Shania Twain kallades ”countrymusikens drottning” – håll i hatten när du får se hur hon ser ut nu

Hon är den mest sålda kvinnliga artisten i countrymusikhistorien, och en av de mest sålda musikartisterna genom tiderna. Shania Twain kommer att leva vidare för alltid – åtminstone i våra hjärtan.

”Drottningen av countrypop”, erövrade världen och blev en global superstjärna på 90-talet med hiten ”That don’t impress me much”.

Men få känner till de tuffa motgångar som hon behövt kämpa med under sitt liv.

Innan sitt stora genombrott kämpade hon mot fattigdom och svält. För att inte tala om det faktum att hennes liv förändrades helt vid 22 – när en outhärdlig tragedi vände upp och ner på allt.

Shania Twain föddes som Eilleen Regina Edwards i Windsor, Ontario, den 28 augusti 1965.

Hon skulle senare byta efternamn när Shanias mamma, Sharon, gifte om sig med en man vid namn Jerry Twain.

Tuffa barndomen

Eftersom Shanias biologiska pappa inte var närvarande under hennes uppväxt erkände hon honom aldrig offentligt som sin pappa.

Istället tog Jerry på sig viktiga uppdraget att uppfostra Shania och adopterade henne och hennes två systrar.

”Min far (Jerry) gjorde allt för att uppfostra tre döttrar som inte ens var hans. Om jag skulle erkänna en annan man som min far, en man som aldrig var där för mig som en far, som inte var den som kämpade varje dag för att sätta mat på vårt bord, skulle ha skadat honom, sa Shania en gång i en intervju.

Sammantaget hade Shania en svår barndom.

Hon växte upp i fattigdom i Timmins på landsbygden i Kanada, och hennes familj var långt ifrån rik.

Hennes styvpappa Jerry, hade svårt att försörja familjen och tjänade lite pengar.

Shania Twain
Foto: Wikkicommons

Shania och hennes systrar fick inte alltid mat på bordet. Ibland var det enda som serverades en rätt som de kallade ”gulasch”: torrt bröd med kokt mjölk och farinsocker.

Under de kalla vintrarna i Kanada tvingades Shania att bära brödpåsar på fötterna eftersom hennes föräldrar inte hade råd med ordentliga stövlar.

Men som ung berättade hon aldrig för någon om sin situation. Den blivande drottningen av countrypop fruktade att myndigheterna skulle sära på familjen om hon pratade öppet om deras svårigheter.

Under tiden var äktenskapet mellan Sharon och Jerry också tufft.

Började uppträda mot sin vilja

Vid ett tillfälle övertygade Shania sin mamma att lämna Jerry, så Shania, hennes mamma och hennes systrar flydde till ett härbärge för hemlösa i Toronto.

Men när Shania var 16 år återvände hennes mamma till Jerry, och de bestämde sig för att göra ett nytt försök.

Shania berättade hur hon gick in i ett ”överlevar-läge” i sina vuxna år på grund av instabiliteten i hennes barndomshem.

Hon kände inte att hon kunde lita på att hennes föräldrar varken skulle skydda henne eller vara bra vårdgivare.

När Shania fyllde åtta år, hade hon börjat sjunga på barer för att hjälpa till att betala räkningarna hemma.

Shania Twain
Foto: Shutterstock

Det var ett vågat drag för en ung flicka, och Shania gillade inte att göra det.

Men samtidigt kunde hon tjäna så mycket som 20 dollar per natt (cirka 220 svenska kronor), vilket blev en viktig hjälp i hennes kämpande familjehushåll.

”Min djupaste passion var musik och det hjälpte. Det fanns tillfällen då jag tänkte: ‘Jag hatar det här.’ Jag hatade att gå in på barer och vara med fyllon. Men jag älskade musiken och så jag överlevde”, sa hon i Shania Twain: The Biography.

Att uppträda på barer på landsbygden och på äldreboenden i Kanada hjälpte också Shania att utveckla sitt scenspråk och utforska sin talang. Snart var hon redo för en större scen.

När hon var 13 år fick Shania att uppträda i Tommy Hunter Show, en legendarisk countryshow som sändes på CBC Television och pågick i 27 år.

Med Tommy Hunter, känd som ”Canada’s Country Gentleman”, gav det Shania ett utmärkt tillfälle att marknadsföra sig själv som countrysångerska.

I mitten av 1980-talet var Shania en kämpande singer-songwriter som försökte etablera sig i musikbranschen. Hon hade gått med i sitt första band, Longshot, som 16-åring, men flyttade till Toronto när hon var 21.

Upptäcktes på scen

Allt eftersom tiden gick började fler och fler människor upptäcka den begåvade och vackra sångerskan.

Shania Twain
Foto: Shutterstock

När den berömda countrysångerskan Mary Bailey såg Shania uppträda i Sudbury, Ontario, blev hon chockad.

”Jag såg den här lilla flickan uppe på scenen med en gitarr och jag blev verkligen. hänförd. Hon framförde Willie Nelsons ”Blue Eyes Crying in the Rain” och Hank Williams ”I’m So Lonesome I Could Cry”. Hennes röst påminde mig om Tanya Tucker, den hade styrka och karaktär, mycket känsla. Hon är en stjärna, hon förtjänar en möjlighet”, minns Bailey, som senare skulle bli Shanias manager.

”Hon sjöng några låtar som hon hade skrivit, och jag tänkte för mig själv, den här ungen är typ nitton år gammal, vad får hon talangen ifrån? Det här är från en person som har levt sextio år”.

1987 låg vägen öppen för Shania, och hon hade alla möjligheter att slå igenom som countryartist. Nashville och stort pengaregn väntade på henne.

Sedan slog tragedin till och förändrade allt.

Förlorade sina föräldrar

På eftermiddagen den 1 november 1987 körde Shanias föräldrar på en avlägsen skogsväg på väg till deras arbetsplats.

Tyvärr krockade de med en lastbil lastad med timmer.

Både Jerry och Sharon dog i kraschen och lämnade efter sig två söner och tre döttrar.

”Jag känner att jag har varit det här trädet med bra stabila rötter i 30 år, så plötsligt kommer någon och försöker hugga ner mig, skära en del av mig,” sa Shania.

När hon hörde nyheten blev Shania förkrossad.

Hon bestämde sig för att återvända hem. Istället för att fokusera på sin musikkarriär var Shania tvungen att ta hand om sina yngre syskon, som då var 13, 14 och 18 år.

”Det var en väldigt, väldigt svår tid. Men det var också en vändpunkt i mitt liv som, tror jag. Jag mognade, tog mig upp till där jag borde ha varit i den åldern, säger hon till CBC.

Hon uppfostrade syskonen helt själv och såg till att de fick det stöd de behövde.

Senare bestämde sig Shania för att flytta till Huntsville, Ontario, med alla sina syskon.

Där fick hon jobb som sångerska och dansare på Deerhurst Resort.

”Jag skulle bara ge upp musiken”, sa Shania 1995.

”Jag tänkte, att min familj kommer först. Jag måste ta hand om dem. Jag tänkte inte ens på min framtid… Jag har tur att jag fick jobbet på Deerhurst, för det innebar musik. Jag visste inte vart jag skulle ta vägen därifrån.”

Shania Twain
Foto: Heiko Junge/FLT-PICA /TT

Vägen mot framgång

Under sin tid på Deerhurst utvecklade Shania sina färdigheter som underhållare.

Efter att ha satt ihop ett demoband av sin egna låt, fångade hon uppmärksamheten hos en chef för Mercury Nashville Records.

Shania blev inbjuden till Nashville och släppte sitt självbetitlade debutalbum, Shania Twain, 1993.

Det blev ingen kommersiell framgång, men fick positiva recensioner från kritiker.

En person som verkligen älskade det han hörde var den sydafrikanska skivproducenten Mutt Lange.

Faktum är att han var så imponerad att han kontaktade Shania och frågade om han fick producera och skriva några låtar med henne.

Efter att ha träffats på Nashvilles fanmässa i juni 1993 inledde de ett intensivt samarbete och blev väldigt nära på kort tid.

Sex månader senare gifte sig paret.

Shania var mer än ett decennium yngre än Mutt, men paret hade uppenbarligen något speciellt ihop.

Tillsammans skrev de många hitlåtar på de kommande albumen som skulle ge Shania stjärnstatus, ”The Woman in Me” (1995) och ”Come On Over” (1997).

År 2007 hade ”The Woman in Me” sålt mer än 12 miljoner exemplar i USA.

När den släpptes blev Shania Twain till en stjärna över en natt.

”Vi tog bara en chansning, följde våra instinkter och det löste sig. Jag tror att det fanns något på det albumet för alla”, sa Shania till The News Tribune 1997.

Oftast skrev Shania texterna och Mutt skapade musiken.

Medan han producerade ”Come On Over” försökte Mutt slinka in riff från rock-n-roll; han hade tidigare arbetat med AC/DC och Def Leppard.

Resultatet blev ett blandning mellan country och rock, vilket resulterade i ett internationellt popgenombrott och 40 miljoner sålda exemplar över hela världen.

Albumet från 1997 innehöll många av Shanias mest kända låtar, inklusive ”You’re Still The One” och ”Man! I feel like a woman”.

”I mitt sinne var jag bara mig själv och det var det fantastiska med allt – att bara kunna vara mig själv och låta min personlighet komma fram genom musiken,” sa Shania till The Associated Press.

Det är ingen överdrift att säga att ”Shaniamania” drabbade Amerika med full kraft i slutet av 1990-talet.

Idag är ”Come On Over ”det nionde mest sålda albumet av någon typ av artist i USA, och det mest sålda countryalbumet i historien.

Shania Twain äktenskap

Den 12 augusti 2001 välkomnade Shania och Mutt Lange en son.

De döpte honom till Eja (uttalas ”Asien”) och, enligt media, födde Shania sin son på ett sjukhus i Schweiz, utan någon stor ”mediafanfar”.

Shania höll privatlivet just privat– hon berättade inga detaljer om Eja när han föddes.

Men några år senare skulle hon dock tvingas gå igenom en offentlig skilsmässa, då mindre smickrande detaljer kom ut i media.

Under många år hade Twains äktenskap plågats av rykten – några skvallerkrönikörer hävdade att paret hade enorma problem.

Shania kommenterade ryktena 1997 och förnekade att paret skulle skiljas.

”Mutt och jag är ett osannolikt par,” sa hon. ”Det har pratats i tabloiderna om att vi ska skiljas, men vi är väldigt lyckliga. Vi älskar varandra på alla sätt. Vi har en fantastisk kreativ relation och en fantastisk personlig relation. Vi känner oss lika starka som någonsin – och ”Still the One” är typ min egen personliga sång om äktenskap.”

Men 2008 separerade Shania och hennes man.

Anledningen? Lange hade haft en affär med Shanias bästa vän, Marie-Anne Thiébaud.

Shania var förstås helt förkrossad. Hon sa att hon grät konstant och tog fem bad om dagen. Enligt countrystjärnan var hon ”redo att dö”.

”Jag ska vara ärlig: när din man lämnar dig och hamnar i famnen på din nära vän, kan din självkänsla verkligen lida,” sa hon.

Shania och Marie-Anne var riktigt goda vänner som hade träffats första gången när den senare anställdes som assistent och tolk åt Mutt Lange.

Efter att ha fått reda på affären konfronterade Shania sin så kallade vän.

”Jag sa till henne att hon var en dålig person – det var allt jag kunde få ut!”.

”När jag lämnade henne tänkte jag: ”Du är en sån tönt, din fegis!”.

Vändningen i kärlekslivet

Snart skulle saker och ting ta en ny oväntad vändning.

När Shania försökte hantera sitt hjärtesorg, hittade hon kärleken igen.

2011 gifte Shania sig med affärsmannen Frédéric Thiébaud, Marie-Annes tidigare make.

De två gifte sig i Puerto Rico inför 40 personer, mestadels nära vänner och familj.

”Jag tar ingen dag för given längre. Fred har gett mig en helt ny syn på kärlek, säger Shania till Daily Mail.

Shania sa att hon hade hittat ”en sann vän och en kär gentleman” och att hennes man sedan över 10 år är en sann gåva till henne.

När de började dejta överraskade Fred henne med romantiska resor – en gång flög han henne till en schweizisk glaciär och en gång hyrde han en hel biograf bara för henne.

”Det är vridet. Så vackert vridet, sa hon.

”För att uttrycka min kärlek räcker det inte med ord. Jag blir mer kär i henne för varje dag”, säger Thiebaud.

Shania Twain i dag

Shania Twain är sedan länge bosatt i Corseaux, Schweiz, där hon bor med sin man.

Hon ger sällan intervjuer och drottningen av countrypop är känd för att vara notoriskt privat.

De senaste åren har hon släppt flera album med varierande framgång.

Just nu gör hon en show i Las Vegas, där hon tar ”fansen på en resa genom sin prisbelönta karriär med de bästa elementen från hennes ikoniska videor och visuella spektakel av hennes utsålda globala turnéer.”

Hon har också prövat lyckan i filmbranschen och medverkat i flera filmer genom åren.

2019 spelade hon tillsammans med John Travolta i ”Trading Paint” och 2020 porträtterade hon mamman till sångaren Jeremy Camp i den självbiografiska filmen ”I Still Believe”.

Även om Shania inte förekommer lika ofta på topplistorna idag, har hon lämnat stora spår i populärkulturen.

En gång den regerande drottningen av countrymusik hjälpte hon till att inspirera artister som Britney Spears, Taylor Swift och Carrie Underwood.

”Jag tror att vi alla definitivt har påverkats av Shania, även om vi inte inser det. (Hennes musik) var så annorlunda och slags revolutionerande på den tiden. Hon banade definitivt vägen för många av oss, sa Carrie Underwood till AP 2016.

Shania har också blivit uppmärksammad för sin modestil.

2009 röstades hon fram till den vackraste kanadensiska av läsarna av Hello! magazine. Under åren har countrystjärnan varit ganska öppen med sina hemligheter när det gäller att se ung ut.

Enligt uppgift är hon vegetarian, äter mycket rå mat och mediterar dagligen.

”Ett lyckligt hjärta kommer först, sedan det glada ansiktet,” sa hon.

Shania, nu 56 år, avslöjade också sina tankar kring att åldras.

”Jag är ganska osäker på min föränderliga kropp… jag låter ‘tjejerna’ hänga löst under mina myskläder runt om i huset och när någon knackar på dörren korsar jag armarna under dem för att få stöd”, sa hon till EW.

”För mig personligen är jag säker på att det är väldigt olika för alla, men jag började med tidaspekten. Att kliva ur strider som jag inte kunde vinna. Jag menar, du vet, åldrande är en kamp du inte kan vinna”, sa hon 2020 i LadyGang podcast.

”Den striden och det fokus och energi som det tar, tar för mycket plats! I mitt liv, mitt känslomässiga tillstånd, mitt mentala tillstånd. Jag har låtar att skriva. Jag tänker inte sitta här, sa Twain.

Är du också ett fan av Shania Twain? Jag tycker att hon fortfarande är underbar och viktigare – en riktigt bra person.

Om du blir inspirerad av denna fantastiska kvinna, dela denna artikeln vidare till alla du känner på Facebook!