Simon J Bergers kamp för att få barn – ärliga orden om ofrivilliga barnlösheten: ”Hade en kvart på mig”

”Historien om Sverige”-stjärnan Simon J Berger kämpade mot ofrivillig barnlöshet.
I ”Sommar i P1” berättade han om den stora lyckan när dottern kom till världen.
– Jag hade tur att bli hennes pappa, säger han.

Simon J Berger står i rampljuset under hela vintern.

På bästa sändningstid innehar den hyllade skådespelaren en nyckelroll i SVT:s jättesatsning på historia i programmet ”Historien om Sverige”. Tio timslånga avsnitt visas på söndagarna hela hösten och vintern, och i programmet vägleder Berger tittarna i kraft av berättarröst.

Själv var Berger glad över att få vara en del av SVT-produktionen som även innefattar 300 experter och 1 500 statister.

– Jag är jättejätteglad. Jag är ju väldigt mycket historienörd privat. Det här projektet är otroligt ambitiöst, extremt samhällstillvänt och extremt relevant för alla människor som lever i det här samhället. Att få vara en del i det är ett superprivilegium, i en så central funktion, sade Simon J Berger inför premiären, till Nöjeslivet.

En annorlunda roll, jämfört med hur tv-tittarna är vana vid att se honom. Tidigare har vi fått stifta bekantskap med den begåvade skådisen i serier som Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”, Peter Birros och Marcel Marcimains internationellt prisade ”Upp till kamp” och tittarfavoriten ”Jägarna”.

Dessutom gjorde han nyligen succé i hyllade serien ”Exit” på SVT.

44-åringen har också hunnit med att sommarprata i radions P1 år 2020, och då berättade han förstås om karriären och hur mycket han älskar att läsa.

”Jag hade tur att bli hennes pappa”

Han delade också öppenhjärtigt med sig om kampen att få barn.

– För tre år sen kom Billy Lo, Loken, Skatten Lokatten in i mitt och Kajsas liv efter att vi hade jobbat på att få barn i flera år. Shit vad vi jobbade, sade han i programmet.

Artikeln fortsätter under bilden.

Simon J Berger i "Historien om Sverige". Foto: SVT
Simon J Berger i ”Historien om Sverige”. Foto: SVT

Lyckan över att äntligen bli förälder var märkbar för skådespelaren.

– Vi brukar säga till Lo att: ”Vi längtade så efter dig i tre långa år. Vi åkte till Finland, vi åkte till Danmark och Island, vi åkte till Uppsala. Till slut kom du när vi fick hjälp av en snäll tant i Danmark”, som vi brukar säga. Ja, till slut kom hon, Skatten Lokatten, och jag hade tur att bli hennes pappa.

”Hade en kvart på mig”

Detta efter att blivande föräldrarna då kämpat en tid med ofrivillig barnlöshet, vilket Simon berättade om i programmet.

– Vi gjorde IVF i Uppsala, gång på gång i över ett år innan vi började leta efter ett donerat ägg utomlands. Vi åkte till Island, till Finland och slutligen till Danmark.

– Föräldrablivandets extremsportsvariant måste ha varit när jag tog Finlandsfärjan till Åbos hamn, trängde mig ut och kastade mig i en taxi till kliniken där jag hade en kvart på mig för att lämna ett färskt sädesprov i en kopp och sen flänga tillbaka till hamnen för att hinna med den vändande färjan hem till Sverige, sade han.

Simon J Berger är berättare i SVT:s "Historien om Sverige". Foto: Ulrika Malm /SVT
Simon J Berger är berättare i SVT:s ”Historien om Sverige”. Foto: Ulrika Malm /SVT

Simon J Berger ses nu i ”Historien om Sverige”, som sänds söndagar klockan 21.00 i SVT1.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev