Sanna Nielsen om kampen med självförtroendet efter tuffa tiden: ”Trycka in den där kniven i en”

Redan som elvaåring fick hon veta att hon inte skulle tro för mycket om sig själv. Att det är viktigt att inte sticka ut från mängden.

Att växa upp mitt i rampljuset sätter fortfarande sina spår hos Sanna Nielsen.

– Jag var fortfarande ganska liten och ung. Hur kan man tycka att det är okej att trycka in den där kniven mot en, säger Sanna Nielsen till Nöjeslivet.

Vi möts på ett hotell mitt i lunchrusningen när Sanna Nielsen äntrar den stora entrén. Vi skakar hand och vi sätter oss en bit bort från nyfikna blickar. Hon är just nu aktuell med sin show ”Mitt Sanna jag”, på Hamburger Börs där hon öppnar upp sig mer än någonsin om sig själv.

Ett öppenhjärtlig show som visar inte bara en artist, utan en kvinna mitt i livet som med sin kraft och glöd, tagit sig till toppen i Sveriges underhållningsbransch.

Men vem är Sanna Nielsen egentligen?

Att googla sig själv erkänner hon att hon har gjort.

Då börjar jag beskriva en bild av kvinna och artist, med alltid ett leende nära tillhands för kameran. Och att hon är en positiv person, tycker Sanna Nielsen själv att hon stämmer in på.

– När man gör en sån här show och man dessutom döper den till ”Mitt Sanna jag”, då vill man ju också visa vad som är bakom den här glada personen som gör så att jag är såhär positiv och glad. Jag vill berätta vad jag har varit med om för resa och det är lite vad jag försöker förklara. Både musikaliskt men också vem jag är egentligen, säger Sanna Nielsen till Nöjeslivet.

Sanna Nielsen berättar om ständiga arbetet med självförtroendet. Foto: Maria Ekman/Newsner

Man får även intrycket av att du är en bekymmerslös person?

– Ja det stämmer också men det klart det är som jag säger i showen, jag har också mina bekymmer. Jag är inte perfekt, det är det ingen som är. Men jag är ganska glad i livet och försöker inte tänka så negativt för att jag vet att jag kan göra det. Alla har sina dåliga dagar där alla tänker att ”gud jag är värdelös eller du duger inte, och jag ska inte tro att jag är något”. Det är just min egna osäkerhet som gör att jag behöver jobba bort det. Livet är klyschigt nog så mycket mer än bara de känslorna, säger Sanna Nielsen till Nöjeslivet.

Sanna Nielsen om ständiga arbetet med självförtroendet

Och det är inte en dans på rosor det här med självförtroendet, utan det är ständigt något hon måste jobba med, berättar Sanna.

– När man står på scenen är det den enda gången jag känner att jag inte behöver tänka. Jag behöver aldrig tänka på vad jag gör för någonting eller vem jag är, för där kan jag bara vara. Så var det första gången jag stod på scenen och var sju eller nåt. Då tänkte jag ”gud jag är ju skitblyg och jätteosäker och det står hundratals människor här”, men jag bryr mig inte på det sättet, säger Sanna Nielsen till Nöjeslivet.

”Bevisa för min egen osäkerhets skull”

Men att behöva bryta sig loss från någon eller någonting är inte fallet bakom sin nya show.

– Jag är allsångsledare och jag har varit programledare för Mello, tävlat i mello, gör min show, och jag gör teater. Jag tycker att att jag tillsammans med mina kollegor, i branschen – dem vet att jag gärna slänger mig ut. Men det är också för mig själv eftersom jag är så nyfiken. Som person vill jag bara nå framåt. Jag funkar så, jag vill utvecklas och jag vill lära mig. Jag vill se vad jag kan ta för nästa steg i artistgrenen och bevisa för mig själv, bevisa för min egen osäkerhets skull och för min blyghet att det går, säger hon till Nöjeslivet och fortsätter:

– Jag skulle gärna vilja sitta där på hemmet när jag är 75-80 år och förhoppningsvis, om jag ska sitta på ett hem och förhoppningvis kommer ihåg allt och bara säga att ”ja men jag satsade och jag vågade”. Jag hatar själv när jag går igenom en dag – jag tycker det är jätteskönt att vara ledig och sådär men när jag känner att jag borde göra eller vill göra något men så börjar jag tänka: ”nej jag tror inte, nej det är inte rätt tid nu”. Det är ju rätt närsomhelst. Det är bara du som är din egen begränsning på något sätt, säger hon.

”Det har blivit en del av min personlighet”, säger Sanna Nielsen om sin osäkerhet. Foto: Maria Ekman/Newsner

Sanna Nielsen: ”Blivit en del av min personlighet”

Men även om hennes osäkerhet och blyghet har varit något som präglat henne negativt, är det också samtidigt något som hon är tacksam över att hon har.

– De finns där men jag tror att jag kan anamma den som en styrka också. Det har blivit en del av min personlighet och det tycker jag är skönt, säger Sanna Nielsen till Nöjeslivet.

Rådet från Lotta Engberg

Även om hon började redan som sjuåring i talangjakter och var med i tv redan som elvaåring, finns fortfarande nerverna och det dåliga självförtroendet kvar. Något som hon diskuterat med vännen och artisten Lotta Engberg.

– Jag pratade med henne om det och hon sa ”men va det blir ju bara mindre och mindre nervositet för varje år”. Jag svara ”nej det blir mer och mer”. Det är inte så jobbigt utan det är ger en adrenalinkick. Men jag tror att jag blir mer nervös då jag blir medveten om vad man håller på med, säger Sanna Nielsen.

Hur är det med självförtroendet idag?

– Det vacklar absolut, det är ju en osäkerhet som det är med showen att det just här med ”men inte ska väl jag”. Jag ursäktar mig själv fortfarande fast jag vet att jag kan det här. Jag kan tänka ”men alla är så mycket bättre”, men det är ju inte det som det handlar om. Det handlar ju alltid om vad jag själv har att säga på scenen och vad jag vill, säger hon.

Sanna Nielsen: ”Trycka in den där kniven mot en”

När vi sitter ner tillsammans kommer det snabbt upp de ord som förföljt henne genom karriären. Ord som präktig, ordentlig och tantig. Ord som hon själv tar upp i sin show som plågat henne.

Sanna Nielsen berättar att när hon var mellan 11 och 20 år var det värst: ”Hur kan man tycka att det är okej att trycka in den där kniven mot en, säger Sanna”.FOTO: TV4/Hellenius hörna

Det är då jag kommer att tänka på orden från hennes låt ”Inte okej”.

”Minns jag önskade så, att ni inte såg mig alls. Blundar och försvinner, tills jag vågar. Nej, det är inte ok för mig, måste få finnas till, vara precis som jag vill.
Nej, det är inte ok för mig, känna när hjärtat dör, skriker fast ingen hör. Alltid ville de se mig svag, men de visste inte vem jag var, jag är starkare”.

– Präktigt är ju ett rätt så bra och positivt ord egentligen, det är bara det att det fått en negativ klang när det kommer till mig på något sätt. Ibland kan jag känna att de säger ”du är så tråkig, du är så ordentlig”. Ja jag är ordentlig och jag är väl tråkig i den bemärkelsen att jag är sällan ute och festar eller går på events. Jag känner mig inte som en tråkig person så det har jag försökt släppa. Men jag tycker det är ganska roligt hur man benämnt det under årens lopp och det är det jag försöker prata om med glimten i ögat i min show. Hur det är att vara 20 år och bli kallad för Sveriges äldsta 20-åring, säger Sanna Nielsen till Nöjeslivet och fortsätter:

– Det var verkligen så hela tiden. Då kan jag känna ”men herregud”, jag var mellan 11 och 20 då när det var som värst. Jag var fortfarande ganska liten och ung. Hur kan man tycka att det är okej att trycka in den där kniven mot en, säger Sanna.

Det måste ju ha präglat dig?

– Det tror jag, och det har allting att göra med självförtroende, osäkerhet och blyghet – att jag fortfarande har kvar det där i mig. Även om jag får mer skinn på näsan. Jag vet mer vad jag kan och vill idag men det sitter där, säger Sanna Nielsen till Nöjeslivet.

Läs mer om Sanna Nielsen här: Sanna Nielsens framtidsbesked – därför kommer hon inte tillbaka till Melodifestivalen

Sanna Nielsens framtidsbesked – därför kommer hon inte tillbaka till Melodifestivalen