STORT GRATTIS: Ulf Elfving fyller 81 år – så minns han sina privata möten med Ted Gärdestad

DJURSHOLM 20221103 Ulf Elfving, fd programledare i radio och TV. Foto: Maja Suslin / TT & Youtube

DJURSHOLM 20221103 Ulf Elfving, fd programledare i radio och TV. Foto: Maja Suslin / TT & Youtube

Ulf Elfving blev Mister Svensktoppen – och Mister Melodifestivalen.
På måndagen fyller radio- och tv-profilen 81 år.
Nöjeslivet ber att få gratulera en legendar som i sitt yrke mött många av de allra största svenska kändisarna genom åren.
En som han kom nära var artisten Ted Gärdestad.
– Han var väldigt trevlig, säger Elfving till Nöjeslivet.

Ulf Elfving blev tidigt en stjärna i radio, när han tog över som programledare för Svensktoppen 1966. Men han har också gjort sig känd som en stjärna även i tv-sammanhang.

Redan på 1970-talet skrev han historia då han var programledare för Melodifestivalen tre år i rad. Det har nämligen ingen annan gjort varken förr eller senare.

Det blev dessutom tre minnesvärda upplagor av Melodifestivalen: 1977 med Forbes som vinnare, och kanske framför allt åren 1978 respektive 1979. Det var då som Björn Skifs (”Det blir alltid värre framåt natten”) och Ted Gärdestad (”Satellit”) tog hem segrarna.

Elfvings karriär spänner över många decennier, och han har ännu på senare år varit aktuell som programvärd på Sveriges Radio, på senare år med programmet ”P4 Plus”.

Artikeln fortsätter under bilden.

DJURSHOLM 20221103 Ulf Elfving, fd programledare i radio och TV. Foto: Maja Suslin / TT

Men när Elfving – på måndag den 27 november 81 år – får plocka ut sin absoluta höjdpunkt i karriären blir inte svaret Melodifestivalen.

– Ja, men då var det nog större få Stora journalistpriset. Det fick jag 1989 och det var en höjdpunkt. Man ska vara nyfiken i det här yrket och det har jag varit. Jag har känt mig hedrad över att ha fått möta så många spännande personer genom åren, sade Ulf Elfving till Nöjeslivet i samband med 80-årsdagen ifjol.

Då berättade han också om sina fascinerande möten med Ted Gärdestad. Artisten som alltså tog hem den sista schlagertävlingen som leddes av just Elfving.

Den folkkäre popsångaren som satte hjärtan i brand på 1970- och 80-talet med odödliga hitlåtar som ”Satellit”, ”Jag vill ha en egen måne”, ”Sol, vind och vatten” och den fantastiska kärleksvisan ”För kärlekens skull”.

– Ted hade jag många möten med på flera plan. Vi spelade fotboll ihop med TV-laget som åkte runt i landet med hel- och halvkändisar och spelade fotboll för välgörande ändamål. Det var fruktansvärt roligt, säger Elfving.

Han minns att de delade många bilturer hem från matcherna.

– Ted hade inget körkort och ingen bil och jag körde ofta hem honom eftersom vi bodde rätt nära varandra. Då hade man långa snack i bilen. Han var väldigt trevlig att prata med och det var kul. Det här var innan han blev sjuk. Sen märkte man en gradvis försämring på slutet, säger Elfving.

Artikeln fortsätter under bilden.

DJURSHOLM 20221103 Ulf Elfving, fd programledare i radio och TV. Foto: Maja Suslin / TT

Han ser tillbaka på sina möten med Gärdestad med värme.

– Det var spännande, för han var så otroligt stor då. Den största stjärnan i TV-laget och ungarna kastade sig verkligen efter honom.

Själv har Elfving aldrig riktigt varit den som älskat att stå i centrum. Kanske är det därför han genom åren gjort sig ett namn som en utmärkt intervjuare i både tv och radio.

– Njae det är inget jag strävar efter, det kan man nog lugnt säga. Men jobbar man med grejer i offentlighetens tjänst som med radio och tv så får man finna sig i det lite grann, säger Elfving som i dag bland annat bloggar om mat och recept på sajten News55 och som man hittar här (extern länk).

Vi önskar dig ett stort grattis på 81-årsdagen, Ulf!

Skriv gärna era gratulationer i kommentarsfältet.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version