Stellan Sundahl avled dagen efter sitt sista framträdande i tv – tragiska dödsfallet skakade folket

Stellan Sundahl prisades som landets främste underhållare.
Bara dagen efter det som skulle bli hans sista framträdande i tv-succén ”Snacka om nyheter”, hittades han död.
Nöjeslivet minns tillbaka på en gigants karriär i rampljuset.

Den 11 juni 1946 i Helsingborg föddes en grabb som senare skulle komma att bli en stor tittarfavorit i tv-rutan.

Stellan Sundahl, komiker, programledare och skådespelare, fick sitt stora genombrott i mitten på 1970-talet med radioprogrammet Byteskomik, som han gjorde tillsammans med jämnårige Gunnar Bernstrup, 76. Duon gjorde succé då radions P1 ville ha med humor i etern, och tillsammans producerade de omkring 300 program i några år framåt.

Stellan Sundahls genombrott i radion

Det var också här som frasen ”Bytt, bytt kommer aldrig mer igen” blev populär. Detta eftersom programmet gick ut på att lyssnarna själva, under direktsändningen, kunde ringa in och berätta sina roliga historier – för att sen byta ut dem mot andra roliga historier från andra.

Även flera kända profiler ska ha ringt in till programmet under årens lopp, däribland Lasse Åberg, Gösta ”Snoddas” Nordgren och Thore Skogman.

Artikeln fortsätter under bilden.

Stellan Sundahl. Foto: Lars S Andersson/TT
Stellan Sundahl. Foto: Lars S Andersson/TT

På 1980-talet värvades Stellan till tv-rutan – och i Sveriges Television fick den humoristiske skåningen fronta flera stora programsatsningar. Till en början fick han agera bisittare åt Staffan Ling i frågesporten Femettan.

Tillsammans med sina vänner i gruppen Helt apropå gjorde sedan Stellan stor succé i humorserien med samma namn som sändes via korta sketcher i nyhetsformat. Det var bland annat här som det gjordes en sko-parodi på dåvarande statsminister Ingvar Carlsson (S). En del gamla avsnitt finns att se via SVT:s öppna arkiv på nätet.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

När det kom en nyhet om att det mest var äldre tittare som följde tv-nyheterna, gjorde ”Helt apropå” en sketch på detta. Då hade Sundahl huvudrollen när premissen var att han skulle läsa upp nyheterna för äldre.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Men det är förstås i rollen som programledare för det omåttligt opopulära ”Snacka om nyheter” som Sundahl blivit mest ihågkommen.

Det blev också hans sista stora insats i rutan.

Stellan Sundahl avled mitt under succén

”Snacka om nyheter” fick premiär 1995 och med Stellan vid rodret lockades miljontals tittare till tv-apparaterna. I tv-tävlingen, som spelades in i Malmö, fick två lag bestående av kända profiler tycka till och kommentera olika nyhetsinslag från den gångna veckan. Lagledare var Ronny Eriksson och Stefan Grudin, samtidigt som Sundahl agerade programledare.

Programmet visades på söndagskvällarna och blev som sagt populärt. Sundahl tilldelades 1996 Kvällspostens prestigefyllda Edvardpriset som går till årets svenska nöjesunderhållare, för sin insats i humorprogrammet.

Sundahl, som även medverkade i svenska filmklassiker som Hasse och Tages ”Picassos äventyr” och Lasse Åbergs ”SOS – En segelsällskapsresa”, blev bara 52 år.

Mitt under säsongen av ”Snacka om nyheter” inträffade tragedin: dagen efter det att hans sista program sänts föll han ihop i hemmet. Sundahl avled efter att ha drabbats av en hjärnblödning och gick ur tiden den 22 februari 1999.

Kollegans varma ord

Sorgen var förstås stor ute i landet efter Sundahls plötsliga bortgång, och kollegornas ord var uteslutande varma.

– Det var en själsfrände för mig. Det kommer ut samma studentikosa miljö, har hållit på med lite likartade saker. Vi skrattade mycket åt samma saker. Det är som ett stort hål, sade radiomannen Stefan Grudin i TV4:s nyhetssändning efter kollegans död.

Han passade också på att hylla sin kollega.

– När han sen fick göra ”Snacka om nyheter” var det som en gudasänd kombination. Han var precis den rätte för programmet, och programmet var precis det rätta för honom. Det kunde inte bli bättre, och det blev den succé det blev också. Så oerhört tragiskt att detta, mitt i när livet är som bäst, så slutar det, sade Grudin då.

Stellan sörjdes av ett helt land, och lämnade efter sig fru och dotter.

Tack för allt, Stellan! Vi glömmer dig aldrig.