Ted Åströms kamp mot sjukdomen – stjärnans nya besked om diagnosen: ”Svårt”

Ted Åström är rockstjärnan som blev ”Olyckan” och trollet ”Kotte” med hela svenska folket.
I dag är den 78-årige stjärnan fortfarande aktuell i rampljuset – bland annat i SVT:s kommande julkalender.
Samtidigt går han en kamp mot en sjukdom som påverkar honom mycket i vardagen.
– Det har satt sig i fötterna, säger han i P4 Extra.

Ted Åström har alltid älskat att stå på scen.

Det började redan i tidig ålder – och sen bildade han och gitarristen Janne Schaffer bandet Ted & the Caracas, som sedermera blev The Sleepstones och Attractions.

– Det har alltid varit självklart för mig att stå på scenen. När jag var liten, fem-sex år, sjöng jag för alla gäster som mamma och pappa hade. Det var aldrig något snack om saken, jag skulle bara sjunga. Längst fram, säger Ted i P4 Extra.

Därefter utbildade han sig vid Scenskolan i Göteborg och resten är historia. Åström har förevigt skrivit in sig i den svenska filmhistorien med roller i Lasse Åberg-klassiker som ”Sällskapsresan” och ”Repmånad”. som Sotaren i tv-serien ”Madicken” och trollet Kotte i julkalendern ”Trolltider”. Och förstås som ”Olyckan” i Trazan och Banarne.

Artikeln fortsätter under bilden.

ARKIV 1979-10-15 Skådespelerskan Birgitta Andersson i rollen som trollet Tova alias Daisy flankerad av skådespelarna Ted Åstrom i rollen som trollet Kotte och Stig Järrel i rollen som maktmästare Gorm vid TV-ispelningen av 1979 års julkalender "Trolltider" i Stockholm 15:e oktober 1979. Foto: Jan Collsiöö/TT
ARKIV 1979-10-15 Skådespelerskan Birgitta Andersson i rollen som trollet Tova alias Daisy flankerad av skådespelarna Ted Åstrom i rollen som trollet Kotte och Stig Järrel i rollen som maktmästare Gorm vid TV-ispelningen av 1979 års julkalender ”Trolltider” i Stockholm 15:e oktober 1979. Foto: Jan Collsiöö/TT

Aktuell med ny version av Trolltider i SVT – och egen konst

Ted Åström berättar att han hittat gamla intervjuer med sig själv i pressen, där han redan i 20-årsåldern var inställd på att bli skådespelare.

Och det av en särskild anledning.

– Jag tyckte mest det skulle vara kul att vara kändis, haha. Det var väl det att man skulle fixa brudar och sådär, att man tyckte det var ballt att vara kändis. Allvarligt talat, det låter ju ytligt men så var det nog tror jag, haha.

Den 78-årige skådespelaren och artisten har testat det mesta som går på scen – och är fortfarande aktiv. Han är aktuell med en egen konstutställning och i en roll i SVT:s julkalender för 2023, ”Trolltider – legenden om Bergatrollet”.

I klippet nedan visar han upp delar av sin konst.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Samtidigt har han på senare tid tvingats stödja sig på kryckor när han går.

Ted Åström om diagnosen

Anledningen är en diagnos som stjärnan fått.

– Jag har något som heter polyneuropati i fötterna. Det är nervbanorna ner i fötterna som har blivit trötta. Vilket gör att jag har svårt med balansen, säger Ted Åström och fortsätter:

– Det är ingenting som hindrar mig när jag jobbar på scen, det går bra. Men om jag går långa sträckor så… Det beror på att jag sprang 13 Stockholm marathon och låg på 250-300 mil om året i 20 års tid som jag sprang. Det har satt sig i fötterna kanske.

Polyneuropati är en sjukdom i flera av kroppens nerver, enligt 1177.

”Den börjar oftast i benens nerver och gör att du gradvis får sämre känsel i fötterna och svårare att gå. Besvären kan senare komma också i underbenen. Det går oftast inte att bli helt bra igen, men du kan få behandling som minskar besvären”, skriver 1177 Vårdguiden på sin hemsida.

STOCKHOLM 20150422 Skådespelaren och musikern Ted Åström. Foto: Nora Lorek / TT
STOCKHOLM 20150422 Skådespelaren och musikern Ted Åström. Foto: Nora Lorek / TT

Vi önskar dig all lycka med dina kommande åtaganden på scenen och med konsten, Ted!

Nu passar vi på att visa vår uppskattning för denna legendar! Tack för all underhållning du bjudit oss på genom åren, Ted!

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar om Ted på vår Facebook-sida.