Stort grattis! Här får Peter Jöback och Jill Johnson ta emot medalj av kungen – för framstående insatser

De skiner ikapp med medaljerna.
Här får artisterna Peter Jöback och Jill Johnson ta emot kungens medalj.
– Känns både hedrande och inspirerande, skriver Jöback som också hyllar en annan pristagare!

I decennier har de båda underhållit och berört svenska folket med sin musik.

På onsdagen prisades Peter Jöback, 50, och Jill Johnson, 48, med medalj av kungen. De båda tilldelades medaljen litteris et artibus för framstående konstnärliga insatser inom främst litteratur, scenisk framställning och musik.

Duon följer därmed i bland andra Magnus Ugglas och Lena Philipssons spår – som så sent som förra veckan också kallades till slottet i Stockholm för att ta emot medalj.

STOCKHOLM 20211020 Peter Jöback och Jill Johnson får medaljen Litteris et artibus av kung Carl Gustaf tillsammans med drottning Silvia vid en medaljutdelning i Lovisa Ulrikas matsal på Stockholms slott. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Jöbacks hyllning till ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”

Peter Jöback skriver om mötet med kungaparet på sin Instagram – där han också väljer att lyfta fram föreläsaren och volontären i Klara kyrkas diakonala arbete Elisa Lindqvist. Efter ett liv i missbruk och våld hjälper hon sedan många år tillbaka de prostituerade på Malmskillnadsgatan i Stockholm, och hon brukar därför gå under smeknamnet ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”.

Jöback väljer att lyfta fram hennes viktiga sociala insatser på Instagram, där han skriver:

– Idag fick jag medalj av kungen ! För mina insatser inom kulturen. Känns både hedrande och inspirerande! Det största var dock att jag fick dela denna dag med Elise Lindqvist även kallad ”Ängeln på Malmskillnadsgatan” som också fick en medalj – för sina sociala samhällsinsatser! Det känns stort för mig, skriver Jöback som också fick träffa Elise på slottet.

Här nedan syns Elise tillsammans med drottning Silvia vid ett tidigare tillfälle.

Gratulationerna till kungamedaljen väller nu in till Jöback via sociala medier.

– Mäktigt!! Stort grattis, skriver artisten Sanna Nielsen i en kommentar till Jöbacks inlägg.

– Gode gud! Jag ryser och det är sååååååå välförtjänt! skriver författaren Ann Söderlund.

– Stort grattis Peter, skriver artistkollegan Lina Hedlund.

Nu passar vi på att skicka våra gratulationer till samtliga pristagare! Skriv gärna en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida!