STORT GRATTIS: Py Bäckman fyller 76 år – fick veta vem pappan var vid 72: ”Ville veta varför mamma mörkat”

På fredagen den 5 juli fyller låtskrivargeniet Py Bäckman 76 år.
Nöjeslivet ber att få gratulera på bemärkelsedagen!

Py Bäckman, med bakgrund såväl i Stockholm som i Hälsingland, har en lång och framgångsrik karriär bakom sig i flera olika konstellationer såsom rockgruppen Raj Montana Band, och även som soloartist.

Men också som låtskrivare. Hon ligger bland annat bakom stora, svenska låtar som ”Gabriellas sång” (med kollegan Stefan Nilsson) och Tommy Körbergs klassiker ”Stad i ljus”.

På 1970- och 80-talet samarbetade hon mycket med sin dåvarande partner, artistkollegan Dan Hylander i Raj Montana Band.

Artikeln fortsätter under bilden.

Sångerskan Py Bäckman och låtskrivaren Dan Hylander återförenades här för en turné tillsammans under sommaren 1997. Foto Ola Torkelsson/Pressens bild/TT
Sångerskan Py Bäckman och låtskrivaren Dan Hylander återförenades här för en turné tillsammans under sommaren 1997. Foto Ola Torkelsson/Pressens bild/TT

När de splittrades i slutet av 1980-talet fortsatte Py i stället som soloartist. Hon har bland annat flera gånger tävlat i Melodifestivalen. År 2010 uppmärksammades hon för att hennes coola stil på scen påminde om Ozzy Osbournes (Aftonbladet listade dem som ”lika som bär”).

Nyligen släppte hon sin senaste singel ”Allt som var jag”, och i höst är Bäckman aktuell med en hyllningsturné till avlidne Hep Stars-stjärnan Svenne Hedlund.

Det är tidigare The Boppers-medlemmen Peter Jezewski som tagit initiativ till showen som förutom Py Bäckman även inkluderar Dan Hylander och Tone Norum.

Turnén ”It’s nice to be back – en hyllningsshow till Svenne Hedlund och The Hep Stars” gavs även i våras, och den 7 september återstartas den igen på Åland innan den kommer till flera svenska städer i november–december.

– Det känns jättefint. Det är från hjärtat och det kändes verkligen att man ville markera att han och Hep Stars har betytt så mycket. Det är egentligen en av anledningarna till att jag spelar överhuvudtaget. Det är ju dem och Beatles. Då känns det väldigt fint att få göra det här, säger Peter Jezewski till Nöjeslivet.

Py Bäckman växte upp med sin mamma, och de hade en fin relation. Men pappa visste hon inte vem det var. För några år sen tog hon reda på vem som egentligen var hennes far.

– Varje gång jag frågade om mitt ursprung, gled mamma liksom undan: “Du behöver väl ingen pappa, du har ju mig!” Och så var det kanske också. Med hjälp av mormor och morfar klarade hon rätt bra att uppfostra mig på egen hand, har Py Bäckman berättat i en intervju med Hemmets journal.

Hon var vid det här laget 72 år fyllda och tyckte det var dags att ta reda på pappans ursprung.

– Mamma var död sedan två decennier och kunde inte längre ta skada eller bli förbannad, tänkte jag. Jag var nyfiken, helt enkelt. Ville veta varför hon mörkat under alla år. Och tänk om det skulle visa sig att jag har syskon?

Hon gjorde ett dna-test och fick napp. Efter ett tag fick hon tag i en person som visade sig vara hennes fram till då okända systerdotter.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20180619 Artisten, låtskrivaren och musikern Py Bäckman fotograferad inför 70-årsdagen Foto Henrik Montgomery / TT
STOCKHOLM 20180619 Artisten, låtskrivaren och musikern Py Bäckman fotograferad inför 70-årsdagen Foto Henrik Montgomery / TT

Då uppdagades också vad det var som egentligen hade hänt med Py Bäckmans pappa.

– Som 17-åring ska han ha rymt med ett tivoli och blivit ihop med en mycket äldre kvinna. Drog sedan till sjöss och jobbade ett tag som korrekturläsare på ett tryckeri. Jag fick veta att han var duktig på att skriva, konstnärlig, charmig, äventyrlig och snäll, säger Py Bäckman till Hemmets journal.

Hon fick också reda på att pappan gått ur tiden 73 år gammal, 1999 – och även om Py aldrig hann träffa sin pappa Arne fick hon flera nya släktingar i vuxen ålder efter att ha tagit reda på detta.

Vi önskar dig en fin födelsedag, Py, och lycka till med höstens turné!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev