Sarah Dawn Finer fick diagnosen som 39-åring – ärliga orden om kampen: ”Straffat mig själv så länge”

Sarah Dawn Finer är idag en av våra mest folkkära svenska artister och genom åren har hon hunnit med väldigt mycket.

Men något som vissa kanske inte vet är att stjärnan för en tid sedan fick diagnosen ADHD.

– Den hjälpte mig förstå viktiga delar av mig själv och förlåta andra sidor, berättade hon i en intervju med Amelia i början av året.

Sarah Dawn Finer har minst sagt hunnit med mycket under sin långa karriär.

Hon har synts som programledare i ”Så ska det låta,” programlett och medverkat i Melodifestivalen, skapat fantastisk musik, varit julvärd och mycket mer.

Genom åren har hon berört svenska folket gång på gång med sin vackra stämma och blivit en otroligt uppskattad artist.

Foto: Anders Wiklund/TT

Men det har inte alltid varit en spikrak väg för stjärnan och för en tid sedan öppnade Sarah upp sig om att hon i vuxen ålder fått diagnosen ADHD.

Något som påverkat henne på olika sätt genom livet.

”Hopp om att hjälpa andra”

Det var när hon läste Lotta Borg-Skoglunds bok om flickor som har diagnosen som Sarah snabbt kände igen sig.

I januari i år berättade hon i en intervju med Amelia om vad insikten inneburit för henne och hur hon ser på det idag.

– Jag fick så mycket frågor när jag pratade om det, och hade lärt mig så mycket nytt, så jag ville ge uttryck för min egen upplevelse i hopp om att hjälpa andra. Den hjälpte mig förstå viktiga delar av mig själv och förlåta andra sidor. Man får inte glömma att jag levde 39 år och lyckades åstadkomma bra saker innan jag fick diagnosen. För alla hittar vi strategier, men ibland är det svårt och kostar oerhört känslomässigt. Eller som Lotta uttryckte det så fint: ”Du har inte kommit dit du kommit, på grund av din diagnos, utan trots din diagnos”, förklarade hon då.

Gjorde utredningen när blivit förälder

Sarah berättade i samma intervju att det var när hon blev mamma, med alla förändringar det innebar, som hon valde att undersöka saken.

Hon beskriver det som en stor lättnad.

– Även om man klarar livet, så var det var skönt att höra varför det kan vara extra tufft ibland. Det är också så viktigt att skaffa kunskap om vad för hjälp som finns att få. Att inte längre leta efter en plats i ett ”normsystem” där människor, särskilt barn, inte ska vara olika, har hon sagt till Amelia.

Sarah Dawn Finer
Foto: Henrik Montgomery/TT

Vikten av att ta hand om sig själv

Idag förstår hon hur oerhört viktigt det är att ta hand om sig själv och när hon ser tillbaks på livet är en av hennes stora sorger de tillfällen hon inte gjort det.

– Att ta hand om mig själv är ett heltidsjobb. Tyvärr behövs det ibland lite mer tid, tålamod och tillit än vad jag haft och har. Den stora sorgen var att jag straffat mig själv så länge, för att jag kunde åstadkomma så mycket inom vissa områden när det var så svårt inom andra, har hon sagt till tidningen.

Fina Sarah, tack för att du delar med dig av något så personligt som kan hjälpa andra känna sig lite mindre ensamma! Det är vad jag kallar en riktig förebild!