Tittarnas stöd till folkkära skådespelaren Nina Gunke – hyllas efter gripande orden om sjukdomen

Den folkkära skådespelerskan Nina Gunke har drabbat av alzheimer.

Det blev ett starkt möte när stjärnan berättade om sin svåra hälsokamp i ”Nyhetsmorgon” under helgen.

– Jag kom inte ihåg vad det var och det hände gång på gång. Jag visste inte var jag skulle ta vägen, säger hon i ”Nyhetsmorgon”.

Under lång tid hade skådespelerskan känt att någonting varit fel.

Nina Gunke, 66, bland annat känd från ”Skilda världar” och ”Tomten är far till alla barnen”, berättade i ”Nyhetsmorgon” hur hon började glömma repliker.

– Det började med att jag glömde bort saker. Men det säger ju alla, att ”det gör jag också”. Sen tycker jag att det blev sämre, säger hon i ”Nyhetsmorgon”.

Att minnas repliker blev allt svårare och Nina berättar att hon inte visste var hon skulle ta vägen.

– Jag kom inte ihåg vad det var och det hände gång på gång. Jag visste inte var jag skulle ta vägen, säger hon i ”Nyhetsmorgon”.

Det blir känslosamt för skådespelaren som bryter ihop i sändning.

– Under en inspelning sa regissören att ”det fixar vi, ingen fara”. Då sprang jag bara därifrån och tänkte: Det är något allvarligt. 

Efter att ha uppsökt sjukvården vid flera tillfällen fick hon plötsligt ett besked.

När läkarna bad henne att ta med någon till ett besök, förstod hon direkt vad det var.

– Då förstod jag att det var alzheimer. Det har varit tufft, men samtidigt den här lilla människan, som sitter bredvid mig, säger hon och tittar på guddottern Julia Andrén.

– Alla har ju stöttat mig. Jag har inte velat träffa folk. Och jag har sagt: ”Säg ingenting till folk”. Nu säger jag bara: ”Nu ska vi prata om det”.

Nina Gunke
Foto: TV4

Vill vara positiv

Nina berättar att hon under lång tid har skämts för sin diagnos, men att hon nu vågar vara öppen, och vill prata om sjukdomen.

– Nu ska jag vara positiv. Julia har hjälpt mig väldigt mycket, för att inte tala om mina barn, min man och folk omkring. Jag skäms inte längre. Nu kämpar jag för det och jag ska klara det länge, berättar Gunke i ”Nyhetsmorgon”.

Stora lättnaden efter programmet

Efter det uppmärksammade inslaget i ”Nyhetsmorgon”, berättar Nina att hon är lättad över att ha berättat om sin sjukdom.

För Aftonbladet berättar hon om det enorma stöd och kärlek hon har fått.

– Jag hade inte tillnärmelsevis fattat någonting och att det skulle bli så. Men det har varit helt otroligt. Det är så mycket folk som ringer som jag inte känner överhuvudtaget och många som har samma problem. Det är verkligen jättefint, det måste jag säga, säger hon till sajten.

Nina Gunke
Foto: TV4

Så starkt att berätta om detta! Vi önskar dig allt gott Nina!