Sten-Åke Cederhök blev oerhört folkkär som underhållare.
Vi minns honom allra mest från klassiska TV-serien Albert och Herbert som charmade hela Sverige.
Den sista tiden i livet kantades av smärta och han somnade in bara veckor innan vännen Tomas von Brömssens stora premiär.
Sten-Åke föddes i Jönköpings län 1913, men endast ett par månader gammal kom han till Göteborg och han kom att beskriva sig själv som ”3 kilo smålänning och 100 kilo göteborgare”.
Sten-Åke debuterade 1929 i Folkets Park i Alsingsås. Detta i folklustspelet ”När Smes-Erik och Pigg-Jan fick Amerikafrämmat” och de kommande åren fortsatte han att sätta upp revyer på de lokala dansbanorna.
På sidan av skådespeleriet jobbade han först på SKF:s metallsliperi och senare som inspektör på Arbetsförmedlingen.
Under 1940-talet drev han Hagateatern vid Järntorget i Göteborg och blev en välkänd nöjesprofil i staden. 18 år senare tog han över Veckans Revy på Liseberg och 1963 fick han sitt stora genombrott. Detta då han var med i en lördagsserie från Liseberg, han spelade målare i ”Blå gatan”.
Ännu ett kliv ut i rampljuset tog han när han medverkade i TV-serien ”Jubel i busken” 1968 och ”Låt hjärtat va me” som blev en tittarsuccé.
Albert och Herbert gör succé
Sten-Åke Cederhök blev oerhört folkkär som underhållare och när TV-serien om skrothandlarna ”Albert och Herbert” sändes i TV-rutan var det ingen som kunde undgå hans klockrena humor.
I Albert och Herbert spelade Cederhök till en början mot Lennart Lindh. Men när han hoppade av serien för att börja samla på konst var det Tomas von Brömssen som blev ersättare.
Det var en ekonomiansvarig på tv-huset i Göteborg som hade sett von Brömssen i en ungdomsföreställning, tyckt att han var bra och snart satt den purfärska skådespelaren och läste repliker mot veteranen Sten-Åke Cederhök.
Albert och Herbert blev sedermera också en teater och 1982 var de huvudpersoner i adventskalendern.
Medan Sten-Åke spelade pappa Albert så var det Tomas von Brömssen som var sonen Herbert och de två blev en riktig succéduo.
– Jag hade aldrig tidigare i mitt teaterliv varit med om sådana skrattsalvor!. Samtidigt kunde jag i ögonvrån konstatera att detta var vardagsmat för Sten-Åke, har von Brömssen berättat.
Skådespelarna klickade och det tror Tomas von Brömssen kan ha varit en bidragande faktor till tv-seriens stora genomslag.
– Vi fick en sådan bra spelkontakt. Sten-Åke hade en dotter och på något sätt upplevde han mig som sin son på riktigt. Det låg hela tiden under, ett varmt och kärleksfullt förhållande – bortom gräl och tokerier. Jag fick nästan nypa mig i armen ibland och tänker ”jamen, jag har ju en riktig pappa”, har han berättat i Expressen.
Tomas och Sten-Åke blev alltså goda vänner och fortsatte att jobba ihop efter Albert och Herbert.
Sten-Åkes sista föreställning
Deras sista sommarrevy tilllsammans gjorde de för 18 000 personer på Liseberg den 20 augusti 1989.
Han hade ont men höll god min och körde på ändå.
Föreställningen blev Sten-Åkes allra sista framträdande på scen.
– Jag fick leda in honom på scenen. Han hade börjat bli lite skröplig och hade ont i benen, han hade den där kroppshyddan och var inte världens bästa motionär heller. Det var kroppen som till slut knäckte honom, säger Tomas von Brömssen i Expressen-intervjun.
Efter föreställningen blev Cederhök allt sämre och hösten spenderades på sjukhuset i Kungälv.
Tomas von Brömssen fortsatte med sitt och repeterade sin första egna revy ”Tomas revy” på Lisebergsteatern.
Den 14 januari 1990, strax innan premiären av Tomas revy, tog Sten-Åke Cederhök sina sista andetag, 76 år gammal.
– Han dog precis före premiären och det kan jag känna en väldig sorg över. Det hade varit så roligt om han hade hunnit se den. Det var på vippen, säger Tomas von Brömssen.
Tomas hyllade sin bortgångna vän och kollega varenda föreställning.
– Precis, och det kändes starkt för mig också varenda kväll. Fortfarande hör jag hans röst, hur han ger mig råd också inför den här revyn. Som när han säger ”hugg till innan skratten lägger sig så tar du publiken på uppladdning”. Det försöker jag ofta med, för revy handlar mycket om samspel med publiken, har han berättat för Expressen.
Sten-Åkde Cederhöks begravning
Sten-Åke begravdes på Kvastekulla griftegård och kapell bredvid sin fru Gulli.
Han var en hängiven ”gaisare” och under sitt liv skrev han flera låtar om Gais, bland annat ”En Gårdapojk”.
På begravningen täcktes hans kista av en stor flagga med Gais klubbmärke.
Thomas von Brömssen saknar sin kära vän än idag.
– Han var som en far för mig. Vi hittade varandra direkt. Han var kolossalt generös med sitt kunnande. När vi gjorde Albert och Herbert var han aldrig rädd för att jag skulle få de bästa poängerna. Tvärtom delade han flitigt med sig, har Tomas von Brömssen berättat.
Som vi saknar dig och din förmåga att locka till skratt. Vi glömmer dig aldrig Sten-Åke.