STORT GRATTIS: Janne Schaffer fyller 78 år – så ska legendaren fira sin födelsedag: "Mycket tacksam"
Janne Schaffer

STORT GRATTIS: Janne Schaffer fyller 78 år – så ska legendaren fira sin födelsedag: ”Mycket tacksam”

Janne Schaffer är en av våra främsta virtuoser på elgitarr. Med en lång och fullspäckad karriär bakom sig har han kommit att bli en oerhört inflytelserik musiker.

Dagen till ära fyller stjärnan 78 år!

Janne Schaffer är tveklöst en av de mest produktiva artisterna och musikerna i Sverige.

Genom åren har han förekommit på tusentals albuminspelningar och spelat ihop med en mängd världsartister. Toto, Abba och Bob Marley är bara ett fåtal av alla de artister han samarbetat med.

Jannes karaktäristiska tungrörelser när han spelar har kommit att bli ett signum för honom. Likaså hans klockrena gitarrspel som förekommer på omkring 5000 inspelningar – man kan tänka sig att Janne Schaffer har spenderat en hel del tid i studior världen över.

LÄS MER: Här prisas Ola Salo och Janne Schaffer av kungen – fick medalj för sina musikaliska insatser

Ett av de första banden som många av oss osökt börjar tänka på när vi tänker på Janne Schaffer är förstås Electric Banana Band. Där var han medlem och ackompanjerade Lasse Åberg och Klasse Möllberg.

I ett mejl till Newsner avslöjar Janne att en återförening kan komma att bli aktuell.

– Det finns också en liten möjlighet att Electric banana band kan återuppstå men då bara vid något enstaka exklusivt tillfälle, skriver Janne Schaffer till Newsner.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Janne Schaffer
Foto: Owe Sjöblom/TT

Så ska Janne Schaffer fira födelsedagen

På söndagen firar Janne sin 78-årsdag. När Newsner når honom via mejlkontakt så meddelar han att det blir en lugn födelsedag.

– Jag firar lugnt och stilla med min son just den dagen, skriver Janne och fortsätter:

– Men sedan firar jag min första skiva ”Janne Schaffer” som fyller 50 år i år med buller och bång. Det sker på Södra teatern i Stockholm 29/9 med min föreställning ”My music story” och sedan på höstens alla konserter.

Det är nämligen en del jubileer för Janne att fira den kommande tiden. Det är inte bara kung Carl Gustaf som firar 50 år på tronen. I år är det också 50 år sedan Janne släppte debutplattan, vars skapelse också släppts i bokform under namnet Janne Schaffer – Historien om ett album och är skriven av Ola Stensson.

Med anledning av sitt egna jubileumsfirande så är han ute på turné hela hösten. Nästa år är det dags för ett annat firande.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Janne Schaffer
Fotograf: Daniel Ahlberg

Waterloo – 50 år

2024 är det 50 år sedan Abbas Waterloo kammade hem segern i Eurovision Song Contest i Brighton.

– Nästa år är det Waterloo-året, det vill säga 50 år sedan Waterloo spelades in och Abba vann. Jag var med på den inspelningen och satt dessutom live i Mello-orkestern, skriver Schaffer till Newsner.

Nästa år åker därför Janne ut på Europaturné med ”ABBAMANIA THE SHOW”.

Inga planer på pension

Några planer på att sluta spela har inte den gitarrspelande kungen.

– Jag är frisk och känner fortfarande stark lust och passion att spela, publikens antal har bara ökat senaste tiden och det är jag mycket tacksam för, skriver han.

Janne Schaffer, gitarrist. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Stort grattis på din dag Janne! Hoppas att du får en mycket trevlig dag!

Passa på att gratulera Janne Schaffer i kommentarerna på Facebook!