Stina Wollters insikt efter vännens död – gripande orden träffar rakt i hjärtat: ”Han visste…”

Björn Natthiko Lindeblads bortgång har berört ett helt land och fler än så. En av dem är vännen Stina Wollter.

Nu berättar hon om deras sista möte och insikten efter hans bortgång.

Den tidigare näringslivsprofilen Björn Natthiko Lindeblad som sadlade om till buddhistmunk och som har berört hundratusentals människor med sin historia har somnat in.

Svenska folket nåddes av nyheten under tisdagsmorgonen via ett inlägg i Björn Natthikos sociala medier.

LÄS MER: Sarah Dawn Finers sorg efter dödsbeskedet – sista mötet med Björn Natthiko Lindeblad fick ställas in

Björn led av sjukdomen ALS, en sjukdom han diagnostiserades med 2018. I inlägget på sociala medier framgår det att Björn själv avslutade sitt liv.

”Om du läser det här, så har jag gått ur tiden.Det skedde mitt på dagen, den 17 januari, i norra Halland, och jag var omgiven av nära och kära. Jag svalde ett glas smoothie med det gängse preparatet, och somnade sedan lugnt och stilla in. Utan rädsla eller tvekan”, står det i inlägget som publicerades i Björns sociala medier.

Han fortsätter:

” Jag fick som jag ville. Förlåt alla vänner för att jag behövde hålla datumet hemligt. Jag behövde freda tillfället för oss som var där”.

Stina Wollters sorg

Hundratusentals människor har det senaste dygnet lämnat sina kondoleanser bara via Natthiko Lindeblads sociala medier i form av reaktioner och kommentarer.

LÄS MER: Sonja Aldéns sorg efter dödsbeskedet – artistens starka önskan om Björn Natthiko Lindeblad

En av de som sörjer Björn är konstnären och radioprofilen Stina Wollter. I en lång story på Instagram berättar hon om deras sista intervju och om insikten som kom efter hans död.

Under julafton 2021 bjöd Stina Wollter in några röster som ”utifrån sina platser och sitt mörker på olika sätt har bidragit med ljus under året som har gått”.

Foto: Instagram

En av dem var Björn Natthiko Lindeblad. I samtalet vänder sig Björn till de ensamma människorna och konstaterar att alla människor är ensamma på olika sätt.

I sin story på Instagram berättar Stina hur materialet egentligen är uppåt en timme längre än det som lyssnarna får höra. Det för att Björn ägnade runt tio minuter åt att berätta vad han tyckte om Stina.

”Det berättar jag för att när människor försvinner så kan det bli så otroligt viktigt att vissa saker blev sagda. Han visste vad jag kände för honom. Men att någon som man respekterar högt och som man tycker är en bra människa, när den tycker om en tillbaka så känns det lite som att man har blivit adlad. Liksom, lite beströdd av den personen”, säger Stina Wollter på Instagram.

”Vi sitter här och lever”

Stina berättar att hon och maken Micke pratat om att de mått dåligt under en tid och kämpat med olika sorters ångest, dödsångest bland annat.

”Ni kanske har läst Björns avskedspost här på Instagram. Han var 60 år och vi sitter här och vi lever”, säger hon på Instagram.

Hon fortsätter:

”Jag tänker på det att man har massa kunskaper, och insikter och klokhet och allt möjligt men beroende på hur det ser ut innanför en för dagen så kan det liksom springa och gömma sig. Jag har skrivit massa klokheter och förstått massa saker men de går och gömmer sig ibland och kanske inte mår bra och är inte aktiva eller hjälper en i vardagen. Och så plötsligt händer något som gör att det dörrarna öppnas till det där”.

Stina berättar om hur hon skriver om det i en av hennes konstböcker.

”Jag skriver ju om det i min konstbok om tiden som icke linjer utan mer sfärisk. Det handlar om vad vi fyller tiden med och inte hur gamla vi är. En vacker bild men som inte alltid är lätt att leva i. Men idag blev det sant och då smakar nuet lite gott igen”, säger hon.

Tidigare i höstas skrev Björn om starka mötet med Stina Wollter på bokmässan. Ett möte han aldrig glömmer.

”Du vet att Gud är god när hon som 2019 gjorde det finaste Sommar i P1 du någonsin hört en kvart innan du måste gå kommer fram och sätter sig, tar din hand, och berättar saker kring 8-åriga cancersjuka Majas död som du aldrig, aldrig kommer att glömma”, står det i inlägget på Björns Instagram.