Systrarna Kristin och Malin bjuder ensamma äldre på luciafirande – vill föra Lill-Babs arv vidare: ”Så fint”

Hon kommer den goda med ljuset hit, hon kommer med hälsning om julefrid!

Systrarna Kristin Kaspersen och Malin Berghagen samlar nu sina vänner – för att fira lucia med äldre människor som sitter ensamma.

Nu hyllas initiativet.

Se, på vår tröskel står, vitklädd med ljus i hår – Kristin Kaspersen och Malin Berghagen!

Nu gör nämligen systrarna gemensam sak för att fira lucia tillsammans med äldre människor som suttit ensamma i dessa tider. Kristin berättar på sin Instagram att idén kommer från systrarnas bakgrund med mamma Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

OSLO 1988-10-05 Artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson kramas om av dottern Kristen Kaspersen i samband med hennes krogshow på Humla i Oslo, Norge 5:e oktober 1988. Foto: Björn Thunös / NTB / TT

”När jag och syster Malin var små väckte mamma oss tidigt på luciadagen. Vi klädde på oss lucianattlinnen för att bege oss ut i mörkret och väcka ensamma och äldre i vår närhet med luciasång. Vi hade bakat lussebullar och hade med kaffe”, skriver Kristin.

Nu är tanken att systrarna ska föra traditionen vidare – och initiativet har redan hyllats. Berghagen är engagerad i organisationen ”Äldrekontakt” som dagligen för att bryta ofrivillig ensamhet och social isolering bland äldre. Deras hemsida kan man hitta här.

”Jag har en granne jag vill lussa för och Malin är ambassadör för äldrekontakt och hörde av sig till de om de tror det fanns någon mer vi kunde lussa för. Självklart på avstånd med tanke på situationen”, skriver Kaspersen.

Ett gäng studenter firar lucia 2016. Arkivfoto: Shutterstock

Får sällskap av stjärnorna

De kommer dessutom att få sällskap av artistvännerna Tess Merkel – Melodifestivalaktuell nästa år som soloartist efter alla år med Alcazar – Malena Laszlo och Hanna Hedlund. På lucia, söndag 13 december, är tanken att de fem tjejerna ska sjunga för några äldre och ensamma personer.

”Äldrekontakt har så fint gjort en uppmaning om att ni andra, om ni har möjlighet, kan göra detsamma. I inbjudan så står noga vad vi bör tänka på med tanke på restriktionerna. Så läs gärna och fundera på om ni kan lysa upp med lite luciafirande för någon som behöver. Mer information hittar ni på ”Äldrekontakt” facebooksida”, skriver Kristin och skickar också med en kram till sina följare.

”Vackert minne”

Många har passat på att tacka Kristin och Malin för initiativet – och kommentarsfältet fylls nu med kärlek.

”Så fint av er”, skriver en person som får medhåll av tusentals andra.

”Vackert minne”, skriver en annan.

Så fint av er tjejer som vill göra detta för våra äldre och ensamma! Dela gärna vidare för att uppmärksamma Kristins och Malins initiativ med vännerna. Vi behöver definitivt fler goda nyheter som den här, i dessa svåra pandemitider.