Foto: Shutterstock/AP/TT

Tito Jacksons smärtsamma mörker bakom fasaden – plågade honom till hans sista dagar

Tito Jackson avled den 15 september – en månad före sin 71-årsdag.
Världen har förlorat en erkänd gitarrist och sångare som tagit plats i musikhistorien via Jackson 5.
Han var känd som den leende Jacksonbrodern – samtidigt som han hela tiden bar på ett inre mörker, skriver The Sun.

Det var i början av förra veckan som världen nåddes av beskedet att Tito Jackson, medlem i ikoniska pop- och RnB-gruppen Jackson 5, somnat in. Tito, som var bror till popidolen Michael Jackson, blev 70 år.

”Vi är chockade, ledsna och förkrossade”, skrev hans familj i ett uttalande, enligt TT.

Tito var den tredje i syskonskaran Jackson och föddes 1953 i Gary, Indiana. Han inledde en satsning på solokarriär så sent som 2003, som bluesmusiker, vilket ledde till flera Grammy-nomineringar.

Tito Jackson invald i Rock n roll Hall of Fame

Men det var förstås via Jackson 5 han nådde de största framgångarna, och via sin plats i gruppen är han för evigt invald i Rock n roll Hall of Fame.

Tito blev också känd som den leende Jacksonbrodern. Hans smil kunde lysa upp ett rum. Men bakom fasaden fanns flera motgångar som präglades hans existens.

Syskonen Jackson växte upp med en strikt far som inte var främmande för att ta till strikta metoder. I en dokumentär som kom ut 2010 förnekade pappan inte att det förekommit våld, men han kände inga samvetskval gällande det hela.

– Nej! De försökte göra en stor grej av det när jag smiskade Michael eller någon av de övriga barnen, du vet? Precis som om de själva aldrig smiskar sina barn när de är olydiga. Det är media som förvränger allt, sade pappa Joe i dokumentären, enligt Expressen.

I The Sun-intervjun berättade Tito Jackson samtidigt också att hans pappa var den ”bästa pappan i världen”.

Tito Jacksons mörker

Framför allt två stora, personliga bakslag tog honom mycket hårt. Framför allt dödsfallen. År 2009 förlorade han sin lillebror Michael Jackson, som han tyckte mycket om. Tito försvarade alltid sin bror, även när det stormade som mest kring ”MJ” och hans privatliv. När Michael avled var Tito förstås förkrossad.

– Min bror var så begåvad och när du är på topp finns det alltid de som vill förstöra dig, sade Tito i en intervju med The Sun.

– Man tar alltid hand om sina småbröder, sade han.

Redan vid 18 års ålder gifte sig Tito med exhustrun Dolores “Dee Dee” Martes. Tillsammans fick de tre söner som gått i pappans spår som musiker. Tito och ”Dee Dee” gick skilda vägar i slutet på 1980-talet. Sex år senare hittades hon död i en pool – och till slut dömdes hennes dåvarande pojkvän till fängelse för mord, skriver The Sun.

Att Titos söner förlorade en mor var ett hårt slag för hela familjen.

Nu har världen förlorat en stor musiker och underhållare. Tito Jackson somnade in 15 september. Han blev 70 år.

Vila i frid.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev