Foto: SVT/TT

Sara Zacharias ville stoppa filmen om pappa Ted Gärdestad

År 2018 hade filmen om den folkkäre artisten Ted Gärdestads liv och karriär premiär.

Det blev en stor succé.

Men bakom framgångarna med filmen försökte Teds barn sätta stopp för den, och Sara Zacharias vädjade för sin pappas skull.

Ted Gärdestad slog igenom som tonåring.

Idag är det knappast någon som missat hans underbara musik som han skapade tillsammans med sin bror Kenneth.

År 1997 dog stjärnan under tragiska omständigheter, och han blev endast 41 år gammal.

Många är därefter, 2018, hade filmen ”Ted – För kärlekens skull” premiär.

Filmen där Adam Pålsson spelar huvudrollen blev snabbt hyllad och den regisserades av Hannes Holm som ska ha fått stöttning av Kenneth Gärdestad samt ex-flickvännen Lotta Ramel.

Men det fanns också starka motsättningar inom familjen vad gäller filmen.

Sara Zacharias vädjan för Teds skull

Teds dotter, artisten Sara Zacharias, publicerade en debattartikel i Dagens Nyheter där hon förklarade att hon ville stoppa den. Hon skrev: ”Min bror och jag har gjort vårt yttersta för att förhindra att den här filmen blir gjord. Därför känns det än värre när Hannes Holm till medierna säger sig ha vår uppbackning.”

Barnen kände sig lurade och påpekade att Holm i intervjuer betonat vikten av familjens stöd för projektet, utan att egentligen ha haft det fullt ut.

Han ska ha sagt att: ”Det var viktigt för mig att familjen är med på det, om man nu ger sig på att göra en film om en person som ändå funnits. Annars skulle det ju vara djupt sorgligt. Samtidigt har jag fått göra som jag ville. De har inte lagt in något veto.”

Under flera år vädjade Sara för att det skulle sättas stopp för filmen. ”För fyra år sedan hörde min bror och jag från vänner i musikbranschen att det skrevs ett manus för en film om vår pappa, Ted Gärdestad. Vid två olika tillfällen klargjorde vi för musikförlaget Universal Publishing, som hanterar pappas musikrättigheter, samt produktionsbolaget Stella Nova film, att vi som rättighetsinnehavare av musiken inte godkände användning av pappas musik för filmen.”

”Vi vet hur ont det hade gjort honom”

Hon beskrev att det kändes tufft att se sin pappa målas upp till en filmfigur.

”Vi vet hur mycket han led av den förenklade versionen som media målat upp av honom. Det förvandlades till en bild och en fiktiv karaktär, ’Ted’, som han varken kan bestrida eller försvara sig emot i dag. Med nya filmen ’Ted – För kärlekens skull’ har han dessutom gjorts till en filmfigur som befinner sig ännu längre bort från sanningen. Det här gör oss väldigt ont eftersom vi vet hur ont det hade gjort honom.”

Regissören Hannes Holm förklarade i en intervju med Expressen om beslutet att gå vidare med filmen trots familjens motstånd:

– Det är en jättesvår sak när det gäller efterlevande till en person. Familjen Gärdestad uppvisade ett stort tålamod med filmatiseringen av deras Ted. De var väldigt professionella. Men i och med att Kenneth har skrivit texter, har han nog erfarenhet av att en text är en sak och verkligheten en annan, sade Holm till tidningen.

Har stoppat ny dokumentär om Ted

Sommaren 2024 var planen att en dokumentär om Teds liv skulle släppas, men denna stoppades av barnen som inte tyckte den var tillräckligt bra.

– Eftersom filmen håller för låg kvalitet. Den är helt enkelt för dålig. Den är inte värdig min pappa, berättar Sara Zacharias för Dagens Nyheter.

– Det här är egentligen helt okomplicerat. Hade de kommit till oss för tio år sedan, när de påbörjade det här filmprojektet, så hade vi tackat nej även då. Då hade de inte behövt hålla på i tio år.

Vad tänker ni om det här? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev