STORT GRATTIS: Meta Velander fyller 99 år – så har folkkära stjärnan förvandlats genom åren

Meta Velander är en av de skådespelare som varit aktiva längst. I över 70 år har hon stått på teaterscener och framför kameror och levererat fantastiska rolltolkningar.

På söndagen fyller hon 99 år – och så har hon sett ut genom årens lopp.

Meta Velander föddes 1924 och växte upp på Kungsholmen i Stockholm. Redan under skoltiden började hon att spela teater, vilket hon skulle ägna ett helt liv åt.

Hon debuterade faktiskt första gången redan 1945 i Hasse Ekmans film Kungliga patrasket, där hon hade en mindre roll som autografjägare.

1947 kom hon in på Dramatens elevskola och tre år senare var hon utbildad inom skådespelaryrket. 1960 kom hon till Stockholms stadsteater, där hon varit kvar sedan dess.

Genom åren har vi fått se Meta i enormt många filmer, tv-serier och teateruppsättningar.

Drömmen om Amerika, Någonstans i Sverige, Huset Silfvercronas gåta och Hamlet är bara några få exempel på allt som hon medverkat i.

Så har Meta Velander sett ut genom åren

Under årens lopp har stjärnan verkligen åldrats med värdighet.

Här syns hon tillsammans med maken Ingvar Kjellson – året var 1968. Visst är de ett glatt och fint par!

Meta Velander och Ingvar Kjellson
Foto: Ragnhild Haarstad / SvD / TT

Meta Velander – 1978

Så här såg Meta ut 1978, 54 år gammal:

Meta Velander
Foto: TT

Meta Velander – 1989

Några år senare, nämligen 1989, fick fotografen henne på bild hemma i trädgården.

Meta Velander
Foto: Owe Sjöblom / SvD / TT

Fick medalj av kungen

2002 fick hon hon medaljen ”Litteris et Artibus” av kung Carl XVI Gustaf för sina kulturella insatser genom åren. Det var verkligen välförtjänt!

Meta Velander och kungen
Foto: Bertil Ericson/TT

Långa kärlekssagan med Ingvar

Med maken Ingvar Kjellson var hon gift från 1949 fram tills hans bortgång 2014, som inträffade bara dagar innan jul. Några dagar innan maken gick bort hade de firat sin 70-årsdag som par, de träffades nämligen på teaterskolan.

– Man hann inte säga adjö eller nånting. Det är det som var så svårt att förstå. Han var bara borta. Det var så oväntat. För vi satt ju och pratade om vår framtid när vi tog vår lilla drink, sade Meta Velander i en intervju med Aftonbladet.

Sedan makens bortgång har hon levt ensam, vilket inte är särskilt kul för någon som älskar att träffa folk och socialisera sig. Lyckligtvis har hon tillsammans med Ingvar två vuxna barn samt barnbarn som hon umgås med.

– Det är ju mycket glädje som naturligtvis försvunnit i vardagen. Man saknar ju någon att fråga, någon att berätta för när man kommer hem. Om det hänt något på föreställningen vill jag dela det med någon, säger Meta Velander till Aftonbladet.

Meta Velander och Ingvar Kjellson
Meta Velander tillsammans med maken Ingvar Kjellson år 2012, två år innan Ingvars bortgång. Foto: Dan Hansson / SvD / TT

När går Meta Velander i pension?

Trots sin ålder har Meta hållit igång och fortsatt att spela roller ända in på ålderns höst. Bland det senaste hon medverkat i var Josephine Bornebuschs serie Älska mig från 2020.

Det återstår att se om vi får se Meta Velander i fler roller framöver.

Här syns hon på bild 2019, man kan inte tro att hon där snart skulle fylla 95!

Meta Velander
Meta Velander vid ceremonin när Beridarebansgatan utanföt Kulturhuset i Stockholm bytte namn för att hedra den bortgångne teaterchefen Benny Fredriksson. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Stort grattis på din dag Meta! Hoppas att du får en mycket trevlig födelsedag tillsammans med nära och kära!

Passa gärna på att gratulera Meta Velander i kommentarsfältet på Facebook!