindgren-stjärnor, i efterhand valt att inte uttala sig om filmen.

– Det är väldigt längesedan, och då känns det inte så intressant för mig att prata om det, har Hanna Zetterberg enligt Dagbladet sagt i programmet ”Gylne tider”.

Hanna Zetterberg bryter tystnaden om Ronja Rövardotter

Men i december i år var hon en av de medverkande i TV4-programmet ”Mauri – vad hände sen”, där hon berättade mer om varför hon valde att lämna rampljuset efter succén och visade upp sitt liv hon lever nu.

– Jag har upplevt att folk är så här: ’Var tog du vägen?’. Det kan ju vara en rimlig fråga… Men det kan också uppfattas som ett misslyckande att man inte har hållit sig kvar i rampljuset. Det behöver det inte alls vara. Man kanske är jättenöjd med det, säger hon.

Hon tillade:

– Efter premiären gjorde jag massor av intervjuer. Men sedan satte jag ett stopp. Jag tyckte att det blev jobbigt. Rent praktiskt kunde jag inte åka kollektivtrafik i Stockholm, där jag bodde, för alla kände igen mig. Jag lärde mig att byta tunnelbanevagn mellan varje hållplats, säger hon i programmet.

– Jag tyckte inte som tolv-, tretton-, fjortonåring att det var så himla kul, säger hon.

Ronja Rövardotter idag

Men nu för tiden är det inte många som är efter henne. I stället menar hon att det inte är någon som känner igen henne, och hon har en aning om varför.

– Fram tills för några år sen så blev igenkänd varje dag. Sen blev jag gråhårig. Så skönt, nu är jag för gammal. En befrielse, egentligen, säger hon.

– Fram tills för några år sen så blev igenkänd varje dag. Sen blev jag gråhårig. Så skönt, nu är jag för gammal. En befrielse, egentligen, säger hon.

Hanna Zetterberg, känd från rollen som Ronja Rövardotter, gästade TV4:s program ”Mauri – vad hände sen?”. Foto: Skärmdump från TV4

Efter programmet hyllades Hanna för draget. TV4:s kommentarsfält.strömmade hejaropen in.

”Vad snygg hon är i sitt gråa hår!” skriver en tittare.

”Grått är flott”, skriver en annan.

LÄS MER: Därför blir ”Ronja Rövardotter” inte längre igenkänd på stan – hyllas för beslutet: ”Jäklar”

De spelar i nya Ronja Rövardotter

Idag, 39 år efter succén, spelas en ny version av Ronja Rövardotter in. Den här gången blir det en serie om tolv 45-minutersavsnitt och har premiär på Viaplay sent 2023.

Serien har bland annat spelats in i en uppbyggd stad utanför Kaunas, Litauen. Men också på hemmaplan i Sverige.

Sedan tidigare har det stått klart att Ronja och bästa vännen Birk kommer spelas av Kerstin Linden och Jack Bergenholz Henriksson.

Ronjas föräldrar, Mattis och Lovis, spelas av Christopher Wagelin och Krista Kosonen. Briks föräldrar, Borka och Undis, spelas av Sverrir Gudnason och Maria Nohra.

Men i dagarna har allt fler folkkära skådespelare framkommit. Bland annat kommer Pernilla August spela byns borgmästare, Valdir en helt ny roll. En annan nykomling är den hämdlystna fogden Cappa som spelas av Vera Vitali.

Så kul att höra om var gamla barnstjärnor har tagit vägen. Och vilket spännande karriärsbyte för Hanna!

Dela vidare om du också vill önska Hanna ”Ronja” Zetterberg all lycka till i framtiden.