STORT GRATTIS: Ted Åström fyller 79 år – nu byter han karriär helt

Skådespelaren, artisten och konstnären Ted Åström fyller på tisdagen 79 år och Nöjeslivet har den äran att gratulera!

Så tänker han kring att bli kalla för ”Olyckan” fortfarande – och därför uppskattar han att vara ensam.

Ted Åström föddes i Stockholm den 28 maj 1945.

Karriären för stjärnan började inom musiken. Bland annat genom bandet Ted & the Caracas, där även Janne Schaffer ingick i ensemblen.

Senare så började Ted Åström på Statens scenskola i Göteborg, och därefter satte livet som skådespelare igång på allvar.

Genom åren har vi sett Ted i mängder av musikaler, teatrar, filmer och tv-serier. Bland annat har haft roller i ”Madicken”, ”Trolltider” och ”Rederiet”.

Men mest känd är han nog för de flesta med sina roller i ”Sällskapsresan” samt som ”Olyckan” i ”Trazan och Barnarne” med den berömda sången som etsat sig fast i ryggraden på hela svenska folket:

”Jag är olyckan
Ole-dolyckan
Obi-dobi-dobi-dobi-dolyckan
Krasch och banglyckan
Gnissel och panglyckan
Så akta er för mig annars händer en grej”
.

– Det gjorde ju för att barnen skulle se upp för bilarna i trafiken, det var därför vi gjorde det. Men så blev det att jag blev kallad för Olyckan ändå. Om jag spelade Strindberg så blev jag kallad för Olyckan och så där. Så det blev lite tjatigt efter ett tag. Men nu skiter jag i det där, nu får de hålla på bäst fan de vill, säger Ted Åström i en intervju med Skärgårdsradion.

Senast vi såg Ted Åström i ett skådespelar-sammanhang var i förra årets julkalender ”Trolltider – legenden om bergatrollet”.

STOCKHOLM 20150422 Skådespelaren och musikern Ted Åström. Foto: Nora Lorek / TT
STOCKHOLM 20150422 Skådespelaren och musikern Ted Åström. Foto: Nora Lorek / TT

Numera är Ted även verksam som konstnär och han har nyligen varit med på en konstutställning på Djurönäset. Hans verk finns att betrakta på Gallery Lienhart.

Tankarna om pensionen

Även om Ted kommit upp i åren så har han inte dragit sig tillbaka, även om han funderat mycket på det.

– Jo det gör jag hela tiden. Vi skådespelare har ju haft semester i hela våra liv fast att vi inte har haft det ändå, säger Ted till Skärgårdsradion.

– Man får ju krämpor när man blir äldre och så där. Men när man mår bra så mår man bra.

Ted håller igång med träning, även om det blir mycket stillasittande också.

– Jag tränar rätt mycket på gym för att hålla mig ”fit for fight”. Men som det är med gamla gubbar så tittar vi rätt mycket på tv, tyvärr. Men så är det, säger han till Skärgårdsradion.

”Rätt bra på att vara själv”

Det framkommer också att Ted inte är särskilt sällskapssjuk. Han tycker om att vara ensam försvinna in i sina egna fantasier.

– Jag har rätt bra fantasi och är rätt bra på att vara själv. Jag behöver inte umgås med andra så som andra gör. Jag åker ofta utomlands själv och går på restauranger själv. Jag tycker om att vara själv helt enkelt. Det är ganska vanligt bland mina kollegor i branschen att man tycker om att vara själv.

Nedan kan du ta del av hela klippet med intervjun:

Stort grattis på din dag Ted! Hoppas att du får en riktigt fin dag!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev