Sven Wollters stora livsförändring – för hälsans skull

Äldre har drabbats hårt av coronapandemin och hållits isolerade från släkter och vänner.

Nu berättar folkkära Sven Wollter om sitt stora livsval efter återföreningen med familjen i en intervju med GT.

Många runt om i världen har inte haft möjlighet att få träffa sina äldre släktingar under coronapandemin.

Istället har vi fått vänta i månader på att besöksförbud på boenden ska hävas och att vi med tiden kan återgå till hur livet var innan viruset bröt ut.

Men vägen dit är lång och spridningen i Sverige fortsätter att öka, vilket gör att utsikten för en andra våg är fortfarande väldigt osäker.

Trista beskedet för julfirandet

Nyligen kom ett besked från statsepidemiolog Anders Tegnell att ett kommande julfirande inte kan bli av riktigt på samma sätt som tidigare år.

– Vi får räkna med att åtgärder mot coronaspridningen kommer ligga kvar lång tid, vi pratar om åtminstone ett år fram. De åtgärder man vidtar ute Europa är inte hållbara, vi försöker hitta ett läge som ligger stadigt och som håller nere spridningen, vi får inte bort den men vi kan hålla nere den på en rimlig nivå, sade Johan Carlson i söndagskvällens ”Agenda”.

Anders Tegnell
STOCKHOLM 20200422 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten under Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff om läget gällande coronaviruset, Covid-19. Foto: Jonas Ekströmer / TT

En av många äldre som har fått hålla sig isolerade är den folkkära och populära skådespelaren Sven Wollter.

Återföreningen med dottern

Skådespelaren som är 86 år återförenades med sin dotter Stina i somras.

”Ses äntligen första gången sen i julas”, skrev hon på en Instastory.

”Jag ville ju bara titta in och visa att min 86-åriga pappis lever och har hälsan”, skrev hon då på Instagram.

Och isoleringen har varit tuff för Sven.

Flyttat ut till sommarstugan

Sedan augusti bor han i sin sommarstuga i Bohuslän och innan dess bott i Luleå där det har varit lätt att kunna hålla avstånd.

– I Luleå är det redan ganska glesbebyggt. Jag har sommarstuga i Bohuslän, som jag sitter vid och tittar ut över havet just nu. Här har jag varit sen augusti, vi ville inte trängas. Här behöver man inte på i klinch med människor och kan hålla lite avstånd, säger han till GT.

Sven Wollter
Foto: Hjärt-Lungfonden/Wikkicommons

Men inställda åtaganden har han inte drabbats så speciellt mycket av.

– Nej, jag jobbar inte mer på grund av ålder, men jag jobbar med Nynningen för att det är gamla kamrater till mig sedan hundra år tillbaka, säger Sven Wollter.

Så bra att du mår bra Sven! Vi kan bara tänka oss hur jobbigt isoleringen har varit för dig och alla andra äldre runt om i världen under denna tid. Styrkekramar till er!

Följ oss gärna på Instagram, klicka här för att komma till oss på Nöjeslivet.