Foto: Instagram @sonjaalden/@natthiko

Sonja Aldéns sorg efter dödsbeskedet – artistens starka önskan om Björn Natthiko Lindeblad

Björn Natthiko Lindeblads bortgång har berört hundratusentals.
Artisten Sonja Aldén är en av många som sörjer den omtyckta författaren och föreläsaren.
Hon målar bilden av en mycket fin vän.
– Jag kommer att fortsätta citera dig i tid och otid och jag ser fram emot att ses igen, skriver artisten.

Det var på tisdagen som svenska folket nåddes av nyheten om den folkkäre föreläsaren Björn Natthiko Lindeblads bortgång. Den tidigare näringslivsprofilen som sadlade om till buddhistmunk i 17 års tid och senare återvände hem till Sverige där han inspirerade massor av människor med sin starka livshistoria, blev 60 år. Natthiko Lindeblad led av den obotliga sjukdomen ALS sedan några år tillbaka.

Han blev bland annat framröstad till lyssnarnas val i Sommar i P1 för tio år sedan, och gjorde även på nytt ett bejublat sommarprat år 2020.

I det senare berättade han om hur det är ”att leva med den obotliga sjukdomen ALS, om döden och om hur samtal om den kan göra oss mer levande”.

Hans sommarprat gick rakt in i hjärtat på alla som lyssnade. 2020 släppte han dessutom boken ”Jag kan ha fel”, som även den berörde tusentals och översattes så småningom till flera andra språk.

Björn Natthiko Lindeblads sista hälsning till världen

Under måndagen, den 17 januari, avslutade Björn Natthiko Lindeblad sitt liv, omgiven av nära och kära. På tisdagen publicerades ett inlägg i Björns sociala medier – ett meddelande som blev hans sista.

– Om du läser det här, så har jag gått ur tiden.Det skedde mitt på dagen, den 17 januari, i norra Halland, och jag var omgiven av nära och kära. Jag svalde ett glas smoothie med det gängse preparatet, och somnade sedan lugnt och stilla in. Utan rädsla eller tvekan, står det i inlägget som publicerades i Björns sociala medier.

Han fortsätter:

– Jag fick som jag ville. Förlåt alla vänner för att jag behövde hålla datumet hemligt. Jag behövde freda tillfället för oss som var där.

LÄS MER: Sarah Dawn Finers sorg efter dödsbeskedet

Hundratusentals människor har det senaste dygnet lämnat sina kondoleanser bara via Natthiko Lindeblads sociala medier i form av reaktioner och kommentarer.

Artisten Sonja Aldéns sorg

En av många som skrivit några känslosamma rader om Björn är den omtyckta artisten Sonja Aldén, känd från bland annat Melodifestivalen och Diggiloo.

I ett starkt inlägg på Instagram beskriver sångerskan sin sorg över Björns bortgång.

– Jag skulle gärna vilja höra Dina ord om vad Du upplever just nu. Men det får förbli en hemlighet tills det är dags att resa själv, skriver Sonja Aldén på Instagram.

Hon målar bilden av en mycket fin vän.

– Du magiska, mänskliga, kloka, varma, fantastiska väsen. Tack för att jag fick uppleva Dig! Är så tacksam över att få kalla Dig min vän. Jag kommer att fortsätta citera dig i tid och otid och jag ser fram emot att ses igen, på vilket sätt och i vilken dimension det nu än blir. Men jag vet att vi kommer känna igen varann. På skrattet, om inte annat, skriver Sonja Aldén.

Artisten hoppas nu att Natthiko Lindeblads livsgärning kommer inspirera många människor även i fortsättningen, inklusive henne själv.

– Tack för nu! Tack för Dig! Tack för allt Du gav. De gåvorna finns kvar för oss andra att bevara och njuta länge av. Lära av. Växa av. Förbereda oss med. Älskande vän, farväl, skriver Sonja Aldén och förklarar att hennes tankar finns med Björns familj.

Så fint skrivet, Sonja! Våra tankar finns hos Björns närmaste.