Stort grattis Peter Stormare – Hollywood-stjärnan fyller 68 år!

Foto: TT

En av våra största stjärnor i Hollywood fyller 68 år på fredagen.
Nöjeslivet ber att få gratulera folkkäre skådespelaren Peter Stormare på födelsedagen.

Kumlafödde Peter Stormare växte upp i Hälsingland vilket den härliga dialekten tittarna fått höra i otaliga intervjuer genom åren skvallrar om.

Han är en av våra mest meriterade skådespelare och har även regisserat en hel del. Bland de mest kända filmerna svensken medverkat i återfinns 90-talsklassikern ”The Lost World: Jurassic Park” av Steven Spielberg, ”The Big Lebowski” (1998), dramakomediklassikern ”Fargo” (1996) och så klart den amerikanska storserien ”Prison Break”. Han var nyligen aktuell i Viaplays originalserie ”The American Runestone”.

Han har under årens lopp också kunnat ses i flera svenska tv-produktioner, såsom exempelvis när han berättade om sitt liv i SVT:s ”Stjärnorna på slottet”. Och har så klart också setts i ”Jägarna” med skådespelarkollegan Rolf Lassgård.

STOCKHOLM 20110905 Rolf Lassgård och Peter Stormare på galapremiären av filmen Jägarna 2 på biografen Saga i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / TT

Stormare gick ut Teaterhögskolan i Stockholm 1981 och därefter har han sannerligen haft världen som sitt arbetsfält. Han har arbetat med Hollywoods största stjärnor i många år.

Privat lever han med sin fru och dotter i Los Angeles. Han är dessutom gudfar till skådespelaren Gustaf Skarsgård.

– Jag, min hustru Toshimi och dotter Kaiya bor i ett ganska enkelt hus i West Hollywood. Det är lite för stort, 300 kvadrat, nu när vi bara är tre. Det blir för mycket att städa, har Peter tidigare berättat i en intervju med Expressen Hälsoliv.

Stormare om kampen: ”Blir nervös”

Han öppnade då upp om hur han tycker det är jobbigt att vara i stora folksamlingar, men också i middagssällskap fler än tre personer, om det tar lång tid.

– Tar middagen mer än en timme blir jag nervös. Jag kan inte sitta med kniv och gaffel under förrätt, huvudrätt och efterrätt. Jag får krupp, magont eller diarré. Då hittar jag på att jag måste i väg. Jag tycker om att vara själv, sade Stormare till Hälsoliv.

På frågan om han trivs i sin ålder svarade han då:

– Ja, det första jag gör varje morgon är att titta mig i spegeln och säga: ”Du är en unik människa, det är en unik dag och i dag kommer något spännande att hända. Ett mirakel.”

STOCKHOLM 20080331 Peter Stormare anländer till premiären på filmen ”Varg” på biografen Saga i Stockholm år 2008. Foto: Maja Suslin / TT

Nu fyller alltså Peter Stormare 68 år – och Nöjeslivet ber att få utbringa ett fyrfaldigt leve för en av våra största skådespelare, hälsingesonen Stormare! Stort grattis på födelsedagen!

Exit mobile version