Timothy Dalton har förändrats drastiskt sedan ’James Bond’ – stjärnans 24 år yngre ex har röjt hans sanna natur

Foto: TT

Han efterträdde Roger Moore som agent 007.
James Bond-stjärnan Timothy Dalton fyller 78 år på torsdagen den 21 mars.

Wales-födde Timothy Dalton spelade den ikoniska rollen under en mycket kort period. Det hann ”bara” bli två filmer som James Bond i karriären: ”Iskallt uppdrag” (1987) och ”Tid för hämnd” (1989).

Daltons intåg i rollen som Bond innebar samtidigt ett rejält uppbrott med föregångaren Roger Moores tolkning av Ian Flemings klassiska karaktär.

Då Moore hade porträtterat Bond med mer humor, ansågs Dalton av de flesta tittare tuffa till rollen. Hans insatser går till historien, även om filmkritiker sällan rankat Daltons Bond-rullar bland de allra främsta i den långa filmserien.

Artikeln fortsätter under bilden.

Desmond Llewelyn som ”Q” (mitten), flankeras av skådespelarkollegorna Carey Lowell (som Pam Bouvier) och Timothy Dalton i rollen som James Bond i filmen ”Licence to Kill” (”Tid för hämnd”) från 1989. Foto: AP Photo/Keith Hamshere/TT

Det har i alla tider varit populärt att rangordna sina favoriter bland alla stjärnor som någon gång gestaltat James Bond på vita duken.

Enligt en ranking från Evening Standard hamnar Dalton i mitten – på plats fyra av sju. Enligt tidningen gav Dalton ”en viss grymhet till rollen som inte alltid landade hos publiken. Även om det var en välkommen förändring från kampstilen som präglade Roger Moore-eran, var hans Bond långt ifrån charmören som publiken älskade”.

Debbie McWilliams har arbetat som rollsättare på varje Bond-rulle sedan ”Ur dödlig synvinkel” 1981. Hon misstänker att Dalton aldrig kände sig bekväm i rollen.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

– Om jag ska vara ärlig mot dig så tror jag aldrig att han kände sig riktigt bekväm. Det var så annorlunda från allt han någonsin gjort, sade Debbie McWilliams vid BFI:s event ”In conversation: 60 years of James Bond”, enligt Yahoo News.

Egentligen var tanken att Pierce Brosnan skulle ta över stafettpinnen från Moore, berättar McWilliams. Men han var upptagen på annat håll, och då gick frågan i stället till Dalton.

– Sättet han fick rollen på var en mycket plötslig händelse, eftersom vi hade Pierce Brosnan näst på tur. Jag menar, uppenbarligen måste man alltid ha någon i rockärmen, vad som än händer, sade McWilliams.

– Helt bokstavligen under helgen fick han rollen och jag tror att det hela var lite av en chock för honom.

Dalton gjorde Bond i två filmer innan Brosnan tog över med ”Goldeneye” 1995.

Artikeln fortsätter under bilden.

Ex-Bond-skådisarna Timothy Dalton, Roger Moore, och Pierce Brosnan vid en biograf i London år 1996. Foto: AP Photo/Alastair Grant/TT

Timothy Daltons karriär nådde sin höjdpunkt i samband med Bond-filmerna.

Efter hans uttåg ur Bond-universumet har han dock spela teater och gör ibland även film. Han medverkade dessutom i den senaste säsongen av Netflix påkostade, historiska kungadrama ”The Crown”.

– Jag tänker absolut inte säga vad jag önskar att jag hade gjort. Jag tror att John Barrymore skrev att ”En man är aldrig gammal förrän ånger tar drömmarnas plats”, så jag kommer absolut inte att ångra någonting. Jag menar, varje gång man ser en bra film, tänker man, ”Åh f–n, jag önskar att jag hade varit med i den.” Men du hanterar det du har. Och jag är glad. För tillfället har jag precis kommit hem från studion, Warner Bros., där vi gör ”Chuck” (tv-serie, reds anm.) och känner mig upprymd. När man får prata med människor som har riktig talang, som är riktigt smarta, som har originella idéer, det är det bästa, sade Dalton i en intervju med Entertainment Weekly för några år sen.

Utanför rampljuset har Dalton haft två längre relationer: först tillsammans med skådespelarkollegan Vanessa Redgrave, i dag 87, mellan 1971 och 1986. Sen med den ryska pianisten, den 24 år yngre Oksana Grigorieva, 54, mellan 1995 och 2007. Med den senare har Dalton en son.

Dalton och Grigorieva gick skilda vägar som vänner och har sedan uppbrottet bland annat setts tillsammans vid sonens fotbollsmatcher, skriver Daily Mail. Sonen Alexander är i dag 27 år.

Deras vänskap även trots att kärleksrelationen krossats blev också vida omskriven i skvallerpressen när Oksana gick igenom en bitter vårdnadstvist med Hollywoodstjärnan Mel Gibson som hon var tillsammans med under en kort men stormig period 2009-2010. I samband med detta visade Dalton sitt stöd för ex-flickvännen, och syntes bland annat då han besökte hennes hem i Los Angeles, uppger Daily Mail.

Oksana har talat öppet om sin goda relation till Bond-stjärnan.

– Han är väldigt bra, sade hon till People år 2010.

– Vi uppfostrar vår son tillsammans. Han är en bra pappa och de har en väldigt bra relation.

Timothy Dalton på röda mattan 2022. Foto: Shutterstock

Vi önskar dig allt gott, Timothy! Grattis på födelsedagen!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version