STORT GRATTIS: Per Ragnar fyller 83 år – skådespelarens nya oväntade karriärval: ”Jäkligt stolt”

Skådespelaren Per Ragnar fyller 83 år i dag! Det ska givetvis firas.

Under det senaste året har han testat på livet som präst – någonting som säkerligen överraskat många.

Under 1970-talet slog Per Ragnar genom i tv. Han hade roller i ”Röda rummet” och ”Någonstans i Sverige”.

1980-1985 var han dessutom producent och programledare för ”Godmorgon Sverige” och där blev han känd för att han i slutet av varje sändning läste en dikt. Poesin har varit ständigt närvarande i hans liv och han har skrivit oerhört många böcker och dikter.

Mest känd är han kanske ändå för sin roll som den psykopatiske pastorn Sten Frisk i 90-talssåpan ”Tre Kronor” som gick i TV4. Han försökte göra ett uppmärksammat självmordsattentat i serien.

Per Ragnar
Skådespelaren Per Ragnar. Foto: Niklas Larsson/TT

2008 gjorde han en hyllad insats som biroll i Tomas Alfredssons skräckfilm ”Låt den rätte komma in” som fick internationell uppmärksamhet. Han nominerades även till en Guldbagge för bästa manliga biroll i just den filmen.

Per Ragnar blev pappa vid 60

Per Ragnar blev pappa sent i livet. 2001, när han var 60 år, fick han och dåvarande partnern Veronica Tigerhjärta dottern Fredrika.

– Ska jag vara helt ärlig kan jag inte minnas att jag fick uppleva något negativt. Men visst, när det stod på löpsedeln, ”han är 60 och hon 30”, var det säkert människor som tänkte olika saker. Hade det funnits sociala medier hade jag kanske blivit överöst av både det ena och det andra, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Efter 13 år tillsammans delade Per Ragnar och Veronica på sig. Sedan dess har han varit singel – och han är inte så intresserad av att hitta kärleken på nytt.

– Jag tycker om att vara ensam. Jag har hela mitt liv träffat fantastiska människor och levt i arbetsmiljöer med intensivt umgänge och mycket publikkontakt, så i långa perioder har jag varit människomätt. Och trots att många goda vänner dragit iväg så har jag många kvar: mina syskon, min dotter, hennes mamma, min organist Patrik, en entreprenörkompis sedan 40 år i Katrineholm, Knapa, naturfilmaren Nina Hedenius, DN-journalisten Mollis, kamraten sedan elevskolan, den fantastiska Anita Wall och hennes underbare man, skådisen Lasse Lind. Jag är välsignad med umgänge!, sa han till Hänt 2019.

Nya oväntade jobbuppdraget

Nu när Per Ragnar fyller 83 så blir jobben allt färre, men han vägrar ge upp helt. I stället väljer han att göra sånt han tycker är roligt.

Exempelvis har han under det senaste året synts i rockbandet Nestors musikvideor. Falköpingsbandet har släppt flera videor som utspelar sig i deras tonår på 80-talet – där spelar Per Ragnar den galna prästen Bror Mörk med röda laserögon.

Per Ragnar musikvideo
Per Ragnar i musikvideon till låten ”On the run”. Foto: Youtube

– Per Ragnar. Sten Frisk. Alltså han är ju ”as evil as evil gets” (så ond som man kan vara). Haha! Han gör sig jävligt bra med laserögon och upp-och-nedvända kors , säger Tobias Gustavsson från Nestor till P4 Skaraborg.

Själv säger han att det är otroligt roligt att få medverka i någonting sånt här på ålderns höst.

– Du, jag ska vara ärlig och säga att jag är jäkligt stolt alltså. Jag menar… jag är en helt annan generation och jag upplever att jag har blivit maskot åt dessa unga musikgenier, säger han till den lokala radiokanalen.

– Man har ju en del erfarenhet av att… dra till så där så det blir lite djävulusiskt. Det är skitskoj, fortsätter han.

Grattis på din födelsedag, Per Ragnar! Hoppas du firar med nära och kära och har en fantastisk dag.

Så spännande att se dig i nya roller. Minst sagt oväntat med ditt senaste jobb.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev