Så gick det sen för skådespelaren Julie Andrews – efter genombrottet som Maria i ”Sound of Music”

Många har förmodligen vuxit upp med klassiska musikalfilmen ”Sound of Music”.
Trots att det har gått 55 år fortsätter filmen älskas av nya generationer.
Kärlekssagan mellan Maria och Georg von Trapp är lika stark – då som nu.
Så här ser skådespelaren Julie Andrews som gjorde rollen som Maria ut i dag!

Det är svårt att tänka sig att det har gått över ett halvt sekel sedan ”Sound of music” gjorde entré på vita duken.

1965 kom rullen som numera är en sann filmklassiker, men det var långt ifrån självklart att det skulle bli en succé från första stund.

Men kärlekssagan mellan rollfigurerna Maria och Kapten Georg von Trapps blev omåttligt populär, och berättelsen älskas än i dag.

Familjen von Trapp fångade våra hjärtan och speciellt Marias som inte bara föll för barnens charm utan även deras pappa, kapten Georg von Trapps.

Vi kommer väl alla ihåg scenen när Maria som spelades av Dame Julia ”Julie” Andrews får möta barnen för första barnen och de tillkallas via pappa Georgs visselpipa.

Men även om Georgs fasad utåt sätt upplevdes som hård, fanns det också ett hjärta där bakom, och Maria lyckades som vi alla vet ta sig dit.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Youtube

Slog igenom redan som 12-åring

Julie Andrews, skådisen bakom karaktären Maria, trollband publiken med sin underbara sångröst och fick till och med lära sig att spela gitarr just för den specifika filmrollen.

Och för Julie var filmrollen långt ifrån det enda som hon hade gjort under sin karriär.

Redan som 12-åring slog hon igenom stort hemma i London, och som 13-åring fick hon sjunga för kung George VI och drottning Elizabeth, skriver Express.

När hon fick rollen som Maria hade Julie ett långt cv med meriter och var dessutom redan internationellt känd för rollen som Mary Poppins i Disneys familjefilm. Andrews tilldelades en Oscar i tunga kategorin bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i filmen 1964.

Men framgången förde också med sig en tuff tid för familjen.

LÄS MER: 15 saker du inte visste om ”The Sound of Music” och den verkliga von Trapp-familjen

Artikeln fortsätter under bilden.

Julie Andrews tilldelades en Oscar i tunga kategorin bästa kvinnliga huvudroll redan 1964. Då för sin insats i klassikern "Mary Poppins". Foto: AP Photo/Harold Filan/TT
Julie Andrews tilldelades en Oscar i tunga kategorin bästa kvinnliga huvudroll redan 1964. Då för sin insats i klassikern ”Mary Poppins”. Foto: AP Photo/Harold Filan/TT

Tuffa problemen i familjen

Julie som då var gift och hade barn, gled längre och längre ifrån sin make. Snart var en skilsmässa från dåvarande maken Tony Walton oundviklig. De gick ifrån varandra år 1967.

Framgången och separationen blev snart för mycket.

– Jag började förstå hur stressen hade tagit hårt på mig då jag försökte hålla samman familjen under alla dessa år, försörja dem redan vid ung ålder, min mammas depression, min styvpappas alkoholmissbruk, och min strävan att hålla hemmet samman som betydde så mycket för oss. Kombinerat med all press kring turnerandet över hela England, år efter år, karriär på Broadway, äktenskap, barn och Hollywood. Detta började snart bli för mycket för mig och jag började gräva ner mina känslor för att överleva, har hon tidigare sagt enligt Now to love.

Tillsammans med Tony fick Julie dottern Emma och stjärnan adopterade sedan döttrarna Amy och Joanna med nya maken Blake Edwards.

Från 1969 och fram till Blakes död var de lyckligt gifta och hans bortgång tog hårt på Julie.

Artikeln fortsätter under bilden.

Sound of music-soundtrack. Foto: Shutterstock
Sound of music-soundtrack. Foto: Shutterstock

– Det finns dagar som allting är frid och fröjd och jag är mig själv. Sen plötsligt kan jag komma på mig själv att ha ont i hjärtat och tänka ”gud jag önskar att han var här”. Men de vi älskar lämnar oss aldrig riktigt eller hur?, har hon tidigare sagt.

Innan makens bortgång kämpade Julie med en inre kamp, efter att ha fått ett mardrömsbesked från en läkare.

LÄS MER: ‘MacGyver’ fyller snart 71 år – så här ser han ut i dag

Julie Andrews stora sorg

1997 gjorde Julie Andrews en misslyckad operation för att bort knölar i halsen, vilket kraftigt begränsat hennes sångregister och förmåga att hålla en ton.

Sedan dess har hon opererats fyra gånger för att kunna minska skadan, men det har varit förgäves.

Enligt stjärnan har hon tappat sin sångröst för alltid.

Artikeln fortsätter under bilden.

Julie Andrews fotograferad på röda mattan i Hollywood i april 2023. Foto: Shutterstock
Julie Andrews fotograferad på röda mattan i Hollywood i april 2023. Foto: Shutterstock

– Det förändrade mitt liv helt. Det krävde en tidsperiod för mig där jag fick sörja och inse att förändringen var här för att stanna. Jag visste att jag var tvungen att ta mig samman och gå vidare eller falla helt, så jag omfamnade livet och andra möjligheter som jag fick. Jag saknar verkligen att sjunga, men det är som det är, har hon sagt tidigare enligt sajten.

Efter att Julie förlorade sin sångröst har hon istället fokuserat på att regissera, skriva böcker och skådespela.

Hon har bland annat synts i filmerna ”En prinsessas dagbok” och gjort röster i flera barnfilmer.

LÄS MER: Hyacinth Bucket från ”Skenet bedrar” fyllde nyligen 91 år – håll i hatten när du får se hur hon ser ut idag

Relationen med filmkollegan

Även om det har gått många år sedan ”Sound of Music”, hade hon länge en nära relation med sin motspelare. Den kanadensiske skådespelaren Christopher Plummer (1929-2021) som spelade Georg von Trapps karaktär, var i alla år en kär vän. Han avled 2021, 91 år gammal.

Artikeln fortsätter under bilden.

Christopher Plummer, som spelade kapten Georg von Trapp i "Sound of Music", här fotograferad i samband med en filmpremiär i New York 2017. Han avled år 2021 och blev 91 år. Foto: Ron Adar / Shutterstock
Christopher Plummer, som spelade kapten Georg von Trapp i ”Sound of Music”, här fotograferad i samband med en filmpremiär i New York 2017. Han avled år 2021 och blev 91 år. Foto: Ron Adar / Shutterstock

Enligt stjärnorna hade de faktiskt intresse för varandra på mer än ett vänskapligt plan under inspelningarna.

Men det fanns anledningar till att de aldrig tog relationen till nästa nivå.

– Vi borde ha blivit tillsammans. Vi borde ha haft en affär. Men det fanns ingen tid för det eftersom hon hade sitt barn med sig och det skulle vara lite opassande, har Christopher tidigare sagt till ABC.

Artikeln fortsätter under bilden.

Julie Andrews på röda mattan 2022. Foto: Kathy Hutchins / Shutterstock
Julie Andrews på röda mattan 2022. Foto: Kathy Hutchins / Shutterstock

Även Julie Andrews har tidigare bekräftat att hon hade haft känslor för sin tidigare motspelare.

– Om jag ska vara helt ärlig var jag inte direkt lycklig vid den tiden. Jag var ganska ensam. Tony, min första make arbetade och vårt äktenskap var på väg att ta slut, har Julie Andrews sagt i tidigare intervjuer.

– Vi var aldrig på g, som man brukar säga. Men nu är vi bästa vänner. Vi blev bästa vänner och det är underbart, troligen på grund av att vi aldrig tog det till nästa nivå, har Julie tidigare sagt om Christopher.

LÄS MER: Kapten Georg von Trapp fann kärleken i Maria och försvann – detta gör ”Sound of music”- stjärnan i dag

Sådan nostalgi! Det är verkligen fascinerande att se hur lik Julie är sig fortfarande efter alla dess år. Den 1 oktober 2023 fyller hon 88 år!

Stort grattis till dina framgångar hälsar vi!