STORT GRATTIS: Bosse Parnevik fyller 86 år – firar diamantbröllop med hustrun i år

Bosse Parnevik och Gertie Parnevik

Foto: Lars Sjölander / Skånereportage / IBL Bildbyrå / TT, Mickan Palmqvist/TT

Bosse Parnevik är hela Sveriges humorikon som genom sin karriär roat oss med sina många klassiska sketcher och busringningar.

På onsdagen så fyller stjärnan 86 år!

Och i år så firar han dessutom 60-årig bröllopsdag med hustrun Gertie Parnevik.

Bara man hör namnet Bosse Parnevik så uppstår ett leende på de allra flestas läppar.

Bosse föddes i Göteborg den 20 mars 1938, två år senare flyttade familjen till Munkfors där han växte upp. Senare i livet, när Bosse fyllde 18 år, skulle det visa sig att hans pappa Gösta inte var hans biologiska far.

– Jag fick reda på hans namn när jag blev myndig. Men jag hade redan förstått att han inte var min biologiska pappa. När jag läste om blodgrupper i skolan insåg jag att han inte kunde vara min farsa. Men han funkade ju bra som pappa ändå. Han var idrottsintresserad och vi hade mycket gemensamt, har Bosse sagt till Aftonbladet.

Foto: Lars Sjölander/Skånereportage/IBL Bildbyrå/TT

Sveriges kändaste imitatör

Tidigt i livet gjorde Bosse succé med sina imitationer och började turnera runt bland ungdomsgårdar.

Och det var på nyårsafton 1957, blott 19 år gammal, som Bosse Parnevik gjorde sin tv-debut från Nalen i Stockholm. Och därefter skulle det inte dröja länge förens hans karriär kom att blomstra.

1963 slog Bosse Parnevik igenom i Lennart Hylands program ”Karusellen”. Efter det fortsatte framgångarna och han turnerade runt i folkparker och dök upp i tv-program.

På 70-talet fick han sina egna tv-program varav det första var ”Harpsundspartaj” som senare följdes av tittarsuccén ”Party hos Parnevik”.

Det är framför allt för sina imitationer som Bosse Parnevik gått till historien. Hans tolkningar av exempelvis Olof Palme, Bengt Bedrup, kungen och många fler gjorde honom minst sagt folkkär. Hans många busringningar till kända profiler är helt klart oförglömliga.

Bosse Parnevik var även som ung framstående inom friidrott, och särskilt i häcklöpning.

Firar 60-årig bröllopsdag med kärleken

Det var år 1964 som Bosse gifte sig med sjuksköterskan Gertie Parnevik. Tillsammans har de fyra barn varav den berömda golfspelaren Jesper Parnevik är äldst i skaran.

I år har Bosse och Gertie varit gifta i hela 60 år – de firar alltså diamantbröllop! Och det är tydligt att de är som gjorda för varandra.

– Vi kompletterar varandra. Hon lagar fantastisk mat och jag äter fantastisk mat och jag har turen att vara gift med en kvinna som vet vad kranarna i pannrummet ska användas till. Så har vi ju fyra barn ihop och elva barnbarn. Sen är vi samtidigt självständiga. Jag kan hålla på med mitt och hon med sitt. Hon är urtypen för en sjuksköterska, en sån som alltid ställer upp för allt och alla, har Bosse tidigare sagt i en intervju med Aftonbladet.

Bosse Parnevik med fru Gertie. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vilket härligt par!

Stort grattis på din dag Bosse! Hoppas att allt är bra med dig!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version