Stort grattis: Loa Falkman fyller 75 år – artistens stora pengaregn efter alla år i rampljuset

Artisten och skådespelaren Loa Falkman har länge varit en av våra mest folkkära profiler.

Loa har haft ledande roller i flera svenska filmer och tv-serier och på senare tid har han gjort succé som Ica-Stig.

För drygt tio år sedan blev han helt utblottad när han blåstes av sin revisor – en del av räddningen blev Icas reklamfilmer och i dag tjänar han miljoner.

Genom sin långa karriär i har Loa Falkman blivit en av våra mest folkkära artister.

Han har skördat stora framgångar som artist och operasångare men också som skådespelare.

Redan 1973 gjorde han sin stora debut när han syntes i rollen som Ferdinand i Lars-Johan Werles Tintomara på Kungliga Operan.

Sedan dess har Loas meritlista bland annat innehållit flera operor, däribland rollen som Papageno i Trollflöjten, men också synts på olika teaterscener.

Falkman hyllades stort när han tog sig an rollen som narren Feste i John Caird uppsättning av Shakespeares Trettondagsafton.

2003 utnämndes Loa till Hovsångare. Och han har dessutom medverkat i Melodifestivalen.

"Pensionat Oskar"
Loa Falkman i ”Pensionat Oskar”. Foto: SF/SVT

För de yngre är han däremot främst känd för sin insats som Ica-Stig i den hyllade reklamsåpan.

Loa Falkmans stora familjetragedi

2011 drabbades stjärnan och hans familj av en svår tragedi. Loa blåstes av sin revisor och tvingades betala flera miljoner i straffskatt efter att ha upptaxerats.

– Vi blev blåsta av en revisor som vi hade haft i över 20 år. Det var dubbel katastrof eftersom vi hade varit vänner. Vi blev tvungna att ta fruktansvärda lån som vi fortfarande betalar av på. Allt vi hade tjänat gick åt helvete. Rosy är gammal dansare och jag är sångare och skådis så det var därför vi tog in en revisor för att allt skulle bli rätt. Men vi var ju 50 stycken som blev lurade, berättade Loa Falkman då för Aftonbladet.

När han gästar ”Renées brygga” berättar han mer om hur revisorn som blev en vän till familjen lurade dem på allt de hade.

 Ja allt vi hade jobbat ihop helt enkelt. Kort kan jag bara säga att vi hade en revisor under tjugo år som var jättetrevlig och ingen sån med guldpenna. Men han gjorde affärer och betalade inte in skatt. Det här klassiska för artister, vi kan ju sjunga och dansa, men vi kan inte räkna och sånt där. Det var ju därför vi anställde honom och han lurade oss på allting, säger han.

Loa Falkman
Foto: TV4

En del av räddningen blev Icas reklamfilmer där Loa spelade Ica-Stig.

–  Jag tyckte att det var en kul roll och har sett min kompis Hasse Mosesson i den i 13 år. Men absolut. Vi har ju oerhört risiga pensioner från Operan, om man ens kan kalla det pension, så det gjorde inget att den rollen kom just då, sa han till Aftonbladet.

Icas reklamfilmer hade premiär 29 november 2001. Då var tanken tanken att det skulle bli fem filmer, i dag har det blivit över 750 stycken och enligt Guinness rekordbok är det världens längsta reklamsåpa. 

Så mycket tjänar Ica-profilen

Enligt genomgång av bolagen som Expressen gjort tjänade skådespelarna in storkovan på dundersuccén.

2018 hade Loa Falkman en förvärvsinkomst på 646 400, omsättning för Loa & Rosy Konsult AB, 4,8 miljoner.

Taxeringsåret 2020, hade Loa Falkman en förvärvsinkomst på 944 800 kr, det rapporterar Hänt.

Så lever Loa Falkman idag

I slutet av 2020 meddelade Loa Falkman att det var dags att säga adjö till Ica-Stig och kastade in kavajen.

Loa Falkman
Foto: Tv4/ Johan Nilsson/TT

– Snacka om att tiden gått fort. Jag skulle göra det där i ett år var det tänkt. Nu blev det sex. Det gick som en nysning, sa han då till Aftonbladet.

LÄS MER: Loa Falkman sa adjö till Ica-Stig – nya livet efter avhoppet från reklamserien

Så här förklarade han själv beslutet:

– Jag känner att var sak har sin tid. Jag gör så mycket olika andra grejer hela tiden så jag kände att det var lite läge, sa han då.

Vi önskar dig allt gott och stort grattis på födelsedagen!