Foto: Leif Jansson, SvD, TT & Youtube, SVT

Sigge Fürsts budskap i sista tv-intervjun är lika aktuellt i dag – orden berör ännu 38 år efter hans död

Sigge Fürst blev en ikon inom såväl radio och tv som film och teater.
Den älskade skådespelaren och programledaren hade roller i alltifrån ”Trolltider” till ”Kalle Blomkvist” – och signaturmelodin till ”Frukostklubben” minns många än i dag.
I sitt allra sista tv-framträdande hade stjärnan ett mycket viktigt budskap till svenska folket.
Som är lika aktuellt än i dag.
Vi minns en av våra allra största underhållare.

Många ur den lite yngre generationen har kanske inte så starka minnen av honom.

Men fråga någon ur de lite mer erfarna årgångarna om de kommer ihåg exempelvis ”Frukostklubben” – och de allra flesta kommer att svara med ett leende.

Sigge Fürst, 1905-1984, var en av svensk tv och radios hetaste stjärnor i flera decennier. Mellan åren 1946–1949 och 1955–1978 sändes hans ”Frukostklubb” i radion och senare tv där signaturmelodin etsat sig fast hos de flesta som någon gång hört den.

Sigge Fürst – en legendar som väckte svenska folket

Raderna ”Godmorgon, godmorgon, hör fåglar sjunga glatt” kan generationer fortfarande nynna med till i sömnen om så önskas.

Även ”Lördagsmelodin” blev poppis på sin tid.

Sigges karriär inleddes dock i hans fars spår – nämligen som polis i Stockholm i slutet på 1920- och början på 30-talet. Kanske kunde han då också senare, på ett lysande sätt, ta sig an rollen som den snälle konstapeln Björk i filmerna om Kalle Blomkvist.

För det blev senare nämligen film, teater, tv och radio på heltid för den sympatiske underhållaren. Sina första roller fick Fürst på Oscarsteatern i Stockholm och sedermera även gjorde sig ett namn på Folkets hus-teatern.

Jobbade med Bergman, Skarsgård och Krook inom film och teater

Sigge fick genom åren på scen arbeta med några av Sveriges allra största inom sitt gebit genom alla tider. På Oscarsteatern var det bland annat Gösta Ekman den äldre som var drivande, och när Fürst drygt 30 år senare anställdes vid Dramaten var det ingen mindre än Ingmar Bergman som basade över Sveriges nationalscen för det talade dramat.

Filmen ”Jazzgossen” från 1958, där Sigge spelade den legendariske revykungen Ernst Rolf, blev en av hans kanske mest minnesvärda bland mängder av insatser på vita duken. Han hade även roller i filmer som ”Sommaren med Monika” och 1949 spelade han boven ”Dunder-Karlsson” i filmen om Pippi Långstrump.

Många minns honom kanske också i tv-serier som ”Bombi Bitt och jag” där han bland annat spelade mot Stellan Skarsgård och Margaretha Krook. Dessutom medverkade Fürst i en av svensk tv:s kanske mest älskade julkalendrar genom tiderna – klassikern ”Trolltider” som var så uppskattad på sin tid, att den till och med sändes i repris några jular senare.

Artikeln fortsätter under bilden.

Stockholm 1976-09-21 Skådespelarna Sigge Fürst och Gunwer Bergkvist i teaterföreställningen "Vita Hästen" på Oscarsteatern Foto: Leif Jansson / SvD / TT
Stockholm 1976-09-21 Skådespelarna Sigge Fürst och Gunwer Bergkvist i teaterföreställningen ”Vita Hästen” på Oscarsteatern. Foto: Leif Jansson / SvD / TT

Men även om Fürst hade en lysande karriär inom film och teater, är det kanske ändå som radio- och tv-man de flesta svenskar minns honom.

”Sigges cirkus” sändes i fyra år i slutet på 50-talet och blev mycket uppskattat. Hans tv-erfarenhet gick sedan i arv till dottern Lena, som under sin karriär blev tv-pionjär som producent för bland annat Hylands hörna. Sigge Fürst fick också två söner med makan Ingrid.

I början av 1980-talet drabbades Sigge Fürst av lungcancer och opererades för detta. Han berättade att han upplevde en viss andfåddhet efter operationen, men tyckte annars att allt flutit på bra och prisade sjukvården.

– Jag hade tur som kom under läkarvård på ett tidigt stadium. Operationen gick över all förväntan bra. Ena lungan är helt intakt. På den andra har dom skurit bort överloben, sade Fürst då i en intervju med Aftonbladet.

Stockholm 1959-01-01 Skådespelaren Sigge Fürst i revymusikalen Doktor Kotte slår till på Idéonteatern. Foto: SvD / TT
Stockholm 1959-01-01 Skådespelaren Sigge Fürst i revymusikalen Doktor Kotte slår till på Idéonteatern. Foto: SvD / TT

Sigge Fürsts viktiga budskap till svenska folket får inte glömmas

I januari 1982 medverkade Fürst i en tv-intervju med en annan legendarisk programledare – nämligen som gäst hos Hagge Geigert (1925-2000). Den kom att bli hans sista insats i tv, och där lät han meddela det svenska folket några ord som ännu i dag är högst aktuella och inte får glömmas bort.

– Känner man symptomen ska man inte vara rädd att söka läkare. Behandlingen sköts väldigt fint, sade Fürst då, enligt GT. 

Han fick sedan ytterligare två år med sina nära och kära. Sommaren 1984 somnade den folkkäre radio- och tv-mannen in, 78 år gammal. Fürst hade fortsatt vara aktiv på teaterscenen och bara månader innan sin bortgång spelade han en roll i uppsättningen ”Klas Klättermus”.

I en intervju med GT efter Fürsts bortgång, mindes Hagge Geigert sin vän och kollega i värmande ordalag.

– Han var en positiv människa, en ärlig och uppriktig människa som tyckte om andra människor. Det känns mycket tomt efter honom, sade Geigert.

Vi minns dig med värme, Sigge. Ditt kulturarv kommer för alltid att leva vidare. För detta tackar vi och hyllar dig.

Dela gärna vidare inlägget och skriv en kommentar om hur du minns denne legendar.