Sanna Lundells känslosamma ord – insikten om att bli äldre: ”Känner sån enorm tacksamhet”

Sanna Lundell är en uppskattad poddare, journalist, författare, programledare, och ännu mer därtill.

Under söndagen var det dags för henne att fylla år och då passade hon på att skriva lite om tankarna kring vart livet tagit henne hittills.

– Fattar absolut inte hur det gick till, skriver hon på sin Instagram.

Sanna Lundell föddes den 6 november 1978 i Åre.

Hennes far, Ulf Lundell, är en välkänd svensk musiker som bjudit på fantastiska melodier genom livet.

”Finns en diskrepans”

Men Ulf hade under Sannas uppväxt problem med alkohol, och Sanna fick därav uppleva medberoende och allt vad det innebär tidigt.

– Det finns en diskrepans mellan min pappa konstnären, textförfattaren och sångaren och min pappa människan. Människor som lyssnar på hans musik upplever ju att de kommer väldigt nära honom. Men människa mot människa är det svårare för honom att komma nära. Att kunna uttrycka saker direkt till mig: all längtan, kärlek och ömsinthet som ryms i den här sången, det har han aldrig gjort. Jag känner mig älskad av honom, fortfarande. Men han har en svårighet att visa det för dem som står honom nära, har hon tidigare sagt till Femina.

Blixtförälskelsen med Mikael Persbrandt

Livet förändrades snabbt när Sanna vid 21års ålder fick sin första dotter, Olga. Några år senare träffade hon den stora kärleken i skådespelaren Mikael Persbrandt.

Amors pilar träffade rakt i hjärtat och det var kärlek vid första ögonkastet.

Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

– Det finns ibland en omedelbar, nästan magnetisk, förståelse mellan människor som levt med dysfunktionella föräldrar. Förutom att han inte har syskon är våra bakgrunder lika som bär. Våra inre barn hittade varandra och tog varandra i handen. Det fanns, och finns, något helande i det, har Sanna sagt till Femina.

Paret träffades för 17 år sedan och idag har de tre gemensamma barn: Igor, Lo, och Fox.

Mikael Persbrandt bipolär sjukdom

Men tidigt i förhållandet kämpade även Mikael med ett missbruk och idag är det många år sedan han fick diagnosen bipolär sjukdom.

”Symtomen på bipolär sjukdom är att du har olika perioder av mani och depression.

Att vara manisk betyder att vara överdrivet upprymd och energisk medan depression innebär motsatsen, att all lust, glädje och energi har tagit slut. Att humöret svänger kraftigt mellan två motpoler är det som gett namn åt bipolär sjukdom. Mellan perioderna kan du ofta leva som vanligt, med behandling,” skriver 1177.

Trots att det inte alltid har varit enkelt så har paret stått vid varandras sida genom allt och idag lever familjen på gården Stora Lundby, där de stortrivs.

”Våga drömma”

Efter Sannas födelsedag i veckan skrev hon på sin Instagram om tankarna och känslorna kring att bli ett år äldre.

Sanna Lundell
Foto: Wikimedia commons

”44 år nu och fattar absolut inte hur det gick till. Känner mig som 27 men samtidigt inte. Jag är på en plats i livet där jag känner sån enorm – fattar att det kan låta nyreligiöst och provocerande pompöst nu men det är vad det är – TACKSAMHET! Allt jag fått uppleva!

Alla fantastiska människor jag fått komma nära, skratta, gråta och leva med. Alla vackra platser på den här jorden jag fått se, nu senast fucking valar i indiska oceanen och redwoodträd i Muir woods. Till och med sorgerna och de trauman som kantat min slingriga väg genom livet är jag tacksam över,” skriver hon och fortsätter:

”Jag har en överblick nu som jag inte hade som 27-åring och är så övertygad om att livet när och bär oss. Allt vi behöver är att våga. Våga ta för oss, våga växa, våga möta smärta och kärlek. Våga drömma. Våga falla. Våga hoppa. Våga ompröva beslut och bergfasta ideér. Våga se sig själv i spegeln.”

Så firades födelsedagen

För att fira sin 44-årsdag förklarar hon i samma inlägg att hon helt enkelt hängde på gården och spenderade tid med sin älskade familj.

”Födelsedagen spenderades med den här godingen bland annat. Gjorde det jag älskar mest, äventyrslustan till trots, mockade hage, myste med kycklingarna och hängde med min familj.”

Stort grattis i efterskott Sanna!