STORT GRATTIS: Birgitta Andersson fyller 91 år – så lever folkkära stjärnan i dag utanför rampljuset

På lördagen den 20 april fyller en riktig ikon i svensk filmhistoria år.
Det är nämligen Birgitta Anderssons födelsedag.
Nöjeslivet ber att få gratulera den folkkära skådespelaren på bemärkelsedagen!

Skådespelaren Birgitta Andersson har under alla decennier hon stått i rampljuset gett biobesökarna och tv-tittarna massor av klassiska roller. Eller vad sägs om Teskedsgumman, Hedvig i ”Från A till Ö” och inte minst som den charmiga Doris i filmserien om ”Jönssonligan”? Samtliga oförglömliga rollprestationer.

Artikeln fortsätter under bilden.

1967. SVT:s Julkalender - Teskedsgumman. Birgitta Andersson som Teskedsgumman och Carl-Gustav Lindstedt. Foto: TT
1967. SVT:s Julkalender – Teskedsgumman. Birgitta Andersson som Teskedsgumman och Carl-Gustav Lindstedt. Foto: TT

Hon har genom åren hyllats stort för alla sina klassiska gestaltningar både på vita duken och i tv-rutan. År 2016 fick hon till exempel ta emot hederpriset på Guldbaggegalan för sin långa och framgångsrika karriär.

– Jag vet inte hur man ska tacka för en sådan här fin sak. För många år sedan skulle jag hämta ett annat pris, inte så fint. Men jag var jätteglad och ville så gärna hålla ett tacktal som skulle vara vint och naturligtvis väldigt roligt, sade Birgitta Andersson i sitt tacktal, enligt SVT.

Hon var uppenbart rörd av att få ta emot en hedersguldbagge.

– Jag är väldigt glad för den här. Det är många andra av er som också är glada, eller hur? Och det är många som inte har fått en sådan här, och till er säger jag: håll ut. Ni kan få en sådan här när ni blir gamla.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2016-01-18 Birgitta Andersson tilldelas Hedersguldbagge vid Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm på måndagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 2016-01-18 Birgitta Andersson tilldelas Hedersguldbagge vid Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm på måndagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Och häromåret prisades Andersson återigen – då av fackförbundet Scen & film, tidigare Teaterförbundet, som delade ut Scen & films guldmedalj till Andersson 2021.

– Birgitta Andersson är en av Sveriges främsta skådespelare och komedienner. Hon har medverkat i en lång rad filmer, tv-program, teaterpjäser och revyer och har ett register med en exceptionell bredd, sade ordföranden Simon Norrthon i ett uttalande då.

Artikeln fortsätter under bilden.

ARKIV 19890511. Inspelningen av "Jönssonligan på Mallorca", den femte i ordningen om Jönssonligan har just börjat. De bärande rollerna spelas av (från vänster) Gösta Ekman, Ulf Brunnberg, Birgitta Andersson och Björn Gustafson. Foto: Tomas Oneborg / SVD / TT
ARKIV 19890511. Inspelningen av ”Jönssonligan på Mallorca”, den femte i ordningen om Jönssonligan har just börjat. De bärande rollerna spelas av (från vänster) Gösta Ekman, Ulf Brunnberg, Birgitta Andersson och Björn Gustafson. Foto: Tomas Oneborg / SVD / TT

Så lever Birgitta Andersson i dag

Birgitta Andersson har berättat att hon trivs med vardagen som pensionär.

– Jag lever för mig själv och klarar mig själv, det tycker jag är skönt. Men jag fick frågan om jag behöver något och sa att jag ville ha en motionscykel, jag tror att man kan träna bort mycket av det onda när det kommer till artros. Jag vill också ha något att hålla i när jag duschar. Men jag har inte fått något och det var närmare två månader sedan, berättade Birgitta Andersson i en intervju med Aftonbladet i samband med sin 90-årsdag ifjol.

Hon har i en tidigare intervju med Hemmets journal förklarat varför hon genom åren inte har nojat så mycket över det här med att bli äldre.

–Jag hänger inte upp så mycket på åldrande, vad ska man göra åt det? Jag håller mig i form och försöker vara en bra mamma, mormor och farmor, sade Birgitta då.

Stockholm 1998-09-19 Skådespelaren Birgitta Andersson Foto: Lars Pehrson / Pica / TT
Stockholm 1998-09-19 Skådespelaren Birgitta Andersson Foto: Lars Pehrson / Pica / TT

På lördagen den 20 april fyller Birgitta Andersson 91 år! Vi ber att få gratulera en riktig legendar på födelsedagen! Ett fyrfaldigt leve för dig, Birgitta!

Stort grattis Birgitta, och tack för alla dina fantastiska rollprestationer genom åren!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev