Foto: TT

STORT GRATTIS: Marie Göranzon fyller 82 å

Marie Göranzon fyller 82 två på söndagen och Nöjeslivet har den äran att gratulera!

Nedan betar vi av några av stjärnans oförglömliga roller i filmens och tv-seriernas värld.

Marie Göranzon är en av Sveriges mest älskade skådespelare, känd för sitt kraftfulla scenspråk. Hon föddes 1942 i Linköping och har sedan början av 1960-talet haft en lång och framgångsrik karriär, främst på Dramaten där hon varit verksam i över 50 år.

Med sin starka närvaro har hon gjort avtryck på både scen och i filmer samt tv-serier, hon är särskilt uppskattad för sin förmåga att gestalta allt från komiska roller till tungt dramatiska karaktärer. Hon har exempelvis spelat i klassiska verk av Strindberg och Ibsen, men också modernare pjäser och tv-serier, som ”Katt på hett plåttak” och ”Bröllop, begravning och dop.”

Marie är verkligen en mångsidig skådespelerska och även om hon kanske framför allt varit aktiv med tunga roller på Dramaten, så har hon även gjort många roller i lite mer folkliga filmer som har gjort att hon nått ut till en bred publik.

Nedan kollar vi närmare på några av de lite folkligare rollkaraktärerna gjorda av Marie Göranzon som vi aldrig glömmer.

Astrid i ”Göta kanal eller Vem drog ur proppen”?

Kultklassikern ”Göta Kanal” från 1981 glömmer man aldrig. Båtracet genom Sverige med Janne ”Loffe” Karlsson, Yvonne Lombard och Stig Ossian Ericson i några av huvudrollerna har satt en stark prägel på svensk filmkultur.

I filmen gjorde Marie Göranzon en mindre men betydelsefull roll som Astrid Ohlson, en av medarbetarna på ”Uniship”.

Margareta Oberg i ”Beck”-filmerna

I inte mindre än 19 Beck-filmer har Marie Göranzon gjort rollen som Margareta Oberg, chefen till Beck. I filmen Beck – I Guds namn begår dock Maries rollkaraktär ett ödesdigert misstag, vilket gjorde att hon försvann från filmserien.

Marie gjorde verkligen rollen som Margareta Oberg med en sanslös skärpa. Det var faktiskt en av mina favoritkaraktärer i filmerna.

Tussan i ”Allt faller

Henrik Schyfferts humoristiska dramaserie Allt faller, men manus av bland andra Jonas Gardell och Johan Rheborg (som också spelar sig själva i huvudrollerna), är en väldigt rolig serie som handlar om hur det är att bli äldre i nöjesbranschen.

Här gjorde Marie Göranzon rollen som den tuffa artistbokaren Tussan, en roll som hon gör med en enastående övertygelse.

Detta var förstås bara ett axplock av några utav de många fantastiska verk som Marie Göranzon medverkat i.

LÄS MER:

Jan Malmsjö hyllade Marie Göranzon i ”Vilket liv!”

Så bor Marie Göranzon och Jan Malmsjö

 

Läs mer om...