STORT GRATTIS: Marie Richardson fyller 65 år – synen på åldrandet: ”Skiter faktiskt i det”

Skådespelerskan Marie Richardson fyller på Nationaldagen 65 år – Nöjeslivet har den äran att gratulera!

Så ser hennes syn på åldrandet ut – och så känner hon inför att åldras inom teateryrket.

Marie Richardson föddes den 6 juni 1959 i Ljusdal.

1985 tog hon examen från Statens scenskola i Stockholm. Sedan dess har hon varit aktiv inom både teater och filmens värld.

Marie Richardson
Foto: Claudio Bresciani/TT

Ända sedan examen har Marie Richardson varit en del av Dramatens fasta ensemble och där spelat i pjäser så som ”Fröken Julie”, ”Råttfångaren” och ”Mannen utan minne”.

1987 gjorde hon sin debut i televisionen då hon var med i tv-serien ”Lysande landning”. Sedan dess har hon synts till i mängder av filmer och tv-serier, däribland flera ”Johan Falk”-filmer.

Även internationellt har Marie Richardson haft stora roller. Bland annat i Stanley Kubricks film ”Eyes Wide Shut” från 1999, där hon spelade mot storstjärnorna Tom Cruise och Nicole Kidman.

Privatlivet

På scenskolan så träffade Marie Richardson sin nuvarande make – Jakob Eklund, 62, som också är en framstående skådespelare. I år har de faktiskt varit ett par i 40 år!

Marie och Jakob gifte sig dock inte förens 2008 och tillsammans har de barnen Klara (född 1995) samt Leon (född 2000).

– Det började den 30 november 1984 och det är en gåva att ha fått följas åt i så många år. Vi får tacka att vi har fått det att fungera, att vi har kunnat leva ett liv ihop. Det har funnits kriser emellanåt, det har varit bättre och sämre perioder, det har varit roliga och tråkiga stunder. Men det är härligt att kunna följas åt ett helt liv, har Marie Richardson sagt i en intervju med Damernas värld.

Marie Richardson och Jakob Eklund
Marie Richardson och Jakob Eklund 2003. Foto: Anders Wiklund/TT

Marie Richardson om åldrandet

Även om Marie fyller 65 år så ser hon inte ut att ha några planer på att gå i pension än. Branschen är dock väldigt utseendefixerad och det är välkänt att det blir svårare att få roller ju äldre man blir. Marie har märkt att telefonen ringer mer sällan nuförtiden.

– Jag vet ju inte när jag blir bortvald. Men det är ju så att erbjudandena inom film blir färre och färre. Det är bara att tugga i sig. Jag är glad så länge jag får jobba, har hon sagt till Damernas värld.

Själv föredrar Marie att spela kvinnor som är lika gammal som henne själv.

– Det finns ju vissa saker som man inte hänger med på, på gott och ont, som till exempel viss populärkultur. När jag började på Dramaten tyckte jag att det var så många gamlingar. Där jobbade Sif RuudMargaretha KrookJan Malmsjö, det fanns även en och annan 80-åring. Numera kan jag vara den äldsta i en ensemble. Det är roligt när det finns en bredd, att alla åldrar är representerade.

Marie Richardson
Foto: Pontus Lundahl/TT

”Glad och tacksam att jag lever”

Marie Richardson har inget emot att bli äldre, även om det kan vara jobbigt för vissa andra.

– Det är klart att det är tufft att vara tjej och ha varit snygg, och sen bli äldre, det är jobbigt, säger Marie till Damernas värld och fortsätter:

– Men jag känner inte så. Jag skiter faktiskt i det. Jag är glad och tacksam att jag lever.

Det är kloka ord Marie!

Stort grattis på din dag! Hoppas att du blir ordentligt firad!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev