Foto: TT

STORT GRATTIS: Kikki Danielsson fyller 71 år – folkkära stjärnans ord om kärleken och ensamheten

Ett fyrfaldigt leve för en älskad stjärna!
På onsdagen fyller Kikki Danielsson 71 år.

Kikki Danielsson är utan tvekan en av våra största schlager- och countrystjärnor genom tiderna. Artisten har medverkat i Melodifestivalen hela tio gånger och där skapat odödliga hits. Dessutom har hon även utanför SVT-programmet bjudit på magiska shower och blivit en riktigt folkkär personlighet, inte minst också tack vare sin humoristiska förmåga i sociala medier.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20130716 Kikki Danielsson får en puss på kinden av Lasse Holm efter sitt uppträdande i Allsång på Skansen sommaren 2013. Foto: Leif R Jansson/TT
STOCKHOLM 20130716 Kikki Danielsson får en puss på kinden av Lasse Holm efter sitt uppträdande i Allsång på Skansen sommaren 2013. Foto: Leif R Jansson/TT

Men det var inte i schlagersammanhang som Kikki fick sitt stora genombrott. Det kom när hon redan på 1970-talet var framstående sångerska i dansbandet Wizex och resten är, som det brukar heta, historia.

Artikeln fortsätter under bilden.

Det är förstås hennes stora talang för musiken, och hennes härligt jordnära personlighet som gjort att Danielsson berört generationer och blivit en av våra mest folkkära artister.

Kikkis framgångståg – i USA

Men även i utlandet har Kikki skördat framgångar. I mitten på 80-talet hade hon faktiskt ett eget tv-program i countryns hemland – USA.

Det var förstås i Nashville, Tennessee, som Kikki belönades med den helt egna showen ”Kikki i Nashville” som tv-sändes även i Sverige.

LÄS MER: 1984 bänkar sig hela USA när Kikki gör tv-debut: Titta när låtvalet avslöjas och publiken skriker rakt ut

Så här såg det ut då:

Artikeln fortsätter under videoklippet.

På 1980-talet spelade hon in countryalbumet ”Midnight Sunshine” i Nashville och blev dessutom hedersmedborgare i staden.

Så mycket bättre-succén

Kikki Danielsson har på senare år också gjort succé i ett annat tv-program. Hösten 2017 var hon en av stjärnorna som medverkade i Gotlandsinspelade TV4-succén ”Så mycket bättre”. En självklar höjdpunkt var då hon tolkade Tomas Andersson Wijs fantastiska ”Hälsingland” på ett personligt vis. Kikki, som föddes i Osby i Nordöstra Skåne 1952, har levt stora delar av sitt liv i just Hälsingland.

– Det var nästan givet att tolka ”Hälsingland”. Det är en hyllning till dig och till Hälsingland, sade hon i programmet och riktade sig till artistkollegan ”TAW”.

Innan hon fyrade av sin underbara tolkning:

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Att vara personlig i det offentliga har Kikki aldrig väjt för. Artisten har alltid rakryggat och modigt svarat för sig själv. I TV4-programmet ”Renées brygga” tidigare i år berättade hon öppenhjärtigt om de tuffare perioderna i sitt liv.

Framför allt tiden då hon skulle fylla 50 mindes hon som särskilt stormig.

– Det var ju skilsmässa och alltihopa och så fyllde jag 50 år och hade ingen känsla för att fylla år. Jag ville bara gå och gömma mig, sade hon i en konversation med Renée.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kikki Danielsson
Foto: TV4

Danielsson drabbades bland annat av ledgångsreumatism på 80-talet, och kombinationen av en intensiv karriär, smärta och föräldraskap blev tillslut en svår tillvaro.

Artisten dämpade då känslorna med hjälp av alkohol. Efter skilsmässan 1999 blev situationen väldigt jobbig för Kikki, men nu sedan drygt tio år tillbaka lever hon nyktert.

– Jag hade panikångest som jag försökte bedöva med vin, men det blev sju resor värre så jag tvärslutade, sade hon för några år sen i en intervju med P4 Extra.

Kikkis ärliga ord om ensamheten

I ”Renées brygga” öppnade hon också om ensamheten, och hur hon har omfamnat den.

– Jag litar inte på någon nästan. Jag lever ju ensam och söker inga nya kontakter. Enda gången jag känner mig trygg är när jag jobbar med musiker, säger Kikki Danielsson i TV4-programmet ”Renées brygga”.

Hon förklarade att det kändes skönt att slippa stressen, och att hon mår bra av att vara hemma.

LÄS MER: Kikki Danielsson om tuffa åren – dåliga samvetet för barnen: ”Det var väldigt mörkt”

Samtidigt öppnade hon också upp för att möta kärleken.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20150924 Kikki Danielsson är tillbaka med countryplattan "Postcards from a painted lady" Foto: Jessica Gow / TT
STOCKHOLM 20150924 Kikki Danielsson fotograferad i samband med släppet av countryplattan ”Postcards from a painted lady”. Förra året kom hennes senaste fullängdare, ”Ängel med sorgkant”. Foto: Jessica Gow / TT

– Jag skulle ju hemskt gärna vilja bli kär igen, för jag vet ju hur det känns, men jag törs inte. Jag gör bara folk illa. Det sitter så djupt rotat det där, sade Kikki Danielsson i ”Renées brygga”, där programledare Nyberg betonade att hon verkligen tyckte att Kikki var för tuff mot sig själv.

Kikki Danielsson – författare och Wizex återförening

På den musikaliska fronten gav artisten med den säregna rösten ut sitt senaste soloalbum förra året. Fullängdaren ”Ängel med sorgkant” fick överlag goda recensioner. DN:s recensent hyllade stjärnan och skrev att hon sjöng ”starkt och ärligt” om sorgen.

I fjol kom även självbiografin ”Du vet ingenting om mig” ut, en bok Danielsson skrivit tillsammans med kollegan och vännen Sören ”Sulo” Karlsson.

För bara några veckor sen var Kikki dessutom högaktuell på scen. Detta i samband med att dansbandet Wizex återförenades och firade sitt 50-årsjubileum.

Danielsson och kompani lockade storpublik till hemtrakterna i Osby, där fyra utsålda konserter gavs. Publiken fick njuta till Kikkis härliga stämma och hits som ”Miss Decibel”, ”En Vagabond” och ”Om en stund”.

På onsdagen den 10 maj fyller denna stjärna som i alla år bjudit så mycket på sig själv 71 år! Nöjeslivet vill med detta passa på att gratulera Kikki Danielsson på födelsedagen. Leve Kikki, hipp hipp, hurra, hurra, hurra, hurra!