Lena Olin fyller 68 år – stjärnans viktiga ord om kvinnors åldrande
Lena Olin

STORT GRATTIS: Lena Olin fyller 68 år – stjärnans viktiga ord om kvinnors åldrande

Lena Olin är en av våra absolut största skådespelerskor och vi har fått se henne briljera i mängder av sammanhang.

Nu har det blivit dags för stjärnan att fylla 68 år.

Lena Olin har minst sagt ett långt CV att blicka tillbaks på.

Kenta Gustafsson: Från misären på Plattan till skandalen i schlagerfestivalen. Hur gick det till? Vad var det som skapade rabalder? När började intresset för musiken, och hur kom den odödliga Hammarby-låten till? Lyssna på Nöjeslivets podcast här, och glöm inte att prenumerera så du inte missar nästa fredagsavsnitt: 

Hon har genom åren hunnit med mängder av olika projekt och idag är hon en av våra mest etablerade och begåvade svenska skådespelartalanger.

Stjärnan har vunnit priser för sina underbar insatser, och hyllats både här hemma och internationellt.

Hennes talang slutar helt enkelt aldrig att imponera och succéerna har staplats på varandra.

Läs mer: Irma Lehtosalos underbara besked om kärleken – nu bekräftar omtyckta profilen lyckan

Lena Olin födelsedag

Och nu har det blivit dags för henne att fylla 68 år.

För ett par år sedan medverkade hon i ”Nyhetsmorgon” och berättade om tankarna kring åldrande, och hur hon har blivit allt mer trygg i sig själv.

– Det finns ju massa bilder, bildmaterial och nu med internet får man ju se väldigt mycket gammalt. Då kan jag se bilder eller klipp och tycka ”fan jag såg ju jättefin ut. Varför ägnade jag så mycket tid åt att må dåligt eller ha ångest,” sa hon då.

Läs mer: Johanna Lind Bagges smärtsamma bakslag i kulisserna på Let’s dance – skadan efter premiärsuccén

”Ett annat intresse för äldre idag”

I en intervju med Femina i somras så fick Lena frågan gällande vikten av att se äldre kvinnor i reklam för olika skönhetsmärken.

– Det är klart att finns ett intressen för äldre människor och olika faser av livet även om vi kan bli ännu bättre. Det är fortfarande en ungdomskultur som råder och konstigt vore det väl annars, men jag upplever att vi har lättat på trycket och att det finns andra möjligheter och ett annat intresse för äldre i dag, svarade Lena då och förklarade att hon själv tycker att hon är i en väldigt kul fas i livet just nu.

Lena Olin
STOCKHOLM 2017-09-20 Skådespelaren Lena Olin är aktuell i ”Vem är rädd för Virginia Woolf” på Kulturhuset Stadsteatern Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT / Kod: 30212 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) **

Så ser hon på skönhet

Hon har själv varit modell för klädmärket Kappahl och kan känna att det är härligt när även äldre kvinnor får synas i media och reklam.

– Jag blir väldigt glad när jag själv ser kvinnor som inte är 22 år, som jag tycker ser glada, bra och ser ut som sig själva. De vill vara sensuella och klär sig, har hon sagt i TV4 och fortsatt:

– Jag förstår att jag har kommit vidare i livet, att jag har nått ett läge i livet men jag förstår inte att jag då skulle sluta tycka om att vara kvinna. Ibland känner man sig förjävlig och man tycker att man ser förjävlig ut. Och ibland känner man sig skitfin, liksom glad och sensuell. Då kan jag vara en kvinna som andra kvinnor tittar på och säger: ”vad fin hon ser ut och hon är inte 25, och har inte perfekt modellutseende”.

Stort grattis på födelsedagen, Lena!