STORT GRATTIS: Ulf Elfving fyller 80 år – så ska radiolegendaren fira med hustrun

STORT GRATTIS: Ulf Elfving fyller 80 år – så ska radiolegendaren fira med hustrun

Hans röst är en av Sveriges Radios mest välkända och rutinerade.
På söndag den 27 november fyller Ulf Elfving 80 år.
För Nöjeslivet berättar programledaren med den ljuva stämman om firandet med hustrun – och framtidsplanerna i etern. 

Ulf Elfving har haft stora succéer både i radio och tv genom åren. Han skrev historia redan på 1970-talet när han var programledare för Melodifestivalen tre år i rad – det har ingen annan gjort varken förr eller senare. Det blev tre minnesvärda upplagor av schlagertävlingen: 1977 med Forbes som vinnare, och kanske framför allt åren 1978 respektive 1979. Det var då som Björn Skifs (”Det blir alltid värre framåt natten”) och Ted Gärdestad (”Satellit”) tog hem segrarna.

Elfvings karriär spänner över många decennier, och han är än i dag aktiv som programvärd på Sveriges Radio. På senare år med programmet ”P4 Plus”, och framöver med egna serien ”Elfvings 80-tal”. 

Inför 80-årsdagen på söndagen är humöret på topp hos jubilaren. 

– Jag mår bra tycker jag! Humöret är bra, sen har jag lite ont i benen men det är inte så mycket att göra åt. Man får finna sig i det och ta det med en klackspark höll jag på att säga, men det är omöjligt numera, säger Elfving och fyrar av sitt hjärtligt karaktäristiska skratt. 

Stort grattis! Hur känns det att fylla 80 år? 

– Ja tack. Jag får se på söndag hur det känns. Jag känner mig bara som 79 än så länge. Det är ju kul, men det är lite tveeggat det där. Man funderar över att bli äldre, samtidigt ska man ju hänga med så pass länge och får förhoppningsvis fortsätta.

Hur ska du fira bemärkelsedagen? 

– Jag ska gå på krogen med min fru. Vi åker bort den här gången ett par dagar och tar det lugnt. Jag har haft stora fester förr, vid 30-40-50-60-70 och 75. Det är det faktiskt i dessa tider också skönt att ta det lite lugnt.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20070920 : Ulf Elfving med fru Karin anländer till premiären för Rivierans Guldgossar på Cirkus i Stockholm 2007. Foto: Mats Andersson/TT
STOCKHOLM 20070920: Ulf Elfving med fru Karin anländer till premiären för Rivierans Guldgossar på Cirkus i Stockholm 2007. Foto: Mats Andersson/TT

Vad kommer att serveras?  

– Jag vet inte riktigt. Mina favoriter annars är ju rårakor med fläsk, men kanske inte den dagen.

Vad är du mest stolt över under din karriär?

– Det var en bra fråga men det är svårt. Jag tror jag är mer än glad över saker än stolt. 

Du ledde Melodifestivalen tre år i rad på 1970-talet och blev historisk? 

– Ja, men då var det nog större få Stora journalistpriset. Det fick jag 1989 och det var en höjdpunkt. Man ska vara nyfiken i det här yrket och det har jag varit. Jag har känt mig hedrad över att ha fått möta så många spännande personer genom åren.

Hur var det att leda Melodifestivalen de där åren?

– Ja, det var ju många av de där stora som var med och vann, och som man fick komma i kontakt med. Det var väldigt kul, och jag har alltid varit imponerad av folk som gör bra saker. Lite starstruck blev jag säkert. Då var det också kul komma i kontakt med folk som jag sedan kunde ha med som gäster, inte minst i radioprogrammet ”Efter tre” som jag hade stor framgång med, säger Ulf Elfving.

Han hade sedan många, personliga möten med Ted Gärdestad – artisten som fick ett enormt genombrott med just låten ”Satellit” i Melodifestivalen.

– Ted hade jag många möten med på flera plan. Vi spelade fotboll ihop med TV-laget som åkte runt i landet med hel- och halvkändisar och spelade fotboll för välgörande ändamål. Det var fruktansvärt roligt. Ted hade inget körkort och ingen bil och jag körde ofta hem honom eftersom vi bodde rätt nära varandra. Då hade man långa snack i bilen. Han var väldigt trevlig att prata med och det var kul. Det här var innan han blev sjuk. Sen märkte man en gradvis försämring på slutet, säger Elfving och fortsätter:

– Det var spännande, för han var så otroligt stor då. Den största stjärnan i TV-laget och ungarna kastade sig verkligen efter honom.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Känslan är att du inte gillar att stå i centrum av uppmärksamheten?

– Njae det är inget jag strävar efter, det kan man nog lugnt säga. Men jobbar man med grejer i offentlighetens tjänst som med radio och tv så får man finna sig i det lite grann. 

Jag såg en bild där du tog i hand med konstverket över Sven Jerring utanför radiohuset. Du har hållit på längre än honom nu va? 

– Nja, jag vet inte. Jag kan inte hans historia riktigt men ”Barnens brevlåda” som Jerring hade gick i 25 år, mitt program ”Upp till 13” gick i 21 år, så han leder nog lite där i alla fall. En del kanske minns det programmet fortfarande? Men jag kanske kommer upp i närheten av honom.

Det pratas allt mer om ”ålderismen” i samhället, vad är din syn på det?

– Den möter man ju överallt lite titt som tätt. Men man är inte lika gångbar som 80 åring, som man kanske var som 40-åring. Det är ganska naturligt. 

Hur länge tror du vi kommer få höra din ljuva stämma i etern? 

– Det var snällt sagt. Det bestämmer jag inte själv. Jag var faktiskt inne på att göra podd ett tag, men det projektet ligger på is nu. Jag håller på och skriver manus för ”Elfvings 80-tal” nu, sen vet man aldrig om det blir något mer. Sen har jag också ett uppdrag med intervjuer  av gäster på ett kryssningsfartyg som går mellan Stockholm-Mariehamn för pensionärer. Sen matbloggar jag på News55 och har radion. Det är ändå ganska mycket, med tanke på att jag varit pensionär i vad är det nu, 15 år? Men det är väldigt kul och jag har och har haft så roliga jobb och uppdrag.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20100526 Ulf Elfving, radiolegendar och programledare. Foto: Johan Engman/TT
STOCKHOLM 20100526 Ulf Elfving, radiolegendar och programledare. Foto: Johan Engman/TT

Stort grattis på 80-årsdagen, Ulf – och tack för alla härliga program du bjudit oss tittare och lyssnare på genom åren!

Skriv gärna en grattis-hälsning till Ulf i kommentarsfältet.