”Skansen-Jonas” tvingad till ingrepp – bryter tystnaden om hjärtproblemen: ”Känns som man ska gå sönder”

Skansen-profilen Jonas Wahlström, 69, lider av hjärtproblem.

Nyligen tvingades läkare starta om hans hjärta – för femte gången.

– Det känns som man ska gå sönder, säger han till Aftonbladet.

I många år var 69-årige Jonas Wahlström en mycket uppskattad del av tv-programmet ”Allsång på Skansen”.

Som grundare och chef för Skansenakvariet upplyste han allmänheten om såväl vanliga som ovanliga djur via sina framträdanden, och gjorde sig känd som sann djurvän.

Men de senaste åren har Jonas Wahlström slitit med hälsan. Allt började för några år sedan, då den folkkära profilen tvingades till en elkonvertering för att få bukt med sin höga puls.

”I dag är det alla hjärtans dag. I dag ska jag dö! Jag ska göra en hjärtkonvertering. Eftersom min vilopuls numera är runt 120 och upp till 160 när jag anstränger mig ska man stänga av hjärtat en stund (och då är man faktiskt död) sedan startar man om hjärtat och ställer in det med hjälp av el till en normal rytm”, skrev Jonas Wahlström 2019 i ett inlägg på Facebook.

jonas wahlström
Foto: Janerik Henriksson / TT

Tvingades till ingrepp

Men trots ingreppen har hjärtproblemen dessvärre fortsatt.

Nyligen tvingades 69-åringen återigen åka in till sjukhuset för en elkonvertering. Det var femte gången i ordningen som läkarna tvingades starta om hans hjärta.

Enligt Jonas Wahlström grundar sig det hela i förmaksflimmer, en hjärtrubbning som innebär att hjärtat slår hårt och fort samt att pulsen blir oregelbunden.

– Tänk er att ni har 150 i puls. Man kan knappt resa sig och det dundrar i bröstet och värker så fort du anstränger dig det minsta. Sätter du dig ner så försvinner värken, men det dundrar ändå. Man känner verkligen att det är något som slår och det känns som man ska gå sönder. Och så gör man det här och vips så är pulsen nere i 60, säger han till Aftonbladet.

skansen-jonas
Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Otroligt skickliga”

Som tur var gick ingreppet bra även den här gången, och var över på en dryg kvart.

Jonas Wahlström förklarar att han inte ”såg några änglar under tiden” – och att han numera börjar bli van vid ingreppen.

– Jag är inte ett dugg nervös, det är otroligt skickliga människor som gör det här, säger han till Aftonbladet.

Så otäckt, men skönt att det gick bra. Nu skickar vi våra styrkekramar till ”Skansen-Jonas” och önskar honom god bättring!