Owe Thörnqvist. Foto: TT

Foto: TT

STORT GRATTIS: Owe Thörnqvist fyller 94 år – här är veteranens nya överraskande drag i karriären

Hela Sveriges boogie woogie-kung fyller 94 år på söndag.
Artisten Owe Thörnqvist är aktuell med ett nytt karriärsdrag lagom till bemärkelsedagen!

Owe Thörnqvist är boogie woogie-kungen som på 1950-talet var en av de artister som först tog rocken till Sverige.

Artikeln fortsätter under bilden.

1961-03-16. Owe Thörnqvist, artist och kompositör. Foto: Pressens Bild / TT
1961-03-16. Owe Thörnqvist, artist och kompositör. Foto: Pressens Bild / TT

Han har genom decennierna gjort sig känd som en ordkonstnär som, i kombination med musiken, gjort honom till en stor favorit hos många lyssnare. Redan 1953 fick han en hit med ”Rumba i Engelska parken” och sedan dess har det rullat på.

Låtarna ”Dagny” och ”Varm korv boogie” har förmodligen de flesta någon gång diggat loss till. För några år sedan framförde han den senare på Allsångsscenen.

LÄS MER: Här får Owe Thörnqvist hela Skansen att gunga – med 13-årige Boogie woogie-fantasten Emilio!

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Just varmkorven följde också med upp på scenen då Owe 2017 skrev schlagerhistoria som den äldsta deltagaren någonsin i Melodifestivalen. Bidraget ”Boogieman Blues” skrällde sig hela vägen till den stora finalen i Friends arena och Owe hyllades stort av tittarna för sitt festliga nummer. Bidraget kom dock på sista plats i finalen.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

På söndag den 12 mars fyller Owe Thörnqvist 94 år.

I samband med den kommande bemärkelsedagen kommer dessutom den ständigt aktuelle veteransångaren åter att synas i rampljuset.

Han är nämligen aktuell med sin nya biografi ”Boogieman – Livet och låtarna”.

– Owe Thörnqvist har sedan karriärens början gett ut över 300 låtar varav många blivit oförglömliga klassiker. Han har turnerat i hela världen och tilldelats en lång rad utmärkelser och priser. Om detta, och mer därtill, berättar han själv i sin annorlunda och ovanligt svängiga självbiografi, skriver Storytel, som ger ut Thörnqvists sjävbiografi den 10 mars – två dagar innan artistens 94-årsdag.

I boken får läsarna följa med sångaren ända från arbetarhemmet på Sysslomansgatan i Uppsala.

– Musikintresset var tydligt redan från jollrandet i vaggan, och som sexåring underhöll han familjen genom att skapa rytmer och klanger med diverse prylar han hittade i hemmet. Owe Thörnqvist delar här med sig av denna och ett gäng av sina stories – och dessutom några av sina älskade låtar.

Vi önskar Owe stort grattis i förskott!

STOCKHOLM 2019-06-11 Owe Thörnqvist på plats när årets upplaga av Allsång på Skansen presenteras på Sollidenscenen. Foto: Fredrik Sandberg / TT
STOCKHOLM 2019-06-11 Owe Thörnqvist på plats när årets upplaga av Allsång på Skansen presenteras på Sollidenscenen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Skriv gärna en kommentar och gratulera denne boogie woogie-kung!